Cuvinte cheie in primul an de viață al copilului și cum influențează acestea dezvoltarea creierului său

Cuvinte cheie in primul an de viata al copilului - si cum influenteaza acestea dezvoltarea creierului sau

Cuvinte cheie in primul an de viață al copilului și cum influențează acestea dezvoltarea creierului său

Primul an de viata ai copilului este esential pentru viitorul sau ca adult. Este anul in care bebelusul invata emotiile, iubirea, atasamentul, puterea privirii si primele concepte ale lumii complexe din jurul sau. Se pun bazele inteligentei emotionale si, drept dovada a acestei transformari, creierul sau se dubleaza in marime.

Iată o listă de cuvinte cheie în primul an de viață al copilului - și cum influentează acestea dezvoltarea creierului său.

 


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Atentie
Lapte matern
Calm
Dublare
Schimb de priviri
Focusare / Concentrare
Grupare
Auz
Fier
Joaca
Contact fizic
Contact vizual
Muzica
Hrana culturala

In primul an de viață, mărimea creierului bebelușului se va dubla.

Studiaza aceste cuvinte pentru a putea starni curiozitatea in viitorul tau student. Iata ce cuvinte sunt importante si ce trebuie sa faci pentru a stimula dezvoltarea intelectuala a copilului tau:


 

Dezvoltarea bebelusului pe saptamani in primul an de viata:
Fa click pe pe fiecare saptamana si vei afla detalii despre cum creste bebelusul, cum se dezvolta, cum face progrese.

Atentie

Noile cercetari arata faptul ca modul in care copiii invata sa aiba o interactiune iubitoare zilnica cu persoanele care ii ingrijesc este ceea ce conteaza cu adevarat. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru creierul in crestere a copilului tau este sa ii raspunzi, spune Claire Lerner, L.C.S.W., director de resurse parentale la Zero to Three, in Washington, D.C. Fa-l constient ca atunci cand plange, il vei consola; atunci cand este gata de joaca, il vei ajuta.

Lapte matern

E o chestie destul de puternica. Studii de imagistica a creierului, efectuate de cercetatori de la Universitatea Brown din Providence, Insula Rhodos, au descoperit ca sugarii care au fost hraniti exclusiv cu lapte matern pentru cel putin 3 luni aveau intre 20-30% mai multa materie alba. Acest tip specific de tesut cerebral este bogat in mielina, o substanta grasa care izoleaza fibrele nervoase si intensifica viteza semnalelor electrice din creier.Materia alba de crestere a fost vazuta in zone ale creierului care sunt asociate cu limbajul, functiile emotionale si functiile de cognitie.

Calm

“In perioada primelor 3 luni de viata ale copilului tau, ajutandu-l sa se simta in siguranta, ii ajuti creierul sa se calmeze”, spune Lerner, a carei organizatie nationala non-profit promoveaza dezvoltarea timpurie a copiilor. In cazul in care bebelusul tau este agitat, atingerea ta si grija fata de el ajuta la calmarea sistemului sau nervos si previne interferarea dezvoltarii cu hormonul cresterii, cortizolul. Chiar daca cel mic continua sa planga, eforturile tale asigura cresterea sanatoasa a creierului.

Dublarea creierului

Marimea creierului copilului tau se dubleaza in primul an de viata; cerebelul, o zona de la partea din spate a creierului care controleaza coordonarea si echilibrul, se tripleaza ca dimensiune. Se considera ca aceasta crestere este in legatura cu cantitatea de noi abilitati motorii pe care copiii le invata de la nastere pana la 12 luni. Si ariile vizuale ale cortexului cresc, (cortexul reprezentand cea mai mare parte a creierului, asociata cu creierul mare), iar la aproximativ 4 luni, ajuta dezvoltarea limitata a vederii sa devina o completa vedere binoculara.

Schimb de priviri

Se creeaza o puternica legatura emotionala intre tine si nou-nascutul tau, care il seteaza sa absoarba informatii. “Schimbul de priviri iti poate ajuta copilul sa invete limbajul si, de asemenea, in general, il invata despre atitudinea altora despre lume,” spune Malinda Carpenter, Doctor in Filosofie, un psiholog al dezvoltarii, care conduce cercetarile de la Institutul Max Planck din Leipzig, Germania.

Focusare / concentrare

Copilul tau invata atunci cand exploreaza o carte sau o jucarie. “Creierul lui/ei incearca sa creeze o legatura intre ceea ce vede, aude, simte si gusta,” spune Lerner. “Pentru un copil in varsta de 3 luni, concentrarea asupra unui obiect timp de 10-15 secunde este intensa; este similara cu focusarea unui adult asupra unei sarcini timp de o ora.”

Sortare

“Copiii sunt constienti de cantitate si valoare, si grupeaza deja mental lucrurile pe categorii inca de la 10 sau 11 luni,” spune Kathy Hirsh-Pasek, Doctor in Filosofie, director la Laboratorul Limbajului Copiilor, la Universitatea Temple din Philadelphia. “Ei nu sunt matematicieni, insa isi dau seama atunci cand sunt mai multe sau mai putine lucruri. Biologia i-a facut adevarate modele de cautatori.” In timpul jocului, ei sorteaza cuburile galbene de cele de culoare rosu sau pe cele mari de cele mici.

Auz

La nastere, copilul tau iti recunoaste vocea deoarece te-a putut auzi in uter. “Sunetele ofera cele mai importante informatii senzoriale; sugarii le folosesc pentru a-si da seama cine este pe hol sau cine ii leagana,” spune Lerner. “Ei proceseaza chiar si tonul vocii pe care o aud, este o voce fericita sau una suparata? Un studiu recent a aratat ca se trezesc chiar si nivelurile de cortizol ale copiilor care dorm, daca adultii din apropiere folosesc un ton al vocii dur si ridicat.

Fier

Sugarii au nevoie de fier pentru a produce celule rosii de sange purtatoare de oxigen, care functioneaza drept combustibil pentru dezvoltarea creierului. Sugarii hraniti cu lapte formula pot obtine suficient din formulele incarcate de fier, insa daca alaptezi exclusiv dupa varsta de 6 luni, este posibil ca micutul tau sa aiba nevoie de un supliment de fier. Si copiii nascuti prematur pot avea nevoi suplimentare de fier. Consulta medicul tau pediatru.

Joaca

Chiar si atunci cand te joci cu sugarul si il legeni in brate pentru a-l face sa gangureasca, ii stimulezi creierul sa elibereze hormonii necesari pentru crestere. Intr-un studiu, copiii prematuri de la terapie intensiva care au fost mangaiati si cu care s-a facut “gimnastica” de 3 ori pe zi cate 15 minute, au fost externati mai devreme, au devenit mai alerti si au avut un mai bun control asupra functiilor motorii, fata de nou-nascutii care au fost atinsi mai putin.

Contact fizic

Copiii comunica foarte mult prin intermediul corpului lor. Sa presupunem ca faci fete amuzante iar micutului tau ii place asta. Apoi te opresti. “Ea poate lovi cu piciorusele, da din brate sau se poate apleca in fata ca si cum ar spune ‘Vreau sa continui’,” afirma Lerner. Cand faci in asa fel, aceste actiuni reflex incep sa aiba un scop, iar copilul invata “sa vorbeasca” cu manutele si piciorusele.

Contact vizual

Incepand de la aproximativ 6 saptamani, copiii invata prin intermediul privitului, sustin cercetatorii de la Universitatea din Iowa, din Iowa City. In studiul lor, ei au descoperit ca cei mici se uita mai mult timp la un obiect care le este aratat pentru prima data, apoi, pe masura ce obiectul devine familiar, ii acorda din ce in ce mai putina atentie. Nu schimbati jucariile si cartile prea repede; cercetatorii au descoperit ca sugarii care nu petrec o perioada suficienta de timp studiind un lucru nou, nu prind la fel de bine, ceea ce poate afecta procesul de invatare mai tarziu.

Muzica

Daca doresti sa te inscrii la un curs pentru mama si copil, alege unul de muzica interactiva. Un copil de un an care participa la cursuri de muzica, (in care tu si copilul tau cantati atat la instrumente, cat si vocal) comunica mai bine, zambeste mai mult si fata de copiii care pur si simplu asculta muzica, creierul sau va oferi raspunsuri muzicii mai devreme si mai sofisticate.

Hrana culturala

“Interactiunea constanta dintre genetica sugarului si experientele de la inceputul vietii modeleaza dezvoltarea creierului,” spune Lerner. Parintii care isi fac copilul sa se simta in siguranta si ii ofera experiente de invatare hranesc creierul copilului in moduri pozitive, cu beneficii pe termen lung.

Sentimente de coplesire

La fel ca adultii, copiii au diferite niveluri de toleranta pentru stimulare. Daca bebelusul tau incepe sa planga, sa-si arcuiasca spatele sau sa intrerupa contactul vizual, da-i o jucarie simpla, opreste muzica sau indeparteaza-te de zonele zgomotoase. “Atunci cand sistemul nervos in curs de dezvoltare al unui copil devine coplesit, este important sa ii oferi creierului o pauza,” spune Lerner.

Cucu-bau

Jocul cucu-bau este o modalitate buna prin care iti poti invata copilul ideea “permanentei obiectelor”, faptul ca persoanele si obiectele exista chiar si in afara razei de vizualizare a lor. Micutul tau invata ca tu esti acolo chiar si atunci cand nu iti poate vedea chipul.

Relaxare

Cunosti sentimentul cand te afli intr-o camera zgomotoasa si esti prea coplesit pentru a gandi? Acesta este modul in care se simt copiii atunci cand se afla un televizor desschis pe fundal, spune doctorul Hirsh-Pasek. “Este ca si cum creierul lor este acostat cu sunete, ceea ce face dificil pentru ei sa se comcentreze pe interactiunea cu mami sau sa invete despre lumea lor.” Lasa-l sa prospere in pace!

Repetitie

Poate fi innebunitor cand copilul tau de 10 luni vrea sa se uite de cinci ori la rand in aceeasi carte impreuna cu tine, insa repetitia este modul in care invata copiii. “Ei tind sa repete comportamente pana cand simt ca le stapanesc,” spune Andrew Garner, presedinte al Academiei Americane de Pediatrie Timpurie a Creierului si Dezvoltarea Copilului-Conducerea Lucrului in Echipa. “De asemenea, ei sunt ca niste mici oameni de stiinta. Ei incearca sa-si dea seama cum functioneaza lumea si sunt foarte bucurosi si mandri atunci cand pot prezice ce urmeaza sa se intample mai departe.

Sinapse

De la nastere pana la varsta de 3 ani, conexiunile dintre celulele creierului, numite sinapse, cresc intr-un ritm mai rapid decat in orice alt moment din viata. Zilnic se formeaza altele noi. Cu cat fiecare este folosita mai mult (de exemplu, pentru muzica sau pentru vorbire) cu atat devine cea mai puternica parte a creierului. Sinapsele care sunt folosite rar raman slabe si sunt, in cele din urma, eliminate de catre creier.

Stat pe burtica

Pentru siguranta, copilul tau ar trebui sa doarma intotdeauna pe spate, insa are nevoie zilnic sa stea pe burtica, chiar de la nastere. “Initial, intareste abilitatile motorii de care copilul tau are nevoie pentru a ridica mana, pentru a se rostogoli si pentru a sta,” spune doctorul Garner. Insa in aceasta activitate pot exista si beneficii ale creierului. “Vederea lumii din aceasta perspectiva ar putea promova constientizarea spatiala, capacitatea copilului de a fi constient de locul lui in raport cu alte lucruri sau persoane,” spune Garner.

Intelegere

“Copiii mai mici de 8 luni arata ceea ce noi numim ‘corelare sociala’. Ei inteleg cum se simte o persoana,” spune dr. Garner. Cand se apropie un strain, copilul va verifica expresiile tale faciale pentru a vedea daca aceasta noua persoana este un prieten sau un dusman. Daca pari ingrijorat sau distras, el te va anunta rapid ca nu este fericit sa vada aceasta persoana! Insa daca pari relaxat, se va relaxa si el.

Conversatie

Asa cum stii, vorbitul cu copilul tau ii mareste limbajul. Expunerea la limbaj verbal, de asemenea, paveaza calea pentru alte lucruri mai complicat de invatat, precum abilitatile matematice, spune dr. Garner. Nu trebuie sa conversezi exclusiv in alinturi: Povesteste-ti ziua ( voi face un dus, iar apoi cumparam alimente) sau vorbeste cu ea in timp ce te plimbi printre pasii unei retete (Uita-te la acesti morcovi, trebuie sa ii tai!).

Primele cuvinte

Majoritatea copiilor pot spune doua sau trei cuvinte simple precum “mama” sau “tata” la 12 luni. In jurul varstei de 18 luni, vocabularul lor ar trebui sa se extinda la aproximativ 50 de cuvinte. Raspunde-i pentru a-i incuraja vorbirea!

Dragoste

Saruta-ti bebelusa cat de mult vrei! Sarutatul, imbratisatul, zambitul si cantatul sunt precum niste super alimente pentru creierul copilului tau, spune Dr. Hirsh-Pasek. Il faci sa se simta in siguranta si iubit, astfel incat sa se poata concentra pe invatat. Citeste si Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Mami si tati

In medie, la aproximativ 12 luni, copiii incep sa comunice cu tine. Tu esti cel catre care se indreapta copilul tau pentru raspunsuri si explicatii. La inceput, iti va atrage atentia fiindca doreste sa te uiti la ce se uita ea, de exemplu, un caine foarte mare. Apoi va incepe sa-ti atraga atentia pentru alte motive, pentru a pune intrebari sau pentru a face cereri. De exemplu, aratand spre o prajittura, ea te intreaba daca o poate avea.

Somn

Nu este nici o surpriza ca in aceasta perioada a cresterii cele mai rapide a creierului, copiii petrec zilnic 12-18 ore in lumea viselor. Somnul joaca un rol vital in procesul de invatare, oferindu-i creierului copilului tau odihna de care are nevoie pentru a-l realimenta, pentru a fi eficient.

 

Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Citeste aici calendarul de dezvoltare motorica a bebelusului.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII