Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului
Îi alintăm, îi iubim, îi mângâiem, îi sărutăm, le spunem cuvinte frumoase și le acordăm tot sprijinul și toată protecția de care au nevoie pentru a crește mari și frumoși. Se știe că dragostea părinților și în mod special a mamei are un impact determinant asupra vieții emoționale a copiilor și a felului în care aceștia se vor transforma în adulți mai târziu.
• Iată ce efect minunat are dragostea mamei asupra creierului copilașului său și rolul extrem de important al educației timpurii...
- despre dragostea mamei si cum influenteaza dimensiunile creierului copilului, veti citi:
Dragostea parintilor e esentiala pentru dezvoltarea adultului echilibrat de maine
Mama influenteaza marimea creierului copilului
Marimea creierului si de ce este importanta ea pentru copil
Daca un copil nu este ingrijit cu toata atentia in primii doi ani de viata
Dragostea mamei este esentiala pentru capacitatea de a invata a copilului
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
Educația timpurie a copiilor: stadii, principii și metode
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Forum de Parenting modern
Dragostea părintilor e esentiala pentru dezvoltarea adultului echilibrat de maine
Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu.
Mama influentează mărimea creierului copilului
Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.
Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.
Marimea creierului a 2 copii - unul este un copil normal, iubit de parinti iar cel din dreapta este marimea creierului unui copil neglijat de parinti
Marimea creierului si de ce este importanta ea pentru copil
La prima vedere, aceasta diferenta de dimensiuni poate parea lipsita de semnificatie. Specialistii avertizeaza insa ca marimea creierului este foarte importanta pentru dezvoltarea personalitatii unei fiinte.
Copiii cu creier mai mare vor fi mai inteligenti si vor avea abilitatea de a comunica pe plan social si de a empatiza cu alti oameni, in timp ce copiii cu un creier mai mic vor avea mai degraba o predispozitie in a deveni dependenti de droguri, in a deveni criminali etc. Sansele sunt foarte mari ca acesti copiii sa devina adulti incapabili sa isi gaseasca un serviciu si sa depinda de serviciile sociale ale statului. De asemenea, copiii al caror creier se dezvolta mai putin sunt predispusi la boli psihice, dar si la alte boli. Citeste mai multe detalii si aici Bebelusul si lumea lui minunata: de ce primii doi ani sunt cruciali
Daca un copil nu este ingrijit cu toata atentia in primii doi ani de viata, acest lucru poate avea un impact negativ foarte mare asupra dezvoltarii sale ulterioare
Prof. Allan Schore, de la UCLA, SUA, considera ca daca un copil nu este ingrijit cu toata atentia in primii doi ani de viata, acest lucru poate avea un impact negativ foarte mare asupra dezvoltarii sale ulterioare. Chiar daca numeroase aspecte ale functionarii creierului, inclusiv inteligenta, tin de structura genetica, manifestarea genelor este inhibata atunci cand dimensiunile creierului nu sunt corespunzatoare. Si uneori, activarea acestor gene nu se mai produce deloc de-a lungul intregii vieti.
Studiile au aratat, de asemenea, ca din punct de vedere statistic, mamele care isi neglijeaza copiii sunt, in general, persoane care la randul lor au fost neglijate atunci cand erau la varsta copilariei. La randul lor, aceste mame nu au creierul suficient de dezvoltat fizic si acest lucru se rasfrange asupra modului in care isi manifesta afectiunea fata de propriii copii. Se creeaza astfel un ciclu al neglijarii care nu poate fi intrerupt decat daca familiile in care el exista primesc o consiliere psihologica adecvata.
Dragostea mamei este esentiala pentru capacitatea de a invata a copilului
Marimea creierului si, implicit afectiunea pe care copiii o primesc din partea mamelor, sunt determinante si pentru dezvoltarea capacitatii de a invata. Un studiu realizat de cercetatori de la University School of Medecine din St. Louis, SUA, a relevat faptul ca acei copii care beneficiaza de toata dragostea si grija materna au hipocampul (o parte a creierului foarte importanta pentru dezvoltarea capacitatii cognitive) mai dezvoltat, acest lucru antrenand o memorie mai buna si o capacitate mai buna de a face fata stresului.
Unul dintre experimentele facute de catre cercetatorii din St. Louis a presupus observarea copiilor de varsta prescolara in timp ce erau nevoiti sa astepte timp de 8 minute inainte de a deschide un cadou, dupa ce, in prealabil, fusese observata relatia pe care copiii o aveau cu mamele lor.
Concluziile au scos la iveala faptul ca acei copii fata de care mamele isi manifestau mai profund afectiunea, incurajandu-i si oferindu-le mereu ajutorul, au asteptat cu rabdare pana s-a scurs timpul de asteptare, in timp ce ceilalti copiii, care aveau o relatie mai dificila cu mamele lor, au fost mai impulsivi si au reusit cu greu sa se abtina sa nu deschida cadoul inainte de scurgerea timpului indicat.
Copiii implicati in studiu au fost supusi periodic unor astfel de experimente, pana la varsta de 13 ani, cand li s-au facut masuratori ale creierului ce au relevat faptul ca acei copii care au beneficiat de o atentie mai mare din partea mamelor aveau hipocampul mai dezvoltat decat ceilalti.
Studiile referitoare la felul in care se dezvolta fizic creierul unui copil, publicate online in revista Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition, readuc in discutie, dintr-o perspectiva noua, importanta dragostei materne pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil, punand in egala masura accentul pe implicarea societatii in felul in care parintii isi dezvolta abilitatile in ceea ce priveste ingrijirea si educarea copiilor.
Educația timpurie a copiilor: stadii, principii și metode
Parintii aud tot mai des despre educatia timpurie a copilului, fara sa inteleaga pe deplin semnificatia si 'greutatea' acestui concept.
Definitia educatiei timpurii cuprinde un set de strategii educationale concepute special pentru copiii cu varste de pana in 8 ani. Exista, de asemenea, o subdiviziune a educatiei timpurii din copilarie care se concentreaza asupra dezvoltarii de la nastere pana la varsta de 2 ani. Exista o mare dezbatere in acest domeniu privind daca aceasta subdiviziune constituie sau nu o ingrijire sau o educatie. Citeste in continuare care sunt stadiile, principiile si metodele educatiei timpurii.
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
De ce unele persoane isi indeplinesc rolul de parinte mai bine decat altele? Se pare ca unele femei si unii barbati au mai multi hormoni “iubareti” decat altii. Oxitocina este cunoscuta sub numele de “hormonul de imbratisari”. Oxitocina face ca atat femeile, cat si barbatii sa fie parinti mai buni si, de asemenea, ii face sa fie persoane iubitoare, in general.
Oxitocina este molecula dragostei
Oamenii de stiinta stiau de zeci de ani ca animalele cu un nivel scazut de oxitocina prezinta dificultati in a-si gasi partenerul, in a-si alinta si a-si ingriji puii catelus, insa pana in ultimul deceniu nu au fost efectuate multe cercetari care sa vizeze parentingul uman si oxitocina citeste mai departe despre molecula dragostei aici.
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Ce este parentingul pozitiv si de ce este mai bun acest gen de educatie decat cel pe care l-au practicat parintii nostri? Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica.
Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale.
De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine citeste mai departe despre parentingul pozitiv si de este mai bun decat parentingul traditional.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Un articol despre exact ceeace este esenÈ"ºial.!
Un articol despre exact ceeace este esenţial.!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII