13 trăsături pe care copiii le moștenesc de la tații lor - vei fi surprinsă că sunt atât de multe 🧬

13 trasaturi pe care copiii le mostenesc de la tatii lor- vei fi surprinsa ca sunt atat de multe

13 trăsături pe care copiii le moștenesc de la tații lor - vei fi surprinsă că sunt atât de multe 🧬

Când vine vorba de alegerea persoanei cu care vei crea un copil - ai încercat să-ți imaginezi că va semăna mult cu el? Ei bine, fă acest efort. Iar dacă vrei să știi ce trăsături primește un copil de la tatăl său - vei fi surprinsă că sunt atât de multe... 🤔👶🧬

Iată 13 trăsături pe care copiii le moștenesc de la tații lor - sau cum se transmit mai departe, in mod practic,  genele tatălui asupra produsului dragostei unui cuplu.  Dar incă ceva: tații pot transmite copiilor mai mult decat gene - află in continuare.

Cum se transmit mai departe genele mamei si a tatalui asupra produsului dragostei lor?

Deşi ADN-ul este moştenit de copii de la părinţi în cantităţi egale de procentaj şi numerele de cromozomi sunt deja determinate, şi anume 23 de cromozomi de la fiecare părinte, oamenii de ştiinţă declară că activitatea acestor gene variază. Despre genele de la tată, sau genele paterne, se spune că sunt mai active decât genele de la mamă, sau cele materne. Rezultatul acestui lucru ar putea fi un copil care ar putea avea ochii mamei şi părul tatei, dar, de fapt, este mai apropiat genetic de tată. Acurateţea acestei teorii poate fi arătată numai prin trăsăturile care sunt transmise de la tată la copiii săi, spre deosebire de cele transmise de mamă. Citeste pe larg: Cum se transmit genele de la parinti

trasaturi genetice de la tata

Iata o lista cu 13 trasaturi pe care studiile au demonstrat ca un copil le preia de la tatal sau:

1. Genul (sexul) copilului

Spre deosebire de miturile care circula la coafor, sexul copilului nu este determinat de mamă, şi nu corpul său determină dacă toţi copiii ei vor fi băieţi sau numai fete. După cum au arătat studii recente, sexul copilului este determinat de combinaţia pe care sperma şi ovulul le fac la sfârşitul procesului de fertilizare. Cromozomul oferit de mamă este acelaşi de fiecare dată, în timp ce cromozomul tatălui este cel care diferă.

Spermatozoidul poate purta o genă X sau Y, ceea ce înseamnă că un cromozom X combinat cu X-ul deja oferit de mamă ar rezulta într-o fetiţă. În timp ce dacă spermatozoidul poartă cromozomul Y, combinaţia va sfârşi arătând XY, rezultând într-un băieţel. Spermatozoidul tatălui care este cel mai rapid şi cel mai eficient în a-şi face treaba va putea fertiliza primul ovulul în aşteptare, sexul copilului fiind determinat conform naturii formulei.

2. Tulburarile psihologice

Sa explicam un pic de genetica aici. Cromozomul donat de tată în procesul de fertilizare este fie un cromozom X, fie un Y care va decide sexul copilului. Dacă cromozomul ce a trecut de la tată este unul Y, atunci copilul aşteptat ar fi un băiat, rezultând într-o relaţie gentică unică între tată şi fiu, relaţie cunoscută sub numele de Y linkage. Acesta este numele folosit pentru a se face referire la relaţia şi interacţiunile dintre genele tatălui şi ale fiului său.

Un exemplu de tulburare ce poate fi transmisă cel mai adesea din partea tatălui îl reprezintă tulburările psihologice similare cu tulburarea bipolară şi tulburarea depresivă majoră. Apariţia acestor tulburări se dovedeşte a fi legată de nivelurile de melatonină, care sunt produsul funcţionării unei enzime cunoscute sub numele de N-acetilserotonină O-metiltransferază. Nivelurile de melatonină produse sunt utilizate ca semn pentru determinarea deficienţei sau adăugării acestei enzime.

Citeste si Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

3. Culoarea ochilor

În genetică trăsăturile sunt clasificate în două tipuri: dominante şi recesive. Trăsăturile dominante sunt cele care sunt cele mai puternice şi, cel mai probabil, vor fi transferate copilului. Trăsăturile recesive sunt cele mai slabe decât cele dominante şi vor rămâne prezente în genele copilului, însă fără a ieşi la suprafaţă. Aceste trăsături includ culoarea ochilor, părul, înălţimea şi aproape toate trăsăturile ce ţin de aspectul fizic.
Culoarea ochilor ambilor părinţi şi combinaţia pe care o fac amândoi contribuie la rezultatul final al culorii ochilor copilului.

De exemplu, dacă mama are ochi căprui, iar tatăl are tot ochi căprui, atunci copilul va avea, fără îndoială, ochi căprui. Totuşi, dacă tatăl are ochi căprui, iar mama are ochi albaştri sau verzi, atunci copilul ar avea, cel mai probabil, ochii tatălui şi trăsătura dominantă a culorii ochilor săi va fi de ochi căprui. Cu toate acestea, copilul tot va avea trăsături de la mama sa, ce ar putea rezulta în ochi deschişi la culoare pe linia ochiului. Iar daca totusi copilul nu are ochii tatalui - inseamna ca are culoarea unei gene pe care o are de la tatal sau - iar acea culoare a ochilor se afla in familia sa.

4. Textura parului

Revenind la situaţia dominaţiei dintre războiul dominant şi cel recesiv, rezultatul se va aplica şi texturii părului copilului. Dacă mama are părul ondulat sau drept natural, iar tatăl se întâmplă să aibă nişte bucle sălbatice, atunci copilul va călca, cel mai probabil, pe urmele tatălui având aceleaşi bucle pe care i le-a transmis el. În acest caz, gena părului buclat este gena dominantă peste cele două gene de păr ondulat şi drept.
Acelaşi raţionament se va aplica şi în atât de obişnuitul caz de chelie.

Dacă se întâmplă ca tatăl să aibă un cap mai degrabă plin de păr gros şi mare, iar mama să aibă părul mai subţire, atunci tatăl ar fi din nou câştigător. Trăsătura părului purtată de gene preferă gena părului gros în defavoarea genei de chelie, care ar fi transmisă de cele mai multe ori din una sau ambele părţi ale familiei.

5. Forma buzelor

Acum, doamnelor, dacă vă bucuraţi de acele buze dumnezeieşti cărnoase şi mari pe care aproape orice femeie de pe faţa pământului şi le doreşte, copiii tăi încă pot avea o şansă la ele. Dacă tatăl are tendinţa de a avea buze mai mari şi mai cărnoase decât ale mamei, atunci copilul va urma cel mai probabil forma buzelor tatălui. Chiar dacă mama nu se poate bucura de aceasta, copiii ei vor fi totuşi mulţumitori pentru frumuseţea buzelor cu care au fost înzestraţi.

Din nou, plinătatea buzelor şi forma lor acţionează ca o caracteristică dominantă în cazul ciocnirii celor două extreme. De acel desen al buzelor perfecte şi pline s-ar putea bucura fetele mai târziu în viitor dacă tatăl tinde să aibă acest model de buze în familie. Aşadar, relaxaţi-vă, copiii nu vor fi atât de furioşi precum ar putea crede unul dintre voi, căci ei vor obţine ce este mai bun din cele două lumi.

6. Gropite in obrajori

Fiecare femeie îşi doreşte într-un anumit moment din viaţă o pereche de gropiţe care ar adăuga chipului său frumos toată drăgălăşenia şi sexitatea din lume. Dar, hei, nu toată lumea este la fel de norocoasă în viaţă. Gropiţele pot fi pe o singură parte sau pe ambele părţi ale feţei, în funcţie de structura muşchilor feţei şi în funcţie de combinaţia generală a muşchilor şi a oaselor feţei. Însă, de fapt, gropiţele sunt clasificate ştiinţific ca fiind un tip de deformare facială.
Gropiţele sunt adorabile şi femeile doresc întotdeauna să le aibă, dar şi să se uite la ele. Femeile, în general, leşină după orice tip cu o gropiţă sau două, fără a-i pune nici o întrebare. Vestea bună este că gropiţele sunt trăsături dominante în trăsăturile genetice transmise copiilor. Deci sunt şanse ca dacă tatăl are o gropiţă, atunci va avea şi copilul. Să recunoaştem, gropiţele şi bebeluşii? Irezistibil.

Vorbind de gropiţe, obrajii nu sunt singurul loc în care cineva poate avea norocul de a le avea. O gropiţă în bărbie este cunoscută sub numele de fisură a bărbiei şi este o trăsătură dominantă a structurii şi a muşchilor faciali. Este cunoscută de unii oameni şi sub numele de „butt chin,” obţinându-şi numele de la forma de y din mijlocul bărbiei. O gropiţă în bărbie este cauzată atunci cand, în timpul dezvoltării fetale, cele două părţi laterale ale maxilarului nu se contopesc aşa cum ar trebui în mod normal, cauzând acea formă distinctă a maxilarului.

Formarea unei gropiţe în bărbie ar putea rula în toate familiile ce poartă aceeaşi genă şi continuă să o transmită la nesfârşit copiilor. Posibilitatea acestei forme de maxilar trecând prin genraţii este susţinută de presupunerea că nu o are numai tatăl, ci şi mama. Dacă acesta ar fi cazul, atunci posibilitatea ca moştenitorul să aibă o gropiţă în bărbie ar fi de 100%.

7. Degetele lui tati

Un deget mai scurt este o situaţie nepericuloasă pentru sănătatea individului, însă care afectează eficienţa utilizării degetelui sau a ambelor degete în cazul prezenţei sale. Este vorba despre un aspect ciudat al degetului  mare în care ultimul os superior al acestuia este puţin mai scurt decât ar fi normal. Acest lucru ar putea face degetul să arate puţin mai aplatizat din partea de sus, cu unghii mai largi şi mai scurte decât celelalte.
Un deget mai scurt, sau degetul ucigaşului după cum îl numesc unii, apare la aproximativ 0,04% din oamenii cu piele albă şi la aproximativ 0,01% din persoanele cu piele întunecată la culoare. În majoritatea cazurilor, degetul ucigaşului apare la un singur deget mare. În situaţii mai rare, acesta tinde să apară bilateral, la ambele degete mari. Este o trăsătură dominantă care, cel mai probabil, va fi transferată copiilor de la tată, dacă se întâmplă ca acesta să poarte genele degetului ucigaşului.

Deformările în structura oaselor şi a muşchilor ce cauzează degete ondulate la picioare sunt congenitale, ceea ce înseamnă că sunt moştenite de la părinţi. În copilăria timpurie, deformarea este în mare parte cosmetică şi nu dăunează sau provoacă durere copilului. Totuşi, pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, muşchii şi articulaţiile devin mai fixe şi, în cele din urmă, pot necesita o intervenţie chirurgicală pentru a permite o mişcare mai normală.
Aceasta se întâmplă să fie o trăsătură dominantă în genele copilului, deci dacă un părinte o poartă, cel mai probabil o va avea şi copilul. De exemplu, dacă tatăl are un caz de degete ondulate, iar mama nu are, se poate aştepta ca şi copilul să aibă la degete aceeaşi situaţie ca tatăl. Desigur, excat ca în cazul degetului mare mai scurt, şi această condiţie se poate întâmpla la unul sau la ambele picioare, la unul sau la mai multi copii ai aceluiaşi cuplu.

8. Preferintele alimentare

Copiii, în special băieţii, sunt afectaţi de modul în care taţii lor acţionează şi încearcă să le imite până în cele mai mici detalii modul de a face lucrurile. Unul dintre aceste obiceiuri se întâmplă să fie legat de obiceiurile alimentare ale copiilor şi alimentele pe care iubesc sau urăsc să le consume. În studiile recente, s-au găsit copii de vârste diferite care mănâncă într-o zi tot atât de multe ori cum mănâncă taţii lor, fie că este un lucru bun sau unul rău. De asemenea, dacă taţii preferă să mănânce fast food, şi copiii au prezentat o tendinţă de a prefera acelaşi tip de mâncare.

Aceasta ar trebui să funcţioneze ca un apel de trezire pentru taţii cu obiceiuri alimentare proaste, ştiind că sănătatea copiilor lor va depinde în cea mai mare parte de obiceiurile cu care cresc în primii ani de viaţă. Copiii sunt mult mai afectaţi de hrana junk şi de efectele sale rele decât sunt adulţii, mai ales că ei nu înţeleg care sunt alimentele bune.

9. Fumatul

Deşi fumatul nu este exclusiv pentru bărbaţi, femeile sunt în general mai conştiente de efectele nocive ale fumatului asupra corpului şi sănătăţii lor. Bărbaţii tind să fumeze şi să bea mai des decât femeile ca modalitate de a scăpa de stresul cu care se pot confrunta la serviciu sau acasă după o zi lungă. De obicei nu se gândesc prea mult la asta dacă fumează în faţa copiilor acasă, transferând asupra copiilor efectele negative ale fumatului, atât efectele emoţionale, cât şi cele fizice.

Femeile sunt mai precaute în preajma copiilor cu privire la comportamentele pe care le au, mai ales în privinţa acestor obiceiuri rele. Chiar dacă o mamă fumează, de obicei ea nu va fi găsită fumând în cameră cu copiii în preajmă. Copiii care cresc cu părinţi fumători au o mare probabilitate de a deveni şi ei fumători. Aşadar, data viitoare când un părinte aprinde ţigara, ar trebui să se gândească la copiii săi şi la impactul unui asemenea comportament asupra lor.

10. Rezistenta la stres

Altul dintre obiceiurile proaste pe care părinţii în general, şi taţii în special tind să le transmită copiilor fără a observa este obiceiul de a fi stresat, cu sau fără un motiv întemeiat. Taţii se confruntă deseori cu lumea exterioară mai mult decât mamele, fiind expuşi zilnic la blocaje în trafic, şefi furioşi, colegi enervanţi şi nesfârşite ore de muncă. Prin urmare, ei tind să experimenteze o frustrare mai mare şi mai mult stres care sunt adesea interiorizate sau exprimate în moduri neconstructive.

Dacă copilul este obişnuit să se afle în jurul unui tată care de multe ori ţipă sau strigă pentru cele mai mici lucruri, atunci copilul va începe să adopte acelaşi tip de comportament, considerând că acesta este modul în care trebuie să procedeze normal. La urma urmei, copiii tind să acţioneze ca părinţii lor, fără a înţelege de ce fac aşa. Dacă copilul începe în orice moment să prezinte semne de mânie, furie sau enervare inexplicabilă, atunci aceasta ar putea fi o problemă ce trebuie rezolvată cât mai curând.

11. Pasiunea pentru tehnologie

tata copil gene

În prezent, copiii au început să folosească tehnologia în toate formele ei, la o vârstă relativ fragedă. Copii de doi, trei sau patru ani pot fi profesionişti la utilizarea computerelor, tabletelor, telefoanelor mobile sau a altor dispozitive similare. Dacă părinţii au tendinţa de a sta cea mai mare parte a zilei cu telefoanele în mână, verificând o aplicaţie sau alta, sunt şanse foarte mari ca cei mici să le urmeze exemplul.

Taţii tind să se confrunte cu presiunea muncii la birou sau acasă şi sunt obligaţi de cele mai mult ori să nu stea la adunările familiei pentru a da un telefon în legătură cu munca sau să verifice un email sau două. Dacă acest lucru devine un obicei, copiii l-ar putea prelua. Acest lucru ar putea începe de la bebeluşii ce au telefoane de jucărie şi sunt adorabili când stau  “pe telefon” până la a uita cu totul despre fotbalul ce aşteaptă afara în favoarea jocurilor video.

12. Talentul la sport

Copiii care se dovedesc a fi sportivi mai târziu în viitor provin, cel mai probabil, din familii cu parinti care iubesc sportul. Dacă părinţii încurajează ieşitul în aer liber şi efectuarea de diverse activităţi precum drumeţiile sau fotbalul în familie, copilul va creşte în acest mod şi va învăţa să includă asemenea activităţi în viaţa sa zilnică. Evident, acest lucru va avea un impact enorm asupra sănătăţii şi a bunăstării lor, luând în considerare mulţimea de alimente nesănătoase pe care copiii le mănâncă de cele mai multe ori.
În medie, nu mamele sunt cele care visează să joace prinsa cu copiii lor în curtea din spate. De obicei, această dorinţă se găseşte la tată şi tatăl este, cel mai adesea, cea mai atletică persoană din familie.

Din acest motiv, taţii sunt cei ce antrenează copiii pentru liga mică de baschet sau echipa de fotbal. Ei sunt cei cu cea mai mare parte de responsabilitate în creşterea spiritului de competiţie şi sportivitate în minţile şi inimile copiilor lor, începând de la o vârstă fragedă.

13.Respectul pentru ceilalti

Băieţii, la o vârstă fragedă, tind să-şi dorească să-şi imite taţii şi ceea ce fac ei, pentru a deveni mai mult ca ei în viitor. Acest lucru poate pune o mulţime de presiune pe umerii taţilor pentru a fi cel mai bun model care ar putea fi vreodată. Noii taţi încearcă adesea să urmeze paşii propriilor taţi deoarece încă îşi amintesc cum era să vrei să fii ca tata în fiecare detaliu al fiecărei zile.

De aceea, iubirea şi grija pentru copil, precum şi pentru mamă şi alţi membri ai familiei, va încuraja copilul să acţioneze la fel. În loc să acţioneze într-un mod agresiv, ei ar putea învăţa să fie mai buni şi mai grijulii faţă de cei din jurul lor. Acest comportament le-ar afecta personalitatea şi modul în care tratează oamenii în anii lor de tinereţe, cât şi mai târziu în viaţă.

Învăţarea unui copil (băieţel) să-şi respecte mama şi surorile va avea un impact uriaş asupra reducerii cazurilor de abuz asupra femeilor în viitor. 

Tatii pot transmite copiilor mai mult decat gene

Un copil are 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor. Dar iata, ca exista deja studii care anunta ceva nou: Tatii ar putea transmite mai departe si mai mult. Acesta idee contravine gandirii clasice despre ereditate, conform careia parintii transmit copiilor lor numai genele. Oamenii mostenesc gene care ii predispun la obezitate, stres sau cancer, sau poate ca nu...citeste in continuare aici >

 

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic 
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

Autor: Desprecopii.com - toate drepturle rezervate 2023
referinte: 
The American Journal of Genetics 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII