Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

  • Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui si chiar a bunicului. Cercetatorii au descoperit ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, acestea sr putea fo mostenite de la tata sau chiar bunic.

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui sau a bunicului
Proteine histonice in sperma
O generatie mai tarziu
Despre gene si genetica    
Comunitatea parintilor, forum si grupuri de suport

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui sau a bunicului

Auzim foarte des despre boli genetice si despre transmiterea genetica a unor boli, din generatie in generatie.

Cercetatorii canadieni sunt de parere ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, una din cauzele la care ai putea sa te gandesti este sanatatea tatalui tau sau chiar a bunicului ...

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca in afara de cauzele ce tin direct de copil, dezvoltarea acestuia poate fi influentata de experienta tatalui sau a bunicului cu privire la stilul alimentar, consumul de medicamente, expunerea la produse toxice si chiar expunerea la stres.

Insa, in ciuda unui deceniu de cercetari a acestei probleme, medicii nu au reusit sa inteleaga prea multe despre cum sunt transmise aceste informatii despre stilul de viata al tatalui sau al bunicului la copil.

Proteine care transmit informatii genetice

Cercetatorii de la Universitatea McGill, Canada considera ca au descoperit o parte cheie a acestui puzzle. Ei spun ca proteinele, cunoscute sub numele de histone (care nu au atras prea multa atentie pana acum), ar putea juca un rol crucial in acest proces.

Ei cred ca aceasta descoperire, care a fost descrisa intr-un articol al publicatiei Science, are potentialul de a schimba profund modul de intelegere asupra cailor prin care sunt mostenite aceste lucruri. Aceasta deoarece, oamenii de stiinta au aratat ca exista ceva exterior ADN-ului care are un rol important in transmiterea informatiilor genetice, in general, si poate determina daca copilul sau nepotul cuiva va fi sanatos sau nu.

Proteine histonice in sperma

In trecut, multi dintre cercetatorii acestui domeniu, domeniul epigeneticii, si-au focusat atentia asupra unui proces la care participa ADN-ul si anumite molecule (cunoscute si sub denumirea grupuri de metil ) care se ataseaza la ADN si actioneaza ca un comutator al expresiilor specifice genelor.

Cercetatorii au fost curiosi sa afle daca proteinele histonice ar putea avea rol in transmiterea informatiilor ereditare de la tata la copil, deoarece acestea sunt o parte din continutul spermei transmise la mama in momentul fertilizarii.

Proteinele histonice sunt diferite de ADN-ul nostru, desi acestea doua se combina pe durata formarii celulelor, actionanad ca o bobina in jurul careia se misca ADN-ul.

Asadar, pentru a-si testa teoria conform careia proteinele histonice ocupa un rol in dezvoltarea embrionului, oamenii de stiinta au creat soareci in care au modificat putin informatiile biochimice ale histonicelor pe durata formarii celulii, iar apoi au constatat rezultatele ( este ca si cum ai pune o aschie de lemn intr-o bobina de ata si ai vedea apoi cum afecteaza aceasta modul in care ata se infasoara in jurul bobinii).

O generatie mai tarziu

Apoi au studiat efectele asupra copilului. Au descoperit consecintele grave asupra copilului, atat in dezvoltarea acestuia, un exemplu este predispunerea la malformatii congenitale si  formarea anormala a scheletului osos, cat si la supravietuirea lui de zi cu zi.

Cel mai surprinzator lucru aflat este ca aceste efecte pot fi vazute chiar si doua generatii mai tarziu.

“Cand am vazut  rata de supravietuire a generatiilor in scadere si anomaliile de dezvoltare a copiilor, am fost interesati sa aflam motivul, in conditiile in care pana atunci nu a crezut nimeni ca vinovatul este exterior ADN-ului, o proteina implicata in procesul de transmitere a genei”, a spus Sarah Kimmins de la Universitatea McGill, departamentul de stiinta a animalelor, si unul dintre conducatorii oficiali ai cercetarii.

“Aceste descoperiri sunt remarcabile deoarece indica faptul ca si alte informatii in afara de ADN sunt implicate in procesul de mostenire a genei. Studiul subliniaza rolul critic pe care il au tatii si bunicii in sanatatea copiilor/ nepotilor lor”, a adaugat Kimmins.

“Din moment ce modificarile chimice ale proteinelor histonice sunt sensibile la mediul inconjurator, aceste cercetari deschid noi oportunitati de cercetare pentru o posibila prevenire si tratare a bolilor de diferite feluri, ce afecteaza sanatatea  generatiilor viitoare.”

Despre gene si genetica, mai cititi:

Ce culoare vor avea ochii bebelușului: calculatorul acesta iți spune

Ce culoare vor avea ochii bebelușului: calculatorul acesta iți spune

Ce culoare vor avea ochii bebelusului? Culoarea ochilor bebelusului este un subiect fascinant care i-a preocupat pe viitorii parinti dar si pe cercetatori timp de secole pana cand stiinta ne-a…

Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului

Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului

Fiecare femeie s-a lovit la viata ei de expresia "semeni cu maica-ta". Este foarte adevarat ca femeile mostenesc multe din trasaturile de personalitate si caracteristice fizice ale mamelor…

Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Este posibil ca grupa de sange sa determine riscuri majore de cancer, infertilitate si ulcer gastric, precum si boli ca malaria si holera? Mileniile de evolutie au impartit sangele uman in patru…

 Comunitatea parintilor, forum si grupuri de suport:

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

autor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015
Sursa: Universitata McGill, Canada, Revista Pediatrics 2015

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Tema:Genetica

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Hai alaturi de noi!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o alta intrebare? Intreaba AICI specialistii Desprecopii.com si mii de mamici ce te pot ajuta!

intrebari

Hai pe Facebook aici

Grupuri de mamici si CONCURSURI exclusive

Forumuri Recomandate

Clinica Medicala Desprecopii

Clinica Medicala Desprecopii

Consultanta medicala online.

Cabinet stomatologic

Cabinet stomatologic

Tot felul de probleme cu dintisori. Cabinet ce se bucura de sprijinul medicilor de la Clinica Dentestet.

Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Desprecopii.com pe Youtube

Desprecopii YouTube

Desprecopii pe YouTube

Aboneaza-te la canalul nostru sau vizioneaza emisiunile desprecopii.com

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII