Sănătatea copilului depinde de cea a tatălui - despre moștenirea genetică

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

Sănătatea copilului depinde de cea a tatălui - despre moștenirea genetică

Sănătatea unui copil poate fi influențată de starea de sănătate a tatălui și chiar a bunicului. Acest concept se referă la ideea de "moștenire genetică" și la modul în care anumite afecțiuni sau predispoziții genetice pot fi transmise de la o generație la alta.

De exemplu, anumite afecțiuni genetice sau mutații genetice pot fi mostenite de la un părinte la copil, ceea ce poate crește riscul apariției acestor afecțiuni la copil. În plus, un stil de viață nesănătos sau factorii de mediu la care este expus tatăl sau bunicul pot avea un impact asupra sănătății copilului prin intermediul genelor transmise.

Cercetatorii au descoperit ca daca un copil sufera de diabet, cancer sau probleme de inima, acestea ar putea fi mostenite de la tata sau chiar de la bunic.

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui sau a bunicului
Proteine histonice in sperma
O generatie mai tarziu
Despre gene si genetica    
Comunitatea parintilor, forum si grupuri de suport

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui sau a bunicului

Auzim foarte des despre boli genetice si despre transmiterea genetica a unor boli, din generatie in generatie.

Cercetatorii canadieni sunt de parere ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, una din cauzele la care ai putea sa te gandesti este sanatatea tatalui tau sau chiar a bunicului ...

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca in afara de cauzele ce tin direct de copil, dezvoltarea acestuia poate fi influentata de experienta tatalui sau a bunicului cu privire la stilul alimentar, consumul de medicamente, expunerea la produse toxice si chiar expunerea la stres.

Insa, in ciuda unui deceniu de cercetari a acestei probleme, medicii nu au reusit sa inteleaga prea multe despre cum sunt transmise aceste informatii despre stilul de viata al tatalui sau al bunicului la copil.

Proteine care transmit informatii genetice

Cercetatorii de la Universitatea McGill, Canada considera ca au descoperit o parte cheie a acestui puzzle. Ei spun ca proteinele, cunoscute sub numele de histone (care nu au atras prea multa atentie pana acum), ar putea juca un rol crucial in acest proces.

Ei cred ca aceasta descoperire, care a fost descrisa intr-un articol al publicatiei Science, are potentialul de a schimba profund modul de intelegere asupra cailor prin care sunt mostenite aceste lucruri. Aceasta deoarece, oamenii de stiinta au aratat ca exista ceva exterior ADN-ului care are un rol important in transmiterea informatiilor genetice, in general, si poate determina daca copilul sau nepotul cuiva va fi sanatos sau nu.

Proteine histonice in sperma

In trecut, multi dintre cercetatorii acestui domeniu, domeniul epigeneticii, si-au focusat atentia asupra unui proces la care participa ADN-ul si anumite molecule (cunoscute si sub denumirea grupuri de metil ) care se ataseaza la ADN si actioneaza ca un comutator al expresiilor specifice genelor.

Cercetatorii au fost curiosi sa afle daca proteinele histonice ar putea avea rol in transmiterea informatiilor ereditare de la tata la copil, deoarece acestea sunt o parte din continutul spermei transmise la mama in momentul fertilizarii.

Proteinele histonice sunt diferite de ADN-ul nostru, desi acestea doua se combina pe durata formarii celulelor, actionanad ca o bobina in jurul careia se misca ADN-ul.

Asadar, pentru a-si testa teoria conform careia proteinele histonice ocupa un rol in dezvoltarea embrionului, oamenii de stiinta au creat soareci in care au modificat putin informatiile biochimice ale histonicelor pe durata formarii celulii, iar apoi au constatat rezultatele ( este ca si cum ai pune o aschie de lemn intr-o bobina de ata si ai vedea apoi cum afecteaza aceasta modul in care ata se infasoara in jurul bobinii).

O generatie mai tarziu

Apoi au studiat efectele asupra copilului. Au descoperit consecintele grave asupra copilului, atat in dezvoltarea acestuia, un exemplu este predispunerea la malformatii congenitale si  formarea anormala a scheletului osos, cat si la supravietuirea lui de zi cu zi.

Cel mai surprinzator lucru aflat este ca aceste efecte pot fi vazute chiar si doua generatii mai tarziu.

“Cand am vazut  rata de supravietuire a generatiilor in scadere si anomaliile de dezvoltare a copiilor, am fost interesati sa aflam motivul, in conditiile in care pana atunci nu a crezut nimeni ca vinovatul este exterior ADN-ului, o proteina implicata in procesul de transmitere a genei”, a spus Sarah Kimmins de la Universitatea McGill, departamentul de stiinta a animalelor, si unul dintre conducatorii oficiali ai cercetarii.

“Aceste descoperiri sunt remarcabile deoarece indica faptul ca si alte informatii in afara de ADN sunt implicate in procesul de mostenire a genei. Studiul subliniaza rolul critic pe care il au tatii si bunicii in sanatatea copiilor/ nepotilor lor”, a adaugat Kimmins.

“Din moment ce modificarile chimice ale proteinelor histonice sunt sensibile la mediul inconjurator, aceste cercetari deschid noi oportunitati de cercetare pentru o posibila prevenire si tratare a bolilor de diferite feluri, ce afecteaza sanatatea  generatiilor viitoare.”

Despre gene si genetica, mai cititi:

Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului

Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculatorul acesta iti spune

Cum se transmit genele de la parinti

 Comunitatea parintilor, forum si grupuri de suport:

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

autor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Sursa: Universitata McGill, Canada, Revista Pediatrics 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII