Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la părinti? Putem sti răspunsul la aceasta intrebăre? Se spune că sângele tatălui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb?

Află in continuare cum se transmite mostenirea genetică si mai ales ce primim de la mama si ce primim de la tata - genetic vorbind.

Copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor
Genele recesive si gene dominante
Separarea
Incertitudinea
Exemple

Despre genetica, mai cititi

 

Care este procentul de mostenire a trasaturilor genetice ale parintilor? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare?

Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb? 

Copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor

Fiecare fiica are exact cate 50% din ADN-ul lor cromozomial provenind de la fiecare parinte.
Fiecare baiat se apropie de 50%, modificat numai prin mostenirea unui X de la mama si a unui Y de la tata.

Cromozomul X, fiind mult mai mare decat Y, are mai mult ADN, astfel incat un fiu are putin mai mult ADN de la mama, desi acest lucru nu este in general considerat semnificativ. Exista, de asemenea, ADN care nu se gaseste pe cromozomi, dar este purtat in celulele numite mitocondrii, mtDNA. Ambii copii, si fiii si fiicele mostenesc exclusiv ADN-ul mitocondrial al mamelor lor provenit din ovulul care a fost fecundat pentru a-i crea. Sperma are foarte putine mitocondrii, chiar si cele care ajung in ovul sunt distruse dupa conceptie, deci copiii nu mostenesc mtDNA-ul patern.

 

Dat fiind faptul ca am facut aceste doua precizari, sunt sigura ca si in cursurile de genetica de la colegiu, lectorii nostri vor vorbi despre procente egale de 50% de la mama si tata; cu exceptia cazurilor speciale ale unor afectiuni care sunt legate direct de cromozomii sexuali sau mitocondrii.

Raspunsul final al procentului mostenit de la fiecare dintre parinti este de 50% 

Exista multi factori care intervin, cauzati de alelele dominante si recesive, iar alte trasaturi sunt controlate de un numar enorm de gene (cum ar fi culoarea pielii). Deci copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor, doar ca acest procent nu se traduce prin 50% din trasaturile lor. Este la voia intamplarii, in principiu, cu care dintre parinti seamana copilul, desi genetic, acesta are o contributie egala atat de la mama, cat si de la tata.

Genele recesive si gene dominante

Celulele contin cromozomi compusi din ADN, care, la randul lui este alcatuit din fire de gene. Unele gene sunt denumite in continuare dominante, altele recesive. Daca un copil mosteneste o gena dominanta pentru o anumita trasatura de la un parinte, si o gena recesiva pentru trasatura de la celalalt parinte, copilul va expune trasatura dominanta. Deci, in cazul in care un copil primeste o gena dominanta de par castaniu de la mama, si o gena recesiva de par blond de la tata, copilul va avea par castaniu. Uneori, genele sunt co-dominante. In acest caz, niciuna dintre gene nu este mai puternica decat cealalta, astfel incat copilul se va expune unui amestec de caracteristici. De exemplu, genele co-dominante pot duce la un amestec de ambele tonuri de culoare ale pielii.

Separarea

In momentul in care un spermatozoid si ovul se intalnesc, creeaza un nou amestec de gene care determina modul in care copilul se va dezvolta. Celulele de sex - celulele spermatice si ovulele - au doar 23 de cromozomi. Cand 23 de cromozomi de la ou se alatura celor 23 de cromozomi de la sperma, se formeaza o noua celula completa cu 46 de cromozomi.

Incertitudinea

Desi caracteristicile asociate cu gena dominanta sunt cele de fapt expuse, un copil mosteneste atat gene de la mama, cat si de la tata. Daca o femeie mosteneste o gena dominanta pentru par saten, si una recesiva pentru par blond, parul va fi saten, dar ea va avea si gena de par blond. Daca ea va concepe un copil cu un barbat care, deasemenea, poarta o gena recesiva pentru par blond, copilul va avea par blond. Acest proces lasa putin loc pentru incertitudini in mostenirea si expresia genelor, deoarece cei doi parinti nu au pur si simplu doua gene, care vor trece automat la urmasi, ci mai multe combinatii posibile. Mai mult decat atat, unele trasaturi sunt influentate de mai multe gene diferite, asadar, nu toate trasaturile sunt usor de prezis sau intelese pe deplin.

Exemple

Unele trasaturi sunt usor de inteles si de identificat. De exemplu, unii oameni au fire de par la mijlocul degetelor, iar altii nu. Daca aveti aceasta trasatura, inseamna ca aveti gena dominanta pentru trasatura si ca ati primit gene de la cel putin un parinte. Deasemenea, exista persoane care pot sa isi duca degetul stang peste dreptul, acest lucru se datoreaza unei gene dominante; tot astfel de trasaturi includ si culoarea ochilor, cat si vartecusurile din varful capului.

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

Mai cititi si urmatoarele:

Calendar de circulatie al virusurilor

Calendar de circulatie al virusurilor

Toamna este anotimpul in care virusurile incep sa devina extrem de activi si sa calatoareasca.Daca nu ati stiut, si virusii au un calendar de calatorie. Vin si pleaca provocand viroze, epidemii si…

9 remedii naturale pentru tuse

9 remedii naturale pentru tuse

Nu mai poti scapa de tuse? Inca mai simti dureri in gat si ai impresia ca raceala te pandeste dupa colt? Afla in continuare cum poti combate durerile de gat si raceala cu 9 remedii naturale!

Beneficii de sanatate pentru donatorii de sange

Beneficii de sanatate pentru donatorii de sange

Donarea de sange este un gest nobil si poate salva alte vieti.  Vestea buna si suprinzatoarea este ca studii recente demonstraza ca donarea de sange are beneficii si pentru donatorii de sange de…

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Tema:Genetica

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Hai alaturi de noi!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o alta intrebare? Intreaba AICI specialistii Desprecopii.com si mii de mamici ce te pot ajuta!

intrebari

Hai pe Facebook aici

Grupuri de mamici si CONCURSURI exclusive

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Desprecopii.com pe Youtube

Desprecopii YouTube

Desprecopii pe YouTube

Aboneaza-te la canalul nostru sau vizioneaza emisiunile desprecopii.com

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII