Marele secret al fertilității: OVULAȚIA

Marele secret al fertilitatii: OVULATIA

Marele secret al fertilității: OVULAȚIA

Ințelegerea ovulației este cheia concepției, marele secret pentru a rămâne insărcinată!

 

Toate cuplurile vor sa stie cand este cel mai bun moment pentru a face sex, in scopul de a concepe. Secretul este ca exista doar o perioada de 12 pana la 24 de ore, cand o femeie poate concepe. Daca nu nimeriti aceasta perioada, trebuie sa incercati luna viitoare. Iata care sunt neclaritatile despre ovulatie si despre fereastra fertila.

 

Deci, cum stiti cand este fereastra de conceptie? Raspunsul este: Calculul ovulatiei. Prin intelegerea calculului ovulatiei, puteti viza intervalul de timp optim pentru conceptie.

 

Sa incepem cu intrebarile frecvente despre ovulatie ...

Cele mai dese intrebari pe care le primim pe adresa redactiei Desprecopii.com sunt:

Cand are loc ovulatia - inainte sau dupa menstruatie?
Este indicat sa faci sex inainte sau in timpul ovulatiei?
Ce zi a lunii imi ofera cea mai mare sansa de conceptie?

Ca sa putem raspunde la aceste intrebari trebuie sa explicam mai intai Ce este ovulatia.

Ce este ovulatia?

Ce este ovulatia? Cunostinte de baza

Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. 

Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene si in final in uter. Ovulatia incepe la pubertate si inceteaza la menopauza si are loc doar o singura data intr-o faza de ciclu chiar daca se emit mai multe ovule. Perioada cea mai fertila a femeii o reprezinta mijlocul ciclului menstrual, insa la unele femei apare si mai devreme de aceasta perioada.

In aceasta perioada femeia poate ramane cel mai repede insarcinata si de aceea, cunoasterea acestei faze poate fi cruciala pentru femeile cele care isi planifica sa ramana insarcinate.

 

Ce trebuie sa stii despre ovulatie?

Un ovul este disponibil pentru fertilizare numai timp de 12 pana la 24 ore

De obicei, numai un ovul este eliberat in timpul fiecarui ciclu

Ovulatia se roteste adesea intre ovare

Sangerarea deschisa la culoare poate sa apara in timpul ovulatiei

Este posibil sa ovulezi chiar daca nu ai avut ciclu (daca nu a avut loc sangerarea)

Citeste pe larg despre ovulatie aici  

Cand are loc ovulatia? Inainte sau dupa menstruatie?

Aceasta este una dintre cele mai comune intrebari adresate de femeile care incep sa isi urmareasca ovulatia. Din punct de vedere tehnic, ovulatia ar trebui sa aiba loc in jur de 14 zile inainte de menstruatie. Cu toate acestea, in ceea ce priveste urmarirea ovulatiei, poate fi mai bine sa va ganditi ca are loc la mijloc, aproximativ la jumatatea distantei dintre cele doua menstruatii, daca vorbim de un ciclu mediu de 28 zile.

Sa presupunem ca aveti un ciclu de 28 zile, in fiecare luna. Daca numarati 14 zile inapoi, din prima zi a oricarei menstruatii (prima zi de sangerare) sau daca numarati 14 zile incepand cu prima zi de menstruatie, veti constata ca ovulatia ar trebui sa apara in ziua 14 sau 15 a ciclului.

Problema este ca fiecare femeie este diferita si poate avea cilcuri de durata diferita (exemplu ciclurile pot dura 32 de zile in loc de 28). Pe langa aceasta variatie, ciclurile nu au aceeasi durata in fiecare luna (pot sa varieze de la luna la luna). Istoria nu prezice intotdeauna viitorul. De fapt, dupa cum vom vedea, exista doar o mica sansa ca ovulatie sa aiba loc in ziua 14 a ciclului.

Eroarea celor 14 zile

Majoritatea ghidurilor clinice, medicilor si profesionistilor din domeniul reproducerii, si in general articolele prezente pe Desprecopii.com sustin  ovulatia are loc la 14 zile inainte de menstruatie. Datele si studiile arata insa ca ovulatia apare rar exact la 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie a unei femei. Deci trebuie sa intelegeti si sa tineti cont de o posibila variatie si sa intelegeti sansa mare de a calcula gresit.

Atentie

Doar un procent mic de femei ovuleaza exact la 14 zile inainte de debutul menstruatiei. Acest lucru este valabil chiar si pentru femeile ale caror cicluri sunt de 28 de zile. Printre cele 69 de cicluri de 28 de zile dinr-un studiu realizat in Statele Unite, ovulatia a avut loc cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie in doar 10% din cazuri. Timpul de la ovulatie la urmatoarea menstruatie a variat de la 7 la 19 zile (zilele 10 - 22 ale ciclului menstrual).

Multe cupluri ar putea pierde oportunitati critice pentru conceptie in fiecare luna. Pentru unii, stresul si frustrarea lunilor de incercari nereusite ar putea fi datorate, in mare parte, acestei reguli de 14 zile si al calculului gresit.

Deci, cum stiu cand are loc ovulatia?

Ideea este nu se poate prezice cu exacta certitudine cand va avea loc ovulatia intr-o anumita luna, bazandu-va pe ultima menstruatie. Nu uitati insa ca ultima menstruatie a fost declansata de ziua cand a avut loc ultima ovulatie si nu are nici o legatura cu urmatoarea ovulatie. Ar putea avea loc mai devreme sau mai tarziu.

Dar, in medie, ovulatia ar trebui sa aiba loc in jurul zilei de 14 sau 15 pentru cele mai multe femei cu un ciclu de 28 zile. Am spus "in medie". Pur si simplu nu va puteti baza pe ceea ce ar trebui sa se intample. Subliniem acest lucru pentru ca multe femei isi pierd rabdarea calculand gresit luna de luna. Secretul este sa uitati de data ovulatiei si sa incercati sa concepeti pe o perioada mai larga, in jurul presupusei date.

Calculatorul clasic al perioadei fertile

Selecteaza data primei zile a ultimei perioade menstruale

   

Numarul mediu de zile dintre doua cicluri menstruale in cazul tau

Data ovulatiei este:

Perioada fertila este este:

Cand ar trebui sa fac sex pentru a avea cea mai buna sansa de a ramane insarcinata?

Ne repetam: totul este legat de fereastra fertila, de ovulatie. Sa pretindem pentru un moment, ca stim exact cand va avea loc ovulatia. Conform datelor statistice, sunt exact 6 zile in fiecare ciclu cand aveti sanse de a concepe (am precizat anterior ca ovulul este disponibil doar pentru 12 - 24 de ore. Acestea 6 zile, includ ziua ovulatiei si inca 5 zile chiar inainte de ovulatie. In afara acestei ferestre, sansele de a concepe sunt aproape nule. De fapt, cu 2 zile inainte de ovulatie aveti cele mai mari sanse.

Aceasta fereastra critica de sase zile este denumita in mod obisnuit ca "fereastra fertila" sau "perioada fertila". Este foarte important sa identificati aceasta fereastra daca vreti sa concepeti.

O sa intrebati: daca identificarea zilei de ovulatie este aproape imposibila, cum aflam totusi cand este fereastra fertila? Desi este adevarat ca nu putem prezice ziua exacta a ovulatiei, si, prin urmare, fereastra fertila, este posibil prin estimarea ultimei menstruatii sa avem niste presupuneri cand se va produce ovulatia, in medie. Cel putin aceasta este un inceput :)

Metoda traditionala de calcul ne arata ca  femeile cu un ciclu de 28 zile vor experimenta fereastra fertila intre ziua 10 si ziua 17 a ciclului (ziua 1 fiind prima zi a ultimei menstrautii). Aceasta perioada este cel mai des indicata ca fiind perioada cu sanse mari. Ghidul nostru are insa o "sfat de aur": Pentru a creste semnificativ sansele de a ramane insarcinata  va recomandam sa considerati ca perioada fertila intre ziua 7 (in loc de 10) si ziua 20  (in loc de 17). Aceasta perioada extinsa o numim si FAZA FERTILA A CICLULUI.

De ce va dam acest sfat: presupunem ca perioada fertila include cele 5 zile inainte de ovulatie, ziua ovulatiei si doua zile dupa ovulatie (adica in total cele 7 zile indicate clasic). Stim din mai multe studii ca sansa unei conceptii dupa o zi de ovulatie scade drastic, sub 5%. A doua problema este ca mai mult de 10% dintre femei sunt deja in perioada fertila pana in ziua 7 a ciclului! Din moment ce ziua ovulatiei variaza de la luna la luna, fereastra celor 7 zile fertile variaza si este greu de prezis. 

Un alt sfat important pe care dorim sa-l dam este acela de a va asculta corpul in incercarea de a identifica toate semnele care pot indica o ovulatie.

Faza fertila a ciclului

Pentru ca pe Internet multa lume citeste in Z si pierde informatie esentiala o sa ne repetam sub un titlu nou de paragraf :) Daca ati citit bine ce scrie mai sus, puteti sa sariti acest paragraf. 

Faza fertila a ciclului (a nu se confunda cu "perioada fertila" descrisa mai sus)  o definim ca o perioada extinsa a perioadei de fertilitate (cele 6-7 zile ale lunii in care actul sexual poate avea ca rezultat o sarcina) din dorinta de  a include toate zilele ciclului in care puteti concepe. Faza fertila este esentiala pentru a ramane insarcinata rapid!

Sfatul nostru: cand va calculati perioada fertila, luati in calcul cateva zile inainte si dupa pentru a creste considerabil sansa de a concepe.  Va sfatuim asadar sa  va concentrati eforturile pe faza fertila a ciclu - intre zilele 7 si 20 (sau chiar intre ziua 6 si ziua 21, daca doriti o extra asigurare). Atentie! Daca aveti un istoric de cicluri neregulate, faza fertila poate fi mult mai lunga si diferita. Este important sa invatati sa recunoasteti semnele ovulatiei.

Pentru a creste considerabil sansele de a ramane insarcinata va indicam sa luati in calcul ca si perioada fertila perioada extinsa, cuprinsa intre ziua 7 si ziua 10 a ciclului menstrual!

Semnele ovulatiei

Ovulatia variaza de la femeie la femeie si chiar de la un ciclu la altul. Cu toate acestea, schimbarile biologice care apar in timpul ovulatiei sunt destul de consistente pentru fiecare persoana. Sunt simptome primare care ar trebui sa fie experimentate de catre toate femeile si ar trebui sa fie in masura sa le recunoasca cu usurinta.

Simptomele primare ale ovulatiei:

  • Schimbarea mucusului cervical din ce in ce mai alunecos. Mai direct spus, secretiile tale devin ca un mucilagiu.
  • Temperaturi bazale mai ridicate (cititi aici despre temperatura bazala)
  • Schimbare in pozitia de col uterin sau fermitate. Pozitia cervixului, inaltarea cervixului.

Exista semne suplimentare de ovulatie, care nu pot fi experimentate de catre toate femeile si poate lua ceva efort in vederea recunoasterii lor.

Simptomele secundare ale ovulatiei:

scurgeri deschise la culoare

crampe

dureri intr-o parte

balonare

sensibilitatea sanilor

cresterea libidoului (pofta mare de sex)

simtul accentuat al mirosului, gustului sau chiar viziunii

RECOMANDARE, DE CITIT: 8 semne ale ovulatiei 

Este posibil sa nu observati aceste simptome secundare ale ovulatiei, dar este normal. Daca le observati, atunci aceste semne va pot ajuta sa urmariti ovulatia. Unele femei sunt mai experimentate la recunoasterea simptomelor lor, pe care le pot prezice cu exactitate in avansul ovulatiei, in fereastra fertila, cu doua zile inainte de ovulatie.

Este important de stiut ca urmarirea ovulatiei nu este imposibila. In urmatoarele capitole vom dobandi mai multe informatii despre predictia critica a ferestrei fertile de 6 zile, cu mai multa acuratete. Inainte de a apasa mai departe iti spunem: Asculta-ti corpul! 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII