Alimentația sănătoasă crește IMUNITATEA. 15 alimente care trebuie cumpărate mai des pentru că merită

Alimentatia sanatoasa creste imunitatea. 15 alimente care trebuie cumparate mai des pentru ca merita

Alimentația sănătoasă crește IMUNITATEA. 15 alimente care trebuie cumpărate mai des pentru că merită

Doriti o metoda mai buna si in acelasi timp sanatoasa de a da jos kilogramele in plus? In plus, o alimentatie sanatoasa creste imunitatea si ea este extrem de importanta pentru a fi sanatos. Mergeti la supermarket cu aceasta lista de cumparaturi.

Noile cercetari au scos in evidenta o serie de alimente de la fasole la carnea de vita, care va ajuta sa luptati cu senzatia de foame, sa scapati de dependenta de dulciuri, sa stimulati metabolismul si in cele din urma sa pierdeti kilograme. Iar unele dintre aceste super-alimente au si alte mari avantaje pentru sanatate. Iata ce trebuie sa cumparati mai des...pentru ca merita :)

Doriti sa reduceti pofta de mancare si sa nu mai tanjiti dupa dulciuri? Iata in continuare alimentele pe care trebuie sa le adaugati la lista de cumparaturi.

1. Ouale.

In dimineata asta, mai bine sariti peste obisnuita chifla sau eternul sandvis cu sunca. Ouale, care sunt pline de proteine, va vor ajuta sa simtiti senzatia de satietate (stomac plin) mai mult.

Un studiu efectuat pe 30 de persoane supraponderale sau obeze a descoperit ca cei care au mancat doua oua omleta (cu doua felii de paine prajita si un gem de fructe cu continut caloric redus) au consumat mai putine alimente in urmatoarele 36 de ore decat cei care au luat un mic dejun bazat pe chifle avand acelasi numar de calorii. Alte studii au aratat ca proteinele pot preveni si variatiile bruste ale nivelului de zahar din sange, scaderi care va fac sa tanjiti dupa mancare. 

2. Fasolea.

Probabil nu ati auzit niciodata de colecistochinina, dar este una dintre substantele care ajuta cel mai mult pierderea in greutate. Acest hormon digestiv suprima in mod natural pofta de mancare. Si atunci, de unde puteti lua o cantitate mai mare de cholecistochinina?

Un mod, spun cercetatorii de la University of California at Davis, USA, este sa mancati fasole: un studiu a descoperit ca nivelul acestui hormon (care pare ca lucreaza mentinand alimentele mai mult timp in stomac) era de doua ori mai mare dupa o masa ce continea fasole decat dupa o masa cu continut redus de fibre bazata pe orez si lapte degresat.

De asemenea, exista indicii ca fasolea echilibreaza nivelul zaharului din sange, astfel incat dureaza mai mult pana simtiti din nou foamea.
Bonus pentru sanatatea inimii: fasolea, cu continutul sau ridicat de fibre, reduce nivelul colesterolului.

de citit pe larg: Cum scadem nivelul ridicat al colesterolului prin gatire?

3. Salata.

Aveti tendinta sa va indopati in timpul meselor? Puteti controla doza de calorii incepand cu o salata mare (atentie, fara maioneza!). Conform unui studiu efectuat la Penn State University, SUA, cele care au mancat o salata mare, cu continut caloric redus, au mancat o cantitate de paste cu 12 la suta mai mica dupa aceea - desi au avut posibilitatea sa manance cat doreau.  Secretul, spun cercetatorii, este volumul salatei, care va face sa va simtiti stomacul plin.

Bonus pentru sanatate: un studiu publicat in Journal of the American Dietetic Association a descoperit ca oamenii care mananca o salata pe zi au un nivel mai ridicat al vitaminelor C si E, al acidului folic, al licopenului si al carotenoizilor - toate acestea ajutand la lupta impotriva bolilor - decat cei care nu au adaugat salata in meniul zilnic.  

4. Ceaiul verde.

Ingredientul care va ajuta sa slabiti nu este cafeina. Antioxidantii numiti catechine sunt cei care ajuta la accelerarea metabolismului si arderea grasimilor. Intr-un studiu recent efectuat in Japonia, 35 de barbati care au baut o sticla de ceai oolong amestecat cu catechine din ceai verde au pierdut in greutate, si-au accelerat metabolismul, iar indexul lor de masa corporala a scazut semnificativ.

Bonus pentru sanatate: participantii la acest studiu si-au redus si nivelul colesterolului rau.

5. Perele.

Sunt deja recunoscute ca avand mai multe fibre decat se credea. Sase grame de fibre (inainte se stia de patru grame) la o para de dimensiuni medii, reprezinta o cantitate grozava pentru a va da senzatia ca stomacul este plin.

Merele sunt pe locul doi, cu circa trei grame de fibre la un fruct de dimensiuni medii. Ambele contin fibre de pectina, care reduce nivelul zaharului din sange, ajutandu-va sa evitati gustarile dintre mese. Asta explica de ce, rezultatele unui studiu efectuat in Brazilia timp de 12 saptamani a aratat ca femeile supraponderale care au mancat trei pere mici sau trei mere mici pe zi au pierdut in greutate mai mult decat cele care au urmat aceeasi dieta ca femeile care au mancat trei biscuiti de ovaz in locul fructelor.

6. Supele.

Un bol de supa de pui taie pofta de mancare la del de mult ca o bucata de carne de pui: aceasta este desoperirea unui studiu efectuat la Universitatea Purdue, USA. De ce? Cercetarorii cred ca chiar si cel mai simpla supa satisface foamea deoarece creierul are perceptia ca umple stomacul.

7. Carnea slaba de vita.

Este sau ar trebui sa fie inclusa in cina, daca aveti de gand sa scapati de niste kilograme. Aminoacidul numit leucina, care abunda in proteinele provenite din carne si peste, precum si in lactate, va poate ajuta sa slabiti fara sa pierdeti masa musculara. A avut acest efect asupra a 24 de femei supraponderale de varsta medie, care au participat la un studiu de la University of Illinois din Urbana-Champaign, USA. Faptul ca au mancat cca 280 g de carne de vita zilnic, in cadrul unei diete ce nu depasea 1700 de calorii zilnic le-a ajutat sa scape de mai multe kilograme, mai multa grasime, si mai putina masa musculara decat pe cele din grupul de control care a consumat acelasi numar de calorii, dar cu mai putine proteine. Cele care au mancat carne de vita au simtit si mai rar foamea in timpul dietei.

8. Uleiul de masline.

Luptati impotriva kilogramelor care se aduna dupa 30 de ani folosind uleiul extra virgin de masline. Uleiul mononesaturat va va ajuta sa ardeti caloriile. In cadrul unul studiu desfasurat in Australia, 12 femei (57-73 ani) au primit in meniul de la micul dejun cereale la care s-a adaugat fie lapte cu smantana fie ulei de masline cu lapte. Cele care au mancat micul dejun cu ulei de masline au avut un metabolism mai intens. Daca nu va place uleiul de masline adaugat in cerealele de dimineata, adaugati-l in salata sau in mancaruri.

9. Grapefruitul. Din nou despre grapefruit!

Un studiu din anul 2006 efectuat pe 91 de oameni obezi, efectuat la Nutrition and Metabolic Research Center at Scripps Clinic, a descoperit ca jumatate degrapefruit mancat inainte de masa sau un pahar cu suc de grapefruit de trei ori pe zi i-a ajutat pe participantii la studiu sa slabeasca cu peste 2 kg in 12 saptamani. Substantele fitochimice ale fructului reduc nivelul insulinei, un proces care poate forta corpul sa transforme caloriile in energie in loc de grasimi.

10. Scortisoara.

Presarati-o pe prajituri sau cereale pentru a va ajuta sa depasiti pofta de dulciuri. Cercetarorii de la U.S. Department of Agriculture, USA, au descoperit ca putina scotisoara ajuta corpul sa controleze scaderile nivelului de insulina de dupa masa, care pot da senzatia de foame. Bonus pentru sanatate: studiile arata ca numai un sfert de lingurita de scortisoara pe zi reduce nivelul zaharului din sange, al colesterolului si al trigliceridelor la bolnavii care au diabet de tip 2.

11. Otetul.

Este un ingredient grozav care da senzatia de satietate. Intr-un studiu suedez, cercetatorii au descoperit ca oamenii care au mancat paine inmuiata in otet se simteau mai satui decat cei care au mancat felii de paine obisnuite. Motivul probabil este ca acidul acetic din otet incetineste trecerea alimentelor din stomac in intestinul subtire, deci stomacul este plin mai mult timp. Otetul poate si sa scurt-circuiteze cresterea brusca a nivelului zaharului din sange, care se produce dupa ce mancati carbohidrati rafinati, ca painea alba, prajiturile si biscuitii.

12. Tofu.

Pare prea inconsistenta ca sa dea satietate, insa un studiu efectuat la Louisiana State University, USA,  a aratat ca tofu face acest lucru. Cercetatorii i-au comprat efectul cu al carnii de pui ca aperitiv inainte de felul principal pentru 42 de femei supraponderale si participantele care mancasera tofu au mancat mai putin la felul principal. Secretul? Tofu contine proteine care reduc pofta de mancare.

13. Nucile si alunele.

Da, este adevarat ca ingrasa: o mana de alune contine circa 165 de calorii. Dar studiile arata ca oamenii care iau mici astfel de gustari au tendinta de a fi mai slabi decat ceilalti. Un studiu de la Purdue University a descoperit ca atunci cand un grup de 15 oameni de greutate normala au adaugat la dieta lor 500 de calorii mancand alune si nuci, au mancat mai putin la mesele obisnuite. Metabolismul lor s-a intensificat cu 11 procente, ceea ce inseamna ca au ars mai multe calorii chiar si atunci cand se relaxau. Bonus pentru sanatate: alunele de pamant contin acizi grasi omega-3. Iar cercetatorii au descoperit recent ca 10-20 de arahide mancate zilnic reduc riscul bolilor de inima.

14. Cerealele cu continut ridicat de fibre.

Studiile au aratat ca va puteti reduce pofta de mancare mancand un castron de cereale la micul dejun. Dar cat de bine functioneaza? Cercetatorii de la VA Medical Center si de la University of Minnesota din Minneapolis, USA,  au testat teoria prin comparatie cu cea mai recenta provocare a dietei: bufetul suedez. 14 participanti la studiu au mancat cate un castron cu un anume tip de cereale inainte de a merge la bufetul suedez. Cei care au mancat cerealele cu continut ridicat de fibre a mancat mai putin decat cei care au avut un continut mai redus de fibre.

15. Ardeiul iute.

Consumul regulat de ardei iute va poate ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Intr-un studiu Japonez, 13 de femei care au mancat la micul dejun alimente cu ardei iute (de exemplu, in omleta) au mancat la pranz mai putin decat de obicei. Ingredientul magic poate fi capsaicina, care ajuta la suprimarea poftei de mancare.

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii de citit neaparat si: 5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii

Despre alimentatia sanatoasa a familiei, merita citit si:

Alimentația in timpul sarcinii: GHID COMPLET

Alimentația in timpul sarcinii: GHID COMPLET

Dacă esti insarcinată și crezi ca poți manca cam tot ce se poate și oricat de mult, ei bine NU ESTE adevărat. Iar vechea idee conform căreia viitoarea mamă…

10 alimente care stimulează creierul copilului

10 alimente care stimulează creierul copilului

Vrei ca băiatul sau fetița ta să aibă note bune la școală? Atunci, printre altele, este bine să-i urmărești cu atenție alimentația. Anumite…

Cum ne convingem copilul sa mănânce legume - cateva sfaturi de la medicul nutrițonist

Cum ne convingem copilul sa mănânce legume - cateva sfaturi de la medicul nutrițonist

Cu totii stim ca legumele sunt foarte bune pentru sanatate, iar multi parinti se straduiesc ne-incetat sa-si convinga copiii sa manance legume cel putin o data pe zi, in fiecare zi uneori cu prea…

 

Tot despre alimentatia familiei cititi sectiunea: Alimentatia sanatoasa a familiei

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII