5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa?

Iata 5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau - tu, ca parinte stii asta?

- veti citi:
Nu oferi mancare nesanatoasa copilului chiar daca e tentanta
Alimentatia din timpul copilariei sta la baza sanatatii viitoare a copilului
Evitati tot ce nu are culoare naturala
Cola si bauturi dulci carbogazoase
Sucurile naturale de fructe
Mancarurile preparate rapid
Crenvurstii si carnea procesata mecanic
Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii
Despre zahar trebuie sa stii

Nu oferi mancare nesanatoasa copilului chiar daca e tentanta

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa , ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa?

Tentatiile sunt mereu prea mari pentru a nu ceda din cand in cand. Si, ca o ironie, chiar daca evitam alimentele nesanatoase si ne ducem copiii la un fast-food foarte rar, o facem cu pretextul ca ii premiem pentru ceva, pentru ca au fost cuminti sau cine stie ce minune au facut. 

Cititi acum: E-uri din alimente care trebuiesc evitate cu orice pret

Alimentatia din timpul copilariei sta la baza sanatatii viitoare a copilului

Chiar si asa, v-ati intrebat vreodata, la modul cel mai sincer, cum ii va afecta pe copiii vostri in viitor mancarea pe care le-o dati in prezent?

Din pacate multi parinti isi pun intrebarea asta abia atunci cand copiii incep sa aiba predilectie catre obezitate sau cand se confrunta cu anumite afectiuni care ar fi putut fi evitate printr-o alimentatie corecta. Dar cum sa scapi de toata nebunia asta a chimicalelor, intr-o lume in care totul pare sa fie invaluit in reclame frumoase, care ascund adesea lucruri infioratoare? Poate ca un prim pas ar fi acela de a elimina ferm din alimentatia copiilor cateva alimente despre care s-a dovedit deja ca sunt, fara dubiu, daunatoare.

Evitati tot ce nu are culoare naturala

Cercetari recente referitoare la alimente au dovedit ca exista o legatura stransa intre culoarea acestora si hiperactivitatea la copii. Se pare ca, in plus, culoarea alimentelor influenteaza in mod special comportamentul copiilor cu ADHD. Un studiu recent, publicat in Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry subliniaza aceasta legatura dintre culoarea alimentelor si comportamentul copiilor cu ADHD.

Mai cititi si: Ciocolata cu E-uri si naivitatea unora

Dincolo de aceste cercetari, trebuie amintit ca multe dintre alimentele ce contin coloranti sunt pricesate, imbogatite cu zaharuri, cu grasimi sau cu sare, fiind, in schimb, slab calorice. Marea Britanie si Uniunea Europeana au interzis recent, de altfel, anumiti coloranti alimentari. Si, chiar daca multi coloranti artificiali inca sunt folositi pe piata, puteti crea singuri o lista de interdictii, nu?

Cola si bauturi dulci carbogazoase - NU NU NU

Hmmm... cine nu a baut niciodata o cola? Nu stiu ce anume are in ea, dar creeaza sigur un fel de dependenta... mai ales atunci cand mananci pizza sau alimente de tip fast-food. Si totusi, cat de nesanatoasa este! Cola obisnuita contine cantitati foarte mari de zahar si de cofeina. Ca sa va faceti o idee, o sticla de cola de 500 ml contine circa 40 de grame de zahar, adica aproximativ 10 lingurite, echivalentul a 2 gogosi si jumatate glazurate cu ciocolata sau a trei inghetate de vanilie . In plus, un studiu din 2008, publicat in Hypertension arata ca exista o relatie directa intre sarea acumulata in organism si indulcitorii din sucurile carbogazoase. Consumul excesiv de cola afecteaza, de asemenea si sanatatea oaselor. Introducerea timpurie a sucurilor de tip cola in alimentatia copiilor poate determina o anumita dependenta care mareste riscul de aparitie a obezitatii si a altor boli cronice.

Cititi neaparat: Cola si cancerul

Sucurile naturale de fructe - NU

Poate parea bizara interzicerea consmului de sucuri naturale... De fapt, consumul de sucuri naturale in cantitati limitate nu poate fi daunator. Insa  un studiu recent, publicat in Pediatrics, arata ca un consum excesiv de sucuri naturale de fructe este asociat cu cresterea in greutate la copii. Este recomandabil ca acesta sa fie inlocuit cu apa sau lapte, iar fructele sa fie consumate intregi. Sau, pentru a nu diminua placerea copilului de a bea suc, amestecati trei parti de apa si una de suc pentru a reduce cantitatea de zaharuri consumata.

Mancarurile preparate rapid - NU

Mancarea procesata poate fi extrem de usor de gatit, insa pretul platit e destul de mare  sanatatea. Excesul de sodiu din mancarea procesata este extrem de periculos. Studiile arata ca reducerea consumului de sodiu poate duce la scaderea riscului de boli cardiace. In mod sigur, nu intotdeauna ne gandim la aceste efecte pe termen lung cand ne hranim copiii. Totusi, amintiti-va mereu ca ceea ce le dati sa manance ii poate afecta mai tarziu in viata. In plus, felul in care copiii sunt hraniti atunci cand sunt mici le formeaza gusturile de mai tarziu.

Un studiu facut de American Journal of Clinical Nutrition a relevat faptul ca bebelusii care au fost hraniti cu mancaruri sarate dupa ce au fost intarcati au o preferinta pentru alimente sarate atunci cand ajung la varsta prescolara si continua sa consume cantitati mai mari de sare decat cei carora li s-a introdus sarea mai tarziu in alimentatie. Altfel spus, obiceiurile alimentare le-au fost influentate de alimentatia timpurie.

Aflati mai multe despre: Carbohidrati buni si carbohidrati rai

Crenvurstii si carnea procesata mecanic - NU  NU

Desi se numara adesea printre mancarurile preferate ale copiilor, crenvurstii, sunca presata si alte preparate din carne sunt extrem de nesanatoase deoarece contin nitrati, un conservant adaugat pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor, pentru a da culoare produsului sau pentru a-i conserva mirosul, dar care constituie o sursa importanta a cresterii riscului cancerului de colon. Un studiu din 2010, publicat in Circulation releva, de asemenea, faptul ca nitratii si nitritii maresc incidenta bolilor cardiace coronariene si a diabetului .


 
Da, e greu sa renuntati la toate aceste alimente, pe care le intalnesti in orice supermarket, in orice alimentara de cartier... Si s-ar putea sa aveti numeroase reprosuri din partea copiilor atunci cand le veti interzice. Dar ganditi-va ca ceea ce e cu adevarat important este sa aveti grija de sanatatea lor. Modelandu-le de mici un comportament alimentar sanatos, vor creste frumosi si sanatosi... Iar multumirea o veti primi mai tarziu, cand veti vedea ca ati crescut un copil sanatos.

Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii, mai cititi

Bauturile racoritoare (cu zahar) pot provoaca aparitia cancerului uterin
Bauturile racoritoare care contin zahar cresc riscul de hipertensiune arteriala - chiar si la adolescenti
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete

Despre zahar trebuie sa stii:

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
10 alimente care stimuleaza creierul copilului 
Necesarul de fluoruri ale copilului 
Cum stimulam copiii sa manance legume 
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului 
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
Cum ajutam copiii sa manince sanatos? 
E-urile din mancarea copiilor nostri 
E-uri "bune", E-uri  rele

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. dana
    danatrimis la 20/12/2020

    mulţumim informaţii ff utile ayan şi Dana, roman

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII