5 lucruri despre parenting pe care tații trebuie să le cunoască

5 lucruri despre parenting pe care tatii trebuie sa le cunoasca

5 lucruri despre parenting pe care tații trebuie să le cunoască

Psihologii si medicii au un mesaj pentru tatici: Esti mult mai important pentru sanatatea si bunastarea copilului tau decat tu, sau noi, am fi crezut...

Dupa evaluarea cercetarilor psihologice si sociologice a mai mult de un deceniu de munca, Academia Americana de Pediatrie a emis un raport despre paternitate si lucrurile pe care medicii le pot face pentru a ajuta miliarde de tatici sa-si atinga potentialul maxim cu privire la calitatea lor de parinti.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Tatii nu sunt doar sprijin pentru mame
Rolul tatilor este in proces de schimbare
Fii un model
Vorbeste cu ai tai copii
Fii vaccinat
Testeaza-te pentru depresie
Joaca-te cu ai tai copii

Tatii nu sunt doar sprijin pentru mame

Prezenta lor in viata copiilor lor este benefica prin ea insasi. De exemplu, un studiu din 2012, din jurnalul Dezvoltarii si Psihopatologiei, a studiat perechi de surori care au beneficiat de niveluri diferite a implicarii tatalui in viata lor. Cercetarile au descoperit ca sarcinile in randul adolescentelor si alte experiente sexuale timpurii erau mai mici la fetele care au petrecut mai mult timp de calitate impreuna cu tatii lor.

O “cercetare” a mai multor studii a constatat ca acei copii care au crescut petrecand timp impreuna cu tatii lor au fost mai putin susceptibili sa aiba probleme de comportament si probleme psihologice. De asemenea, au fost mult mai predispusi sa fie independenti, inteligenti si si-au imbunatatit cunostintele despre societatea in care traiesc.

Rolul tatilor este in proces de schimbare

Rolul tatilor si al paternitatii, este in proces de schimbare” a spus Raymond Levy, psiholog clinic si director executiv la Proiectul Paternitatea, la Spitalul General Massachusetts, din Boston. Rolurile traditionale se contopesc, avem mame care petrec mai mult timp la locul de munca, si tati care stau mai mult acasa.

Noul raport al Academiei Americane de Pediatrie se axeaza asupra paternitatii. Studiul nu defineste tatii doar ca pe barbati care intretin copiii, ci ca barbati care pun pe primul loc ingrijirea unui copil. Aceasta categorie poate include un tata biologic sau unul adoptiv, un tata vitreg sau un bunic.

“Am privit mai pe larg la totalul grupurilor diverse de tati” a spus autorul principal al studiului, Dr. Michael Yogman, pediatru practicant care studiaza relatiile tata-copil, la Scoala Medicala Harvard, SUA. “Ne-am dat seama ca este extrem de important sa incurajam tatii sa fie implicati.”

Aici sunt cinci lucruri pe care le pot face tatii pentru a contribui pozitiv la educatia oferita copiilor lor:

Fii un model

Copiii isi privesc tatii si au tendinta de a le imita comportamentul. Acesta este motivul pentru care pediatrii vor ca tatii sa constientizeze ca modul in care ei actioneaza – fie ca este vorba de aprinderea unei tigari sau de cuplarea centurii de siguranta a masinii – le va influenta copiii pe masura ce cresc si ii va invata sa ia singuri decizii.

Tatii ar trebui sa se implice in cresterea copiilor chiar de la inceput, jucandu-se cu ei sau, pur si simplu, vorbindu-le. Acest fapt le permite copiilor sa isi perceapa tatii ca pe tovarasi care ii sustin, dar si ca profesori.

“Vechile ziceri conform carora barbatii erau mame nepotrivite si ca ei trebuiau sa faca totul intocmai cum facea mama cu cel mic erau nedrepte” a spus Yogman. El incurajeaza tatii sa descopre propriile relatii cu copiii lor si sa-si dea seama ce functioneaza cel mai bine pentru ei.

Vorbeste zilnic cu copiii tai

Nu este niciodata prea devreme sa incepi. S-a dovedit ca timpul petrecut vorbind bebelusului tau afecteaza intr-o maniera pozitiva abilitatiile sale de comunicare, de mai tarziu in viata.

Documentandu-se, cercetatorii au aflat ca mamele petrec mai mult timp decat tatii vorbind cu copiii lor. In realitate, chiar daca rostesc mai putine cuvinte, tatii sunt cei care sporesc competentele lingvistice ale unui copil. Un studiu din 2006, publicat in jurnalul Applied Developmental Psychology, a constat ca vocabularul tatalui a avut un impact mai mare asupra competentelor lingvistice ale copilului un an mai tarziu.

O carte din 2014 intitulata Do Fathers Matter? (Au Tatii Importanta?) descrie o cercetare ce a constatat ca mamele au tendinta de a utiliza cuvinte care sunt deja in raza de actiune a copilului, in timp ce, este mult mai probabil, ca tatii sa introduca cuvinte noi si, prin urmare, provocatoare.

Fii vaccinat

Acest lucru poate parea evident, insa mentinerea vaccinurilor la zi poate proteja atat parintii, cat si copilul de un numar mare de riscuri grave ale sanatatii.

O boala de interes major este pertussis, sau tusea convulsiva, care prin intermediul parintilor poate fi transmisa la sugari. Un studiu a constatat ca tatii erau cauza a 15% din cazurile de tuse convulsiva la sugari, acestia din urma neputand primi prima doza de vaccin pana la varsta de doua luni.

Centrele de Control si Preventie a Bolilor recomanda ca toate persoanele din jurul unui nou-nascut sa fie vaccinate impotriva tusei convulsive.

Testeaza-te pentru depresie

Depresia in urma nasterii unui copil poate aparea atat la tati, cat si la mame. Riscul aparitiei depresiei este mai mare pentru tatii ai caror parteneri sufera deja de aceasta tulburare.

Depresia poate surveni la mult timp dupa ce un copil renunta la scutece. Un studiu publicat in Arhivele de Pediatrie si Medicina Adolescentului a constat ca mai mult de 20% din tati au suferit de depresie inainte ca ai lor copii sa implineasca 12 ani. Lupta gasirii unui echilibru intre serviciu si viata familiala a fost numita ca fiind cel mai mare factor de stres al tatilor.

Atunci cand unul dintre parinti este in depresie, starea mentala a unui copil poate suferi.

Joaca-te cu copilulul / copiii tau/tai

Modul dur si brusc in care tatii se joaca cu cei mici este benefic pentru cresterea lor. Din punct de vedere fizic, jocul violent, care invata si limitele, ii va incuraja pe copii sa exploreze, sa fie curiosi si, in cele din urma, sa devina mai independenti.

“Priveste copiii dintr-un loc de joaca, unde un copil mic se urca pana in varful barelor de catarat” a spus Yogman. “Mamele isi rod unghiile ingrijorate ca vor cadea, in timp ce tatii spun "Poti s-o faci, poti s-o faci!”

Din punctul de vedere al dezvoltarii, nevoia de explorare si independenta este completata de nevoia de siguranta si protectie, a adaugat el. Mamele si tatii isi pot alege fiecare rolul care li se potriveste cel mai bine.

Cercetatorii au descoperit si ca nivelurile de oxitocina ale tatilor, ce poarta si numele de hormonul dragostei, sunt afectate atunci cand ei se angajeaza in joaca exploratoare impreuna cu copiii lor, a spus Yogman..

Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei

Parenting cu de toate si despre toate. Mereu cu alta eticheta. Fiecare psiholog sau blogger in cautare de audienta se chinuie sa mai gaseasca un concept. Ba Parenting Pozitiv, ba Parenting Indulgent, ba Parenting relaxat ...Ei bine eu nu sunt un blogger care tine morala ci un tatic de la Desprecopii si m-am gandit sa va spun ca am gasit si eu o forma de parenting: Parentingul Improvizat. Si la mine functioneaza foarte bine.

Fie el Parenting de moda noua, fie el Parenting Pozitiv, fie Parenting Implicat, fie Relaxat ... ei bine, eu am descoperit o noua forma de Parenting - care se mi se pare ca da cele mai bune rezultate: Parentingul Improvizat. Mi-au trebuit 14 ani lungi, insa cred ca am descoperit secretul parentingului: improvizatia. Abilitatea de a rezolva probleme pe moment – de a improviza - cere experienta, incredere si un sac plin de trucuri magice citeste mai departe despre parentingul improvizat aici. 

5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele

Sunt si eu tatic de fetita si am o parere pe care trebuie sa mi-o fac publica pe un site cu pretentii care pare dominat de mamici. Chiar cred ca trebuie si vocea tatilor sa fie mai des auzita pe Desprecopii si nu numai la sectiunea Taticii.

Uite am sa scriu despre teoria mea: 5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele.

Despre Parenting ... mereu despre parenting 

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII