Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Crestem o generatie de copii materialisti?

Ca parinte, ma intreb uneori daca nu cumva - noi parintii din ziua de azi - nu crestem o generatie de copii materialisti. Copii care cred ca banul este cel mai important obiectiv al vietii. Ca banul este masura succesului. Si ca fericirea inseamna bani.

Ce invatam pana la urma copilul jnostru: Ca daca ai bani ai parte sau ca daca ai carte ai parte?

Vad tot mai mult in jurul meu ca inclusiv copiii sunt obsedati de: cel mai nou model de telefon, de cele mai moderne gadgeturi, de haine de firma, de vacante tot mai exotice, de masini luxoase ..Iar acum, in era Facebook-ului, copiii se grabesc sa arate si altora multe din aceste mici obsesii - fie ca e o poza atent studiata a vederii din camera de hotel, fie un snapchat din masina, sau castile Beats....

Pana la ce punct oferim tot ce isi doreste copilului?

Desigur, fiecare parinte si fiecare copil are aspiratii si e normal sa ne recordam la realitatile actuale si sa ne dorim sa oferim copiilor nostri absolut orice lux pe care ni-l putem permite. Dar pana la ce punct?

Asta e OK pana in momentul in care intre ei, copiii se judeca intre ei dupa haine, dupa cat de scumpi sunt pantofii, dupa cat de scumpe sunt gageturile, sau unde face vacantele etc. In general dupa imaginea materialista pe care o reflecta.

Am auzit de curand via-via discutii intre adolescenti - de genul:

- daca nu are Iphone6 e un looser.

- ai vazut cu ce masina veche il aduce taica-su la scoala?

- ai vazut ce pantofi rupti are?

- noi nu mergem decat la hotel de 5 stele pentru ca la celelalte stau saracii

- nu ma imbrac decat cu haine de firma...

Nu cumva sunt de vina parintii?

Si, ca orice parinte ...ajungi sa te intrebi daca nu cumva acest gen de comportament nu este cumva o consecinta a greselilor de educatie pe care le fac unii parinti. Poate gresim noi insine cand ne grabim sa cumparam acel model de telefon, acea jucarie scumpa, acele haine de firma.

Unii parinti isi invata copilul ca pot avea ceea ce isi doresc cu ajutorul bunei purtari si considera ca pot arata copilului dragostea prin cadouri cat mai scumpe.

Sau poate canu intelege care sunt problemele si consecintele... si ne se pare foarte normal sa oferim totul, la cerere.

Pai in societatea noastra consumista era ceva cam normal sa fie si copiii materialiști... Pana si pisicile refuza resturi de mancare, preferand ceva proaspat, eventual scump ;) Nu cred ca parintii greșesc undeva, suntem bombardati dintoate părțile de reclame, vanzatori, agenti, consilieri etc... care ne fac sa alergam nebuni după o mașină mai buna, haine mai, scoala mai, mancare mai, casa mai... din ce in ce mai... si mai... Asa ca fac si copiii ce vad in jur, pornind de la familie pana la extins... - spune o mamica de la Desprecopii

Materialismul in legatura stransa cu cultura de grup

La adolescenti, din pacate, materialismul are o relatie stransa cu cultura de grup. De aceea adolescentii sunt vulnerabili. Ei achizitioneaza din impuls in dorinta de a domina relatiile sociale.

Mai e vorba si de stima de sine, de relatia cu grupul din care ar vrea sa faca parte adolescentul.  Parintele nu trebuie decat sa-i explice copilului  ca exista fericire si dincolo de dorinta si de posesia de anumite bunuri materiale - spune Viviana, o mamica de adolescenta frumoasa de la Desprecopii

Iar pentru a lansa o si mai mare ceata asupra subiectului dar si pentru a sublinia faptul ca unii parinti nu considera nimic anormal in materiasmul copiilor - iata raspunsul unui tata de adolescent: Exista si copii nematerialisti?

VA INVITAM LA DEZBATEREA DE PE FORUM: Copii materialisti - unde gresesc parintii.

PARENTINGUL MATERIALISTIC

Dar, poate ca ar trebui sa ne gandim inca o data atunci cand cumparam cadouri scumpe copiilor nostri.

Cercetatorii de la Universitatea Missouri - SUA, au facut un studiu intreband parintii cum au pedepsit sau recompensat copiii pentru comportantment sau notele de la scoala. Si au comparat raspunsul parintilor cu propria lor parere despre fericire si succes, masurand astfel efectul asa numitului parenting materialistic.

Ce mesaj dam copilului: Ca daca ai bani ai parte sau daca ai carte ai parte?


Multi parinti isi invata copili ca pot castiga ceea ce isi doresc cu ajutorul comportamentului si a bunei purtari, considerant pot dovedi copilului dragostea prin cadouri cat mai scumpe. Cu cat cadoul mai scump, cu atat dragostea mai mare. Cercetatorii au concluzioant ca acesti copii sunt cei care se vor transforma in adulti materialisti care consifera ca banii si etalarea bogatiilor sunt semnul succesului.

In mod surprinzator, obiectele materiliste *cadourile de la parinti - nu ii face neaparat pe copii sa fericirea este legata de materialism. Insa, invata sa se judece reciproc in functie de  lucrurile pe care le poseda.

Deci a fi materialistic este pana la urma ceva rau?

Asociatia Americana a Psihologilor este de parere ca pana la un punct, fiecare copil trebuie sa invete ca banii sunt motorul vietii pe care o ducem. Deci e important sa educam copilul ca a avea bani nu este ceva rau in sine. Nuanta se schimba insa atunci cand banii sunt cei care pot influenta relatiie dintre oameni si perceptia noastra despre ei, ignorand calitati si principii.

Studiile au arata ca oamenii care asociaza lucrurile materiale cu succs si status social -sunt cei care sunt cei mai fragili emotionali. Si, mai mult decat atat, sunt cei care sunt de obcei victimele singuratatii, ai depresiai si a problemor in relatiile de dragoste sau cuplu.

Deci ce e de facut? Raspunsul e simplu: sa ii invatam pe copiii nostri sa fie recunoscatori si fericiti cu ce au, si sa isi aprecieze colegii sau prietenii dupa calitatile lor.

Nu cumpara copilului tau o masina - daca il iubesti

Nu sunt mult parinti in Romania care au posibilitatea de a cumpara copilului o masina, la varsta de 18 ani. Si totusi ei exista. Sunt parintii copiilor de bani gata.  

Dar, de ce se straduie acesti parinti sa ofere o viata ca in filme copiilor proprii fara sa dea atentie altor aspecte mult mai importante? Pentru ce imaginea si etalarea luxului este pusa pe primul loc si se transmite mai departe, ca valoare, copilului - ignorand faptul ca tu, ca parinte ai sansa si datoria de a forma caracterul viitorului adult care va pleca in curand pe drumul propriei sale vieti citeste in continuare aici.

5 sfaturi de parenting care merita citite:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

  Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta

autor: redactor Mirela Z. - redactor Desprecopii.com - toate drepturule rezervate 2016 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII