Copilul tau tuseste? Cauze, diagnostic si remedii

Copilul tau tuseste? Cauze, diagnostic si remedii

Copilul tau tuseste? Cauze, diagnostic si remedii

Cand copilul tuseste e bine sa intelegem cauzele tusei, cum se face diagnosticul tusei si ce medicament bland poate ajuta copilul.

Tusea este un act reflex al organismului, ce are rolul de a curata caile respiratorii superioare. In principiu, orice copil tuseste ocazional, insa tusea recurenta, dificultatea de respiratie cauzata de tuse sau tusea purulenta cu secretii care prezinta urme de sange necesita o evaluare medicala. O tuse umeda, cu expectoratie, suna altfel decat o tuse seaca. De altfel, pentru medic este foarte important tipul de tuse, pentru a putea pune un diagnostic corect.

Produsele din gama IMUNOTUS vin în ajutorul persoanelor cu tuse productivă și iritativă, asigurându-le o soluție completă care menține starea de sănătate a căilor respiratorii, și contribuie totodată și la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Ce este tusea?
Cauzele tusei la copii
Infectiile
Alergiile nazale
Corpuri straine
Respiratia suflanta (suieratoare)
Refluxul gastroesofagian
Ticuri motorii benigne
Cauze rare
Care sunt cauzele unei tuse cronice la copii?
Cum este diagnosticata tusea in copilarie?
Care sunt remediile si terapiile pentru tusea din copilarie?
Tuse seaca sau tuse productiva? Cum stim ce medicament trebuie dat copilului cand tuseste

Ce este tusea?

Tusea este un act reflex al organismului, ce are rolul de a curata caile respiratorii superioare. Ea poate aparea ca o consecinta a multor afectiuni – de la infectii pulmonare sau ale sinusurilor pana la inhalarea accidentala a unor obiecte straine (cum ar fi resturi de mancare sau jucarii mici). Tusea poate fi, de asemenea, simptomul unei afectiuni pulmonare nesemnificative, dar si al uneia rare, cum ar fi malformatiile anatomice.

In principiu, orice copil tuseste ocazional, insa tusea recurenta, dificultatea de respiratie cauzata de tuse sau tusea purulenta cu secretii care prezinta urme de sange necesita o evaluare medicala. O tuse umeda, cu expectoratie, suna altfel decat o tuse seaca. De altfel, pentru medic este foarte important tipul de tuse, pentru a putea pune un diagnostic corect.

Simptomele tusei sunt catalogate in genere ca fiind acute (cele care dureaza mai putin de patru saptamani) sau cronice (cele care dureaza mai mult de patru saptamani).

Cauzele tusei la copii 

Avand in vedere ca tusea poate fi asociata cu o gama larga de afectiuni, cauzele ei pot fi grupate si ele in mai multe categorii. Printre acestea se numara:

Infectiile

Raceala este cea mai comuna cauza a tusei la copii (infectia cailor respiratorii superioare). In general, tusea apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Majoritatea copiilor cu varste sub 8 ani nu isi pot sulfa nasul singuri, ceea ce face ca tusea sa apara mai des decat la copiii mai mari. In general, mucusul este inghitit dupa tuse si in timpul somnului. Tusea este uneori atat de puternica, incat dupa inghitirea mucusului poate sa apara senzatia de voma.

Iritarea si umflarea zonei in care se afla corzile vocale, cauzata de o infectie virala, poate sa produca o tuse guturala, caracteristica, afectiunea numindu-se angina.

Infectia sinusurilor este in general o complicatie a unei infectii a cailor respiratorii superioare si poate fi asociata cu secretii nazale purulente (verzui sau galbene), care pot aparea in regiunea fetei sau in fundul gatului, stimuland reflexul de tuse.

Infectiile cailor respiratorii inferioare (cele care se produc in cavitatea toracica) includ afectiuni virale (precum pneumonia sau bronsitele) sau cause bacteriene (pneumonia, pertussis etc.)

Alergiile nazale

Cantitatea de substante produse ca urmare a alergiilor nazale poate fi considerabila. Aceste substante ajung in fundul gatului si stimuleaza centrul tusei.

Corpuri straine

Orice obiect care nu trece prin cerul gurii in esofag risca sa fie aspirat in trahee. Acest lucru se intampla mai ales la copiii mici, care baga adesea in gura tot felul de obiecte mici. In principiu, orice obiect care incape printr-un tub de la un sul de hartie igienica poate fi considerat un obiect riscant. De asemenea, copiii mai mari sau adultii se pot expune acestui pericol atunci cand nu mesteca suficient de bine mancarea. Regulile de prim ajutor in astfel de situatii se invata la cursurile specializate pe care le desfasoara diverse institutii si organizatii de sanatate.

Respiratia suflanta (suieratoare)

Diametrul ingust al cailor respiratorii face ca respiratia sa fie dificila (mai ales partea de expiratie) ceea ce poate cauza un sunet caracteristic in timpul procesului respirator. Respiratia suieratoare este consecinta a doua procese diferite – ingustarea cailor respiratorii si contractarea muschilor situati in regiunea plamanilor, precum si ingrosarea mucoasei cailor respiratorii ca urmare a unor inflamatii. La copii, cea mai comuna cauza a acestor reactii este chiar virusul care produce banala raceala. Anumiti virusi (cum ar fi virusul sincitial respirator) sunt celebri in acest sens. Mediul (ierburile, praful, mucegaiul) poate provoca, de asemenea, astfel de reactii. La copiii mai mari, episoadele de respiratie suieratoare pot fi provocate si de activitatea fizica intensa sau de aerul rece.

Refluxul gastroesofagian

Regurgitarea poate produce un reflex de tuse si ar trebui avuta in vedere doar dupa ce au fost eliminate celelalte posibile cauze ale tusei. De obicei, copiii devin foarte iritabili dupa astfel de episoade.

Ticuri motorii benigne

Tusea poate aparea la copii si ca o manifestare a unui tic. In astfel de situatii, ea poate fi, in general, intrerupta usor, printr-un simplu act de vointa si nu va reaparea in timpul somnului. Parintii descriu adesea o astfel de tuse ca pe o gadilatura in gat.

Cauze rare

Atunci cand alte cauze des intalnite ale tusei au fost eliminate, poate fi vorba si despre anumite cauze rare. Cistita fibroasa, bolile congenitale de inima, infarctul, malformatiile congenitale ale plamanilor se numara printre aceste cauze rare ale tusei la copii.

Cum este diagnosticata tusea in copilarie?

Ca orice evaluare medicala si cea a tusei presupune studierea unui istoric medical precum si o examinare fizica ce conduce la o intreaga lista de posibilitati de diagnostic. Testele de laborator, studiile pe baza razelor X, precum si teste specializate facute de specialisti in alergii sau in boli pulmonare pot fi necesare pentru a stabili un diagnostic corect al tusei din copilarie.

Elementele ce trebuie evaluate pentru a pune un diagnostic corect sunt:

- durata si intensitatea tusei
- caracterul tusei
- evenimentele care este posibil sa fi produs tusea (de exemplu, obiecte inghitite accidental etc.)
- evenimentele care afecteaza tusea (de exemplu, activitatea fizica accentueaza tusea sau scurteaza respiratia in cazul cand aceasta este suieratoare)
- evenimente asociate cu tusea (de exemplu, simptome asociate cu alimentatia)
- felul in care evolueaza simptomele si daca sunt asociate cu febra (de exemplu, pneumonia poate aparea ca o complicatie a cailor respiratorii superioare)
- influentele mediului (de exemplu, alergiile nazale)
- posibilele componente emotionale (de exemplu, ticurile motorii benigne)

Testele pentru diagnosticarea corecta pot include:

- Radiografii pulmonare si ale sinusurilor
- Teste functionale pulmonare care determina efortul pulmonar la inspiratie si expiratie.
- Teste de alergii
- Teste nazale pentru diversi agenti de infectie (spre exemplu, virusul sincitial, pertusis etc.)
- Studii pe baza de radiografii care pot determina anatomia ce produce tusea
- Endoscopii si bronhoscopii (inserarea unei camere video in nas sau in gat, prin care se evalueaza caile respiratorii)
 

Care sunt remediile si terapiile pentru tusea din copilarie?

Datorita diversitatii cauzelor, terapiile pentru tusea din copilarie variaza si trebuie alese in mod corect, in functie de agentul care a provocat tusea.

Produsele din gama Imunotus au atat actiune mucolitica, cat si expectoranta datorita acetil-cisteinei, cimbrului si florilor de soc din compozitie. De asemenea, un alt aspect important pentru ca organismul nostru sa treaca mai usor peste aceste episoade de raceala si tuse este mentinerea unui sistem imunitar puternic care, in cazul Imunotus, se datoreaza vitaminei C si extractului standardizat din fructe de soc, care are si proprietati antivirale.

Cu un profil de siguranță ridicat - fără reacții adverse, produsele din gama Imunotus pot fi administrare tuturor membrilor familiei, existând câte un Imunotus pentru fiecare (sirop, plicuri și capsule):

pentru copiii de peste 2 ani: Imunotus 2+ plicuri și Imunotus sirop

pentru copiii de peste 8 ani și adulți: Imunotus 8+ plicuri și Imunotus capsule

pentru persoanele de peste 12 ani: Imunotus Forte – are concentrație maximă de acetil-cisteina, administrându-se câte un plic pe zi.

Tuse seaca sau tuse productiva? Cum stim ce medicament trebuie dat copilului cand tuseste

Copilul tuseste - dar e tuse seaca sau tuse productiva? Cum stim ce medicament trebuie dat copilului cand tuseste? Datorita diversitatii cauzelor, terapiile pentru tusea din copilarie variaza si trebuie alese in mod corect, in functie de agentul care a provocat tusea citeste in continuare - pe larg - aici.


 Despre tuse, merita sa cititi si :

Tusea convulsiva
Ce este de fapt tusea seaca?
Tusea si raceala copiilor
Tusea in infectiile de tract respirator. Prieten sau dusman? 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: redactor Milena Sadova - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Tuse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII