Educația timpurie: iată cum cântecelele, povestile și prietenii imaginari stimulează inteligența copilului

Educatia timpurie: iata cum cantecelele, povestile si prietenii imaginari stimuleaza inteligenta copilului

Educația timpurie: iată cum cântecelele, povestile și prietenii imaginari stimulează inteligența copilului

Pe masura ce bebelusul creste, incepe sa stapaneasca utilizarea limbajului pentru a-si putea exprima sentimentele si dorintele. Si se va bucura tot mai mult sa asculte povesti citite seara la culcare, sa  invete cuvinte noi si sa faca din toate intamplarile zilei un scenariu de poveste.  Daca povestile lor sunt sau nu adevarate, nu are nici o importanta. Cel mai important aspect este ca cel mic sa-si foloseasca creierul pentru a crea o istorisire din propriile sale experiente.

⇒ Iată cum influentează educația timpurie inteligența copilului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Stapanirea utilizarii limbajului
Prietenii imaginari sunt folositori
Vorbiti cat mai mult cu copiii
Unele sugestii includ urmatoarele
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Educatia timpurie a copilului: cantecele, discutii si joaca

Sunetele si muzica, asociate cu siguranta si hranirea sunt un dar nepretuit pentru copiii nostri. In timp ce le schimbam scutecele, ii imbracam, ii hranim, ii facem curatei. Dar in acelasi timp, le putem vorbi (si canta), despre ceea ce facem noi si ei, adaugand o naratiune verbala cursiva si vocabular bancilor de memorie din creierul lor in curs de dezvoltare.

Cantecelele de leagan ajuta un copil in invatarea treptata ca sunetele sunt cuvinte cu inteles.

Stapanirea utilizarii limbajului

Pe masura ce copilasii cresc, incep sa stapaneasca utilizarea limbajului pentru a-i anunta pe ceilalti de dorintele lor. De asemenea, ei se bucura sa asculte povesti citite seara la culcare si incep sa spuna propriile lor povesti. Daca povestile lor sunt sau nu adevarate, nu are nici o importanta. Cel mai important aspect este ca cel mic sa-si foloseasca creierul pentru a crea o istorisire din propriile sale experiente.

CIteste si Primele 5 poezii pentru bebelusi

Prietenii imaginari sunt folositori

In anii prescolari, unii copii dezvolta prieteni imaginari cu care poarta conversatii. Prietenii imaginari le ofera copiilor posibilitatea de a-si folosi propriul limbaj si de a-l practica cu referire la o alta persoana. Avem servetele de masa pe care sunt imprimate hartile a diverse insule si coaste; pe cealalata parte a servetelelor sunt cuvinte si steagurile folosite in Armata Comuna/ Alfabetul Marin. Privind la steaguri si la litere, nepoata noastra in varsta de patru ani a decis ca “Romeo” (litera R) era numele perfect pentru prietenul ei imaginar, (cu permisiunea mamei sale).

Vorbiti cat mai mult cu copiii

Cu cat copiii nostri sunt expusi la mai mult limbaj, cu atat vor avea o fundatie mai solida pentru urmatorul mare pas – sa invete sa citeasca si sa inteleaga ce inseamna cuvintele si propozitiile scrise. In mod tragic, copiii cu care nu s-a vorbit, cei carora nu li s-a citit, care nu au fost incurajati sa spuna povesti si sa-si relateze propriile experiente, sunt mult mai putin pregatiti sa invete sa decodeze si sa inteleaga limba noastra, de multe ori, inexplicabila. Noi, adultii, putem imbogati viata oricarui copil prin simpla vorbire cu el. Ce ar putea fi mai usor sau cu un impact mai mare?

Unele sugestii includ urmatoarele:

 Discuta cu al tau copil despre ceea ce faci si de ce.
 Cere-i copilului sa-ti spuna ce face si ajuta-l sa-si extinda povestea.
 Subliniaza anumite cuvinte prin intermediul semnelor, cum ar fi STOP, si pronunta cuvantul.
 Canta impreuna cu copilul cantece de gradinita sau alte cantece familiare.
 Jucati “Spionez cu ochiul meu mic ceva care incepe cu litera...”
 Canta acasa, insa fara TV, iPad sau alte dispozitive electronice.
 Incurajeaza-ti copilul sa se indrepte catre muzica si sa compuna versuri originale.

Chris Young, Doctor in Filosofie, este un psiholog licentiat in practica privata specializata in copii si familii. 

Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: cum, cand si cum ne organizam

Da, bebelusii iubesc masajul si acele momente de dragoste cand mamica lui il invaluie cu tandrete si multa atentie.

Este incontestabil faptul ca masajul este foarte benefic pentru bebelusi. Si nu este vorba de doar de le crea senzatii de placere, ci mai ales de a-i ajuta sa se dezvolte atat din punct de vedere fizic cat si fizic. Da, chiar asa. Doar micul om este chiar la inceputul adaptarii sale in noul mediu care il inconjoara. Iar pentru aceasta are nevoie de forta , precum si de numeroase deprinderi. Masajul il ajuta sa-si fortifice musculatura, determinan-o sa “intre in actiune”, si sa faca fata solicitarilor citeste mai departe aici > 

Urmareste cum creste bebelusul in primul anisor de viata, pe luni aici

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII