6 schimbări emoționale prin care trece copilul adolescent

6 schimbari emotionale prin care trece copilul adolescent

6 schimbări emoționale prin care trece copilul adolescent

Pubertatea este o perioadă dificilă pentru cei mai multi adolescenti (dar mai ales pentru părintii lor). Iar schimbările prin care trece copilul sunt majore. Atat fizice cât mai ales emotionale...

Odată ce copilul tău ajunge la pubertate, multitudinea de schimbari care au loc atat in interiorul, cat si in exteriorul său pot avea un puternic impact asupra comportamentului emotional pe ansamblu. Adolescentii nu se lupta numai cu multele schimbari fizice pe care le sufera corpurile lor, caci ei trebuie sa faca fata si schimbarilor hormonale care au ca rezultat modificarea dispozitiei.


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce schimbari emotionale au loc in timpul pubertatii
Schimbari care apar ca urmare a modificarilor fizice
Modificari ale dispozitiei
Valuri emotionale, crize de plans, agresiune, inclusiv la baieti
Copiii pot obtine mai multe maniere specifice de gen
Copilul tau s-ar putea simti ciudat
Poate incepe sa devina un singuratic
Cateva sfaturi care iti pot ajuta copilul sa faca fata mai bine pubertatii

Pubertatea este o perioadă dificilă pentru cei mai multi adolescenti (dar mai ales pentru părintii lor).

Pubertatea este perioada in care baietelul sau fetita ta isi incepe calatoria catre maturitate. Tranzitia este adesea asociata cu schimbari fizice; aparitia de acnee si altele. Totusi, acestea nu sunt singurele, deoarece copilul tau sufera si de multe schimbari emotionale.

Ajuta-ti copilul sa faca fata acestor momente de incercare. Dar mai intai, trebuie sa afli prin ce are sa treaca al tau copil. Citeste in continuare acest articol pentru a afla mai multe despre schimbarile emotionale din perioada pubertatii si cum iti afecteaza ele fiul sau fiica.

Ce schimbări emotionale au loc in timpul pubertătii

Aici sunt cateva dintre cele mai frecvente si mai importante schimbari emotionale pe care le va experimenta baiatul sau fata ta, odata ce a atins varsta pubertatii.

Schimbări care apar ca urmare a modificarilor fizice

Una dintre primele schimbari emotionale din perioada pubertatii prin care va trece copilul tau va fi legata de multele schimbari care care vor avea loc in corpul sau.

Forma corpului copilului sau va incepe sa se modifice brusc, avand loc atat schimbari exterioare, cat si interioare.

La baieti, vocea ar putea incepe sa se ingroasa la aceasta varsta, insa si primele aparitii ale parului facial pot avea loc acum, in timp ce la fete se va observa aparitia sanilor.

Toate acestea il vor face pe copilul tau sa fie confuz, adesea, adolescentii putand fi foarte jenati de modul in care arata fizic. Sentimentul de auto-constienta si diminuarea increderii in sine poate avea un impact direct asupra comportamentului lor emotional, in acest stadiu.

Copilul tau poate simti ca brusc arata diferit fata de prietenii sai, care fac glume pe seama lui si nu doresc sa-i mai fie prieteni. Pe de alta parte, copilul tau poate simti ca incepe sa arate fizic mai mare decat este si ca este tratat in mod similar cu un copil, lucru ce nu poate fi intotdeauna un lucru bun pentru adolescenti.

Modificari ale dispozitiei

Pubertatea este perioada in care copilul tau trece printr-o multime de schimbari hormonale si dezechilibre la nivelul acestora.

Pana acum, copilul tau era obisnuit sa se simta intr-un anumit mod, avand control mai mult sau mai putin asupra emotiilor si comportamentului sau. Odata ajunsi la pubertate, unde fluctuatiile hormonale intra in vigoare, poate deveni foarte dificil pentru ei sa inteleaga ce se intampla. Acest sentiment de nestiinta ii poate face sa se simta lipsiti de control, fapt ce le poate provoca anxietatea.

Unul dintre cele mai mari semne ale schimbarilor si dezechilibrelor hormonale este modificarea dispozitiei. Copilul tau poate trece brusc printr-o multime de modificari ale dispozitiei. Daca inainte copilul tau era ascultator si bland, este posibil ca acum, dintr-o data, sa incalce regulile si sa nu te mai asculte deloc.

Vei descoperi ca al tau copil are un comportament extrem de inconsistent, iar schimbarile de dispozitie sunt doar o alta faza prin care va trece copilul tau in perioada pubertatii. Odata ce copilul se stabileste in noua faza a vietii sale si depaseste pubertatea, va deveni mult mai confortabil pe masura ce dezechilibrul hormonal va scadea. Drept urmare, multe dintre modificarile dispozitiei vor disparea de la sine.

Valuri emotionale, crize de plans, agresiune, inclusiv la baieti

Daca ai crezut ca al tau copil era o persoana foarte puternica ce nu plangea niciodata cu adevarat, pubertatea poate schimba asta intr-o mare masura.

Odata ce copilul tau ajunge la pubertate, multitudinea de schimbari care au loc atat in interiorul, cat si in exteriorul sau pot avea un puternic impact asupra comportamentului emotional pe ansamblu. Adolescentii nu se lupta numai cu multele schimbari fizice pe care le sufera corpurile lor, caci ei trebuie sa faca fata si schimbarilor hormonale care au ca rezultat modificarea dispozitiei.

Ca urmare, este posibil sa observi ca al tau copil incepe sa afiseze reactii emotionale extreme. Poate ca el va tipa la tine sau la alti membri ai familiei sau va sfarsi prin a fi nepoliticos sau agresiv.

Lucrurile mici care inainte erau destul de normale pentru el, precum dorinta de atentie a unui frate mai mic, pot deveni iritante, iar copilul poate incepe sa devina furios sau suparat.

Una dintre celelalte parti ale transformarii intr-o persoana foarte emotionala, transformare pe care copilul tau o poate experimenta in anii pubertatii, este transformarea intr-o persoana foarte moale si usor afectata de ceea ce spun altii. Copilul poate incepe deodata sa lacrimeze si sa planga foarte mult. De fapt, este normal ca baietii tineri sa se plieze pe laturile lor emotionale si sa dea frau liber emotiilor, adeseori prin plans.

Copiii pot obtine mai multe maniere specifice de gen

Odata cu debutul pubertatii, probabil vei observa modificari in fiul sau fiica ta, care ii ajuta sa se raporteze mai bine la identitatea lor.

La aceasta varsta, tanara ta fiica s-ar putea transforma brusc intr-o persoana mult mai feminina decat ar fi vrut sa fie pana acum. Va incepe sa poarte haine mult mai feminine si care ii vor scoate in evidenta corpul in crestere intr-un mod mai bun sau poate incepe sa se comporte brusc ca o adevarata lady; de asemenea, este posibil ca ea sa se inspire foarte mult din stilul tau personal.

Tanarul tau baiat va trece, de asemenea, printr-o multime de modificari de aceeasi natura. Este posibil ca el sa devina acum mult mai constient de latura sa barbateasca si poate incerca sa infatiseze o imagine mult mai dura, chiar mai dura decat este el. Pentru a face acest lucru, va incepe sa se inspire de la tatal sau sau de la alti colegi / modele.

Copilul tau s-ar putea simti ciudat

Intr-un mod cu totul diferit, copilul tau ar putea incepe sa simta ca este foarte ciudat si ar putea incepe sa se compare pe sine cu altii.

Cu atat de multe schimbari, este foarte normal ca al tau copil sa se simta foarte confuz. De asemenea, adolescentii vor trece printr-o multitudine de emotii la aceasta etapa, cum ar fi sentimentul de rusine, timiditate sau ingrijorare si nesiguranta in legatura cu tot ceea ce se intampla cu ei si modul in care se simt.

In timp ce copilul tau este in perioada pubertatii, este posibil sa nu se simta intotdeauna suficient de increzator pentru a discuta despre temerile si preocuparile lui cu tine, sau chiar cu prietenii lui. Drept rezultat, adolescentii nu au capabilitatea de a realiza ca astfel de modificari si sentimente pe care le experimenteaza sunt normale si ca majoritatea prietenilor lor trec si ei prin acelasi proces de maturizare.

Cand copilul tau nu are nici o alta modalitate de a sti ca nu este singurul care se simte in acest fel, i se poate parea dificil sa se exprime corect pentru a obtine raspunsuri adecvate. Drept rezultat, adolescentii pot simti ca este ceva in neregula cu ei si ca ar putea fi ciudati.

Pubertatea ii poate provoca copilului tau chiar mai mult stres si anxietate, caci tot ceea ce isi doresc adolescentii la aceasta varsta este sa se integreze bine printre ceilalti copii, insa sentimentul de a fi diferit sau ciudat impiedica aceasta incredere.

Poate incepe sa devina un singuratic

In perioada anilor de pubertate, copilul tau altfel prietenos si social, poate parea, dintr-o data, ca devine un singuratic, care nu doreste sa vorbeasca cu tine si nici chiar cu prietenii lui sau alti membri ai familiei.

Trebuie sa intelegi ca si acest lucru este perfect normal, deoarece in viata copilului tau se intampla o multime de lucruri, iar el incearca sa gaseasa raspunsuri pentru toate. Adolescentul tau poate fi ingrijorat de faptul ca intalnirea cu ceilalti sau petrecerea timpului chiar si cu tine poate conduce la diverse intrebari despre ceea ce face, modul in care se comporta si cum isi petrece timpul. La aceasta varsta, copilul tau se simte, deodata, foarte inconfortabil sa discute toate aceste lucruri si, prin urmare, doreste sa evite compania pentru a se indeparta de orice intrebare.

Copiii tai pot simti ca sunt extrem de diferiti unul de altul, lucru ce face dificila conectarea dintre ei. In acest punct, copilul tau va gasi dificila chiar si conectarea cu copiii mai mici, in timp ce ei nu vor putea sa se conecteze nici cu adultii. Cand se afla intre faze, adolescentii vor gasi confuza conectarea cu majoritatea persoanelor pe care le intalnesc.

Cateva sfaturi care iti pot ajuta copilul sa faca fata mai bine pubertatii

In timp ce pubertatea este doar o faza ce va trece in cateva luni sau in cativa ani, exista cateva sfaturi pe care le poti impartasi copilului tau pentru a-l ajuta sa se descurce mai bine. Incearca urmatoarele lucruri si observa daca al tau copil le respecta cat mai mult posibil:

- Asigura-te ca adolescentul tau are o alimentatie sanatoasa, inclusiv fructe si legume proaspete.
- Incurajeaza-ti copilul sa faca sport regulat si sa fie activ.
- Incearca si incurajeaz-ti copilul sa se intalneasca cu alti copii de varsta sa, dar si cu membrii familiei.
- Patreaza deschisa comunicarea cu copilul tau, astfel incat el sa-ti poata impartasi sentimentele.
- Permite-i copilului sa se implice in anumite hobby-uri sau activitati care ii plac.
- Pubertatea este doar o perioada o cresterii, asadar, ajuta-ti copilul sa-i faca fata si spune-i ca ii esti intodeauna alaturi.

Mamelor, impartasiti si altora cum v-ati ajutat copilul sa depaseasca schimbarile emotionale din perioada pubertatii, astfel incat si alti parinti sa aiba parte de sfaturi eficiente.

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta. Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici?

 Iata sfatul de la Desprecopii.com

Despre pubertatea copiilor nostri, merita citit si:

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la  sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Desprecopii.com - toate dpreturile rezervate © 2019
referinte: 
focusonthefamily.com
American Psychological Association - APA.org - 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII