E vară iar protecția solară este importantă pentru intreaga familie

E vara iar protectia solara este importanta pentru intreaga familie

E vară iar protecția solară este importantă pentru intreaga familie

Ah cat au asteptat copiii vacanta dar cat de mult ne bucuram si noi, parintii - de ea. Odata cu vacanta copiilor vin insa si micile probleme adiacente, insotite de avertismentele specialistilor cu privire la una dintre cele mai asteptate bucurii ale verii: soarele. In grad mai mic sau mai mare, tuturor ne place soarele. Iar de cateva raze de lumina avem cu totii nevoie, nu doar pentru a ne bucura sufletele, ci si pentru ca soarele ramane cea mai importanta sursa de vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul.

Desi soarele ramane cea mai importanta sursa de vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul, expunerea prelungita la soare, fara protectie corespunzatoare, mareste riscul efectelor negative pe care le pot avea razele ultraviolete asupra organismului care sunt multiple si complexe, de la afectiuni usoare ale pielii la probleme oftalmologice, probleme ale sistemului imunitar sau, cel mai grav, la cancer de piele.


in acest articol veti citi mai multe despre:
Tipuri de raze ultraviolete si efectele lor
Melanina – reactia de aparare a organismului
Cand si unde sunt mai puternice razele UV?
Cum ne protejam de soare?
Cateva precautii legate de crème

 

Expunerea prelungita la soare, fara protectie corespunzatoare, mareste riscul efectelor negative pe care le pot avea razele ultraviolete asupra organismului

Desi soarele ramane cea mai importanta sursa de vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul, expunerea prelungita la soare, fara protectie corespunzatoare, mareste riscul efectelor negative pe care le pot avea razele ultraviolete asupra organismului care sunt multiple si complexe, de la afectiuni usoare ale pielii la probleme oftalmologice, probleme ale sistemului imunitar sau, cel mai grav, la cancer de piele.

Tipuri de raze ultraviolete si efectele lor

Protectia solara este absolut necesara mai ales acum, in timpul verii, deoarece razele ultraviolete ataca pielea si pot produce efecte negative dezastruoase. Nu toate razele ultraviolete au insa aceleasi efecte. De fapt, lumina solara emite 3 tipuri de raze ultraviolete:

Razele de tip A (UVA) – sunt cele care cauzeaza imbatranirea pielii, cele care accelereaza producerea ridurilor, cotribuind la apariția si dezvoltarea cancerului de piele (melanomul). Pentru ca trec usor prin stratul de ozon, razele de tip A sunt cele care ajung cel mai rapid si cel mai intens la noi. Mare atentie la solar! Razele folosite pentru bronzul artificial sunt deopotriva de tip A si de tip B si trebuie retinut ca un bronz cu raze de tip A nu protejeaza piele de viitoare efecte negativ, ci doar o coloreaza si da un sentiment de falsa siguranta.

Razele de tip B (UVB) – sunt, de asemenea, periculoase, ele fiind cele care produc arsurile solare, cataracta, efecte negative asupra sistemlui imunitar. De asemenea, razele de tip B contribuie la dezvoltarea cancerului de piele. Cele mai multe raze de acest tip sunt absorbite de stratul de ozon, dar cele care trec prin el sunt periculoase si suficient de nocive pentru piele.

Razele de tip C (UVC) – sunt cele mai periculoase, dar, din fericire, aceste raze sunt blocate de stratul de ozon si nu ajung pe pamant.

Melanina – reactia de aparare a organismului

Razele ultraviolete interactioneaza cu melanina, o substanta chimica ce se gaseste in piele si care absoarbe razele ultraviolete inainte ca acestea sa produca ravagii in organism. Melanina se gaseste in organism in diferite concentratii si culori, ea fiind si cea care este responsabila de tipurile de piele. Cu cat este mai deschisa pielea unei persoane, cu atat mai putin absoarbe melanina razele ultraviolete. In schimb, cu cat pielea unei persoane este mai inchisa la culoare, cu atat melanina protejeza organismul. Insa copiii, indiferent de culoarea pe care o are pielea lor, trebuie protejati obligatoriu de razele ultraviolete.

Pe masura ce melania creste, ca raspuns al organismului la expunerea la soare, pielea se bronzeaza, insa chiar si un bronz ”sanatos” poate fi semnul unui puternic efect negativ al soarelui. Persoanele care se expun in mod regulat la soare, care muncesc sub razele soarelui, prezinta un risc mult mai ridicat de afectiuni cauzate de razele ultraviolete. Arsurile solare apar atunci cand melanina nu mai face fata razelor ultraviolete. De aceea este necesara protectia, cu ajutorul diferitelor mijloace.

Sunt mai expuse riscurilor persoanele care:

- au alunite pe piele (sau au parinti cu multe alunite)
- au pielea si parul deschise la culoare
- au un istoric de cancer de piele in familie

Cand si unde sunt mai puternice razele UV?

Este bine de stiut ca nu toate razele solare sunt la fel de nocive, acestea fiind diferite in ceea ce priveste concentratia de raze UV in functie de anumiti factori. Intensitarea razelor depinde de anotimp, precum si de latitudine si de altitudine. Se stie ca razele UV sunt mult mai puternice vara, de exemplu. O protectie sporita este necesara, de asemenea, in apropierea Ecuatorului, unde soarele este mai puternic, chiar si in lunile de iarna. De altfel, cremele de protectie solara sunt necesare si iarna, pentru ca se stie ca zapada si apa, prin capacitatea lor de a reflecta razele, maresc efectele negative ale acestora.

Cele mai intense efecte negative ale razelor UV se resimt intre orele 10 si 16 si de aceea, in acest interval orar protectia este obligatorie, mai ales pentru copii, chiar daca se joaca pur si simplu in curte. Majoritatea arsurilor solare si insolatiilor apar din cauza neglijarii acestui sfat si nu in urma expunerii la plaja, cum s-ar putea crede.

Chiar si in zilele innorate, razele UV patrund prin stratul de ozon, asa incat nu trebuie sa ne lasam inselati de faptul ca cerul este innorat si sa avem impresia ca norii ne protejeaza de efectul nociv al razelor UV.

Cum ne protejam de soare?

Hainele reprezinta cea mai simpla si mai eficienta metoda de protectie, pentru ca cel mai usor este sa ne acoperim corpul si sa stam la umbra, sa folosim palarii si haine din materiale care sa protejeze pielea. Nu intotdeauna este insa posibil si uneori este destul de incomod sa porti haine cu maneca lunga in plina vara.

Cremele cu ecran protector impotriva razelor ultraviolete reprezinta metoda cea mai recomandata de catre specialisti. Actualmente exista pe piata nenumarate branduri ce isi promoveaza produsele cosmetice de protectie solara, insa pentru a alege corect trebuie sa optati pentru o crema cu factor de protectie mai mare de 30 si care are ecran protector atat impotriva UVB, cat si impotriva UVA. De regula acest lucru este specficat pe ambalaj. Sprayurile sunt si ele eficiente, insa uneori prezinta anumite riscuri (cum ar fi faptul ca nu putem sti cu certitudine cat de gros ete stratul protector pe toate zonele corpului).

Protectia solara la copii

Soarele are multe beneficii asupra dezvoltării armonioase a celor mici, ajută la fixarea vitaminei D în oase, prevenind rahitismul, dar în sezonul cald este bine să se evite expunerea lor directă la soare între orele 11 și 16. Dacă bebelușul are până într-un an, nu-l expune la soare. folosește cremă de protecţie solară și evită pe cât posibil soarele. pentru copiii mai mari, folosește o loţiune de protecţie solară cu factor mare de protecţie. pe cap trebuie să aibă o pălărie sau o șapcă și să poarte obligatoriu ochelari de soare cu protecţie UV.

Cateva precautii legate de creme:

- Aveti grija la alergiile produse de creme!
- Pentru pielea sensibila alegeti creme care contin ingredientul activ titanium dioxid!
- Daca folositi crema autobronzanta, asigurati-va ca are si ecran protector!
- Pentru rezultate maxime, aplicati crema cu 15 -30 de minute inainte de expunere!
- Nu uitati sa ungeti cu crema si urechile, nasul, zonele aflate la limita acoperirii cu haine sau cu costumul de baie!
- Aplicati crema cu generozitate!
- Aplicati din nou crema la fiecare doua ore sau mai des daca intrati in apa sau transpirati din abundenta!
- Folositi creme care rezista la apa daca vreti sa inotati!
- Nu folositi creme expirate sau pe care le aveti de mai bine de 3 ani!

Ochelarii de soare nu sunt doar un moft, ci un obiect necesar, mai ales in ceea ce ii priveste pe copii. Fiecare zi petrecuta in soare poate produce o arsura pe cornee, iar expunerile repetate pot conduce la cataracta. Cea mai buna metoda de protectie a ochilor impotriva razelor UV o reprezinta ochelarii de soare. Insa e bine de stiut ca nu toate tipurile de ochelari protejeaza 100% si de aceea, inainte de a va cumpara ochelari de soare, verificati si care este gradul lor de protectie, care ar trebui sa fie precizat pe eticheta.

Sfat

Unele medicamente cresc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete. De aceea, chiar si persoanele care nu au de obicei probleme legate de arsurile solare pot suferi de insolatie si arsuri puternice care apar in doar cateva minute, atunci cand iau anumite medicamente. Intrebati medicul si farmacistul in legatura cu aceste efecte si in cazul in care ele exista, apelati la protectia maxima posibila impotriva razelor UV. 

Despre protectia solara, mai poti citi

Mituri si adevaruri despre produsele de protectie solara

De ce este important sa alegem factor de protectie solara de 30 sau mai mult

autor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII