Efectul stresului asupra bebelușului: emoții negative, probleme de dezvoltare și scăderea IQului

Efectul stresului asupra bebelusului: emotii negative, probleme de dezvoltare si scaderea IQului

Efectul stresului asupra bebelușului: emoții negative, probleme de dezvoltare și scăderea IQului

Am putea crede că bebelusii nu pot fi stresati - ce griji au ei decat s pape, să doarmă si să plangă?  In plus, li se ofera băițe relaxante cu spumă, masaje cu uleiuri frumos mirositoare si ursuleti pufosi...

Insă, pentru că un bebelus este atât de conectat și atașat de mămica lui, poate simți foarte puternic stresul mămicii iar acest lucru îl poate afecta grav atât pe plan emoțional, al sănătații dar și al dezvoltarii fizice și al IQului.

veti citi
Poate fi un bebelus stresat?
Hormonii de stres
Cum simte bebelusul cand mami si tati se cearta?
Stresul modifică dezvoltarea bebelușului
Stresul modifica comportamentul ulterior la scoala si ii influenteaza IQul
De ce se cearta parintii unui bebelus si de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divort

Poate fi un bebelus stresat?

Ai putea crede ca bebelusii nu pot fi stresati - ce griji au ei decat sa pape, sa doarma si sa planga?  In plus, li se ofera baite relaxante cu spuma, masaje cu uleiuri frumos mirositoare si ursuleti pufosi.

Insa, pentru ca un bebelus este atat de conectat si atasat de mamica lui, acesta poate simti stresul mamicii iar acest lucru il poate afecta grav. 

Tocmai de aceea, bebelusul are nevoi de un camin stabil din punct de vedere emotional (unde mami si tati se iubesc si se respecta) pentru a creste frumos si pentru a-si dezvolta creierul la viteza normala. Daca insa mami este stresata, stresul se transmite bebelusului si atunci o serie de procese chimice au loc la nivelul hormonilor.

Când mami și tati se ceartă: 6 efecte


via INSTAGRAM DESPRECOPII

Hormonii de stres...

La fel ca si adultii, cand sunt stresati, creierul bebelusului elibereaza o serie de semnale date de doi hormoni: epinefrina (sau adrenalina) si cortizolul. Raspunsurile chimice ale acestor hormoni sunt foarte complexe, cu atat mai grave daca se intampla in primul an de viata al bebelusului.

bebelusul si stresul

Cand bebelusul creste intr-un camin in care au loc des certuri iar mami este des stresata, creierul sau este intr-o alerta maxima. Experimentand un mediu plin de certuri,  violenta fizica sau emotionala - creierul bebelusul este supus unui proces hiper-reactiv,  conditie numita hipercortizolism.

Daca bebelusul este expus unui climat de negliijenta severa - asa cum se intmpla la unele orfelinate in care copiii sunt neglijati sever - sistemul devine sub-reactiv conditie numinta hipocortizolism.

Cum simte bebelușul cand mami și tati se ceartă?

Conflictul dintre mami si tati nu are cum sa NU fie simtit de bebelus. Traind in mijlocul unor parinti care se abuzeaza emotional - creierul bebelusului este afectat iar efectele sunt de lunga durata,  cu ecouri clare la maturitate.

Copiii chiar mai mici de 6 luni -  pot detecta incarcaturile emotionale negative ale parintilor.  Ei pot avea schimbari psihologice  - cm ar fi cresterea tensiunii arteriale, cresterea pulsului inimii si cresterea nivelului hormonilor de stres. Cercetatorii danezi sunt de parere ca stresul bebelusilor se poate detecta prin simpla analiza a urinei recoltatate la 24 de ore de la bebelus.

Stresul modifică dezvoltarea bebelușului

Modul in care stresul modifica comportamentul bebelusului este complex. Bebelusii din mediile cu violenta verbala sau fizica sunt mai putin capabili sa raspunda pozitiv la anumiti stimuli, se calmeaza mai greu si au probleme cu reglarea propriilor emotii. Ca urmare, pana si piciorusele lor nu se dezvolta asa cum trebuie pentru ca hormonii de stres pot interfera cu mineralizarea oaselor.  In jurul varstei de 4 ani, nivelurile de homoni de stres ai acestor copii pot fi de aproape de doua ori mai mari decat ale copilor proveniti din familii stabile emotional.

Stresul modifica comportamentul ulterior la scoala si ii influenteaza IQul

Chiar daca nu intelege de ce se cearta mami si tati - bebelusul isi da seama ca ceva nu este in regula. Acesti copii sunt ulterior predispusi la un comportament antisocial si agresiv cand intra la scoala.  Ei continua sa aiba probleme cu reglarea propriilor emotii avand astfel probleme in stabilirea unor relatii de prietenie cu alti copii.

Pe plan scolar copiii care au fost supusi stresului in bebelusie nu au posibiltiatea de a se auto-calma si au probleme cu concentrarea la scoala. De asemeni au mai multe probleme de sanatate: racesc mai usor, tusesc mai mult si au un risc mai mare de face depresie.  Au tulburari de anxietate si in general au un IQ cu aproape 8 puncte mai mic decar copiii crescuti in familii stabile. In mod predictibil, multi dintre acesti copii nu termina liceul si obtin rezultate academice mai slabe.

De ce se cearta parintii unui bebelus si de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divort

La cateva saptamani de la nasterea bebelusului, pot apare primele tensiuni in relatia de cuplu. Oboseala, stresul, inegalitatea muncilor in familie si depresia -  pot duce la certuri si energii negative in casa. Iar creierul bebelusului poate fi afectat pe viata. De aceea, este importanta constientizarea problemelor care pot afecta viata unei tinere familii si a le intelege consecintele.

E mai usor sa previi aceste certuri daca stii ca ele chiar se pot intampla iar ... un simplu argument despre cine duce cosul poate deveni motivul explozibil al unui divort ne-necesar. Iata de ce se cearta parintiii unui bebelus.

► Citeste si O mama stresata inseamna un bebelus plangacios. Mami nu transmite sentimente negative bebelusului tau.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, Senior Redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Brain Rules for Baby - John Medina Pear Press

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII