Singurătatea de după nașterea bebelușului: sau perioada cand mămicile descoperă noua lor identitate

Singuratatea de dupa nasterea bebelusului -  sau perioada cand mamicile descopera noua lor identitate

Singurătatea de după nașterea bebelușului: sau perioada cand mămicile descoperă noua lor identitate

Esti mămică. Te-ai intors de la spital cu un coșulet ce conține o creatură mică dar EXTREM de prețioasă  - care este total dependentă de tine. Zile și nopți trec ca prin vis...E stres, e emotie, sunt griji și e nesomn. Așa trebuia să fie? Ăsta e acel celebru nor roz? Unde e totuși viața ta de dinainte? E chiar totul pierdut?
Adevarul este că, în timp ce îți poți iubi bebelușul din toată inima - totuși poți simți un teribil sentiment de izolare.

• Iată niște gânduri foarte reale despre singuratea de dupa nașterea bebelușului... și de ce normal să le ai, dragă mami.

veti citi
Sunt mămică. Dar ce se intamplă cu mine?
De ce mă simt așa de singură - e intrebarea unei mămici in concediu de maternitate
Partea despre care nu vorbește nimeni - dilemele și angoasele inceputului
Unde este cea de ieri? O identitate pierdută
Nașterea unei mame. Greutațile începutului meseriei de mamă
Primele suprize ale unei mamici începătoare
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Sunt mămică. Dar ce se intamplă cu mine?

Te-ai intors de la spital cu un cosulet ce continea o mica creatura pretioasa care acum este total dependenta de tine. Zilele si noptile trec ca prin vis...E stres, e emotie, sunt griji si e nesomn. Asa trebuia sa fie? Unde e totusi viata ta dinainte?
Iar dupa o saptamana, doua, cand graba curiosilor care vin sa iti vada nou nascutul s-a terminat si ramai singura cu bebe, te incearcă brusc o stare de singuratate.

Pe măsură ce incepi sa te obisnuiesti cu fluxul nesfârșit de scutece, alaptarile, plansul de seară - iti dai seama ca esti pe robot automat. Te afli intr-o stare neclară. Poate din cauza somnului lipsă, a acestei oboseli care iti dă tarcoale. Dar si al sentimentului ciudat ca nimic nu va mai fi asa cum a fost.

Adevărul este ca a fi in concediu de maternitate e cea mai grea meserie din lume. De ce i se spune Concediu de Maternitate? Ar trebui sa i se spune Maraton de Maternitate.  In plus, in aceasta perioda, te poti simti incredibl de singura...

De ce mă simt așa de singură - e intrebarea unei mămici in concediu de maternitate

Sentimentele de izolare și de singurătate sunt relativ comune mamicilor aflate în concediu de maternitate, dar nu sunt întotdeauna identificate decat mai tarziu ...S-ar putea să te intrebi cum va evolua de acum in colo viata ta. Si s-ar putea sa te intrebi unde e viata ta cea veche... Oare esti pregatita pentru asa ceva? Vei putea face față ... dacă inca de la inceput este asa de greu? O mie de ganduri, emotii, tristeti iti pot trece prin cap acum.

Un studiu realizat de Crucea Roșie Britanică a descoperit că mai mult de 8 din 10 mămici (83%) sub 30 de ani au sentimente de singurătate o parte din timp, în timp ce 43% au spus că se simt singure tot timpul. Un alt sondaj a descoperit că 90% dintre noile mămici s-au simțit singure de când au născut cu iar peste jumătate (54%) au avut sentimentul că nu au prieteni.

Am facut si noi pe forumul Desprecopii multe sondaje si am discutat de multe ori despre „singurătatea în concediul de maternitate” ... Intrebarea creează interminabile mesaje emotionale și intrebari de la noile mamici care se întreabă dacă se simt în regulă; mărturisind că, deși își iubesc noul bebeluș, nu pot ignora aceste sentimente de singurătate și sunt adesea copleșite de responsabilitatile pe care le au acum  - sentimente care le provoacă multă vinovăție. 

Eram obosita si alaptam. Sânii ma dureau, sfarcurile mă usturau iar bebe se trezea de 3-4 ori pe noapte. Nu mai stiam cand e seara sau cand e dimineata. Si nu intelegeam de ce ma simt asa de trista si de nefericita. Si singura. Unde era vechea mea viata? Ca sa ma simt mai bine - cand bebe dormea (ca un iepure) ma uitam la toate pozele din vacantele pe care le facusem inainte de a deveni mămica. ...Gandindu-ma ca asa ceva nu se mai poate intampla in aceasta viata. - spune Mariana, o mămica de pe Desprecopii

Partea despre care nu vorbește nimeni - dilemele și angoasele inceputului

Adevarul este că, în timp ce îți poți iubi bebelusul din toată inima - totuși poți simți un teribil sentiment de izolare.

Te bucuri sa iti tii copilul in brate, il adori - insa esti copleșita de monotonia zilnică a îngrijirii; hranirile interminabile și schimbările de scutece și lipsa de somn. Si desi simti ca atunci cand ai devenit mama este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat in viata -  ti-e dor sa ai niste conversatii cu prietenii, sa mergi la film sa iesi la shopping.  Te poti simti binecuvântata că ai un copil, și totuși simti ca ratezi viața pe care ai avut-o înainte; ti-e dor de colegii de muncă și simți tristețe pentru prietenii care nu te mai sună.

Și uneori s-ar putea să simțiți resentimente, în timp ce partenerul dvs. „scapă” la serviciu în fiecare dimineață, în timp ce tu te simti închisa in casa - schimband scutece...Totuși, a vorbi despre aceste sentiment poate parea pentru altii un mic tabu - insa, noi te intelegem - draga mami.

mamica bebelus singuratate

Unde este cea de ieri? O identitate pierdută

Un alt lucru cu care se lupta noile mamici este sentimentul de identitate pierdută. Din moment ce ai un copil, s-ar putea să simți că nu mai știi cine mai ești, că te-ai pierdut într-un abis de șervețele u mede, scutece și nopți nedormite.

Când o prezentatoare renumita de la BBC s-a intors la locul de muncă dupa concediul de maternitate, in prima emisiune a început o conversație despre dificultățile nerostite întâmpinate de noile mămici. „Am avut parte de cele mai frumoase și mai memorabile perioade din viața mea în timpul concediului de maternitate. Dar a fost groaznic de greu si, uneori, m-am simtit extrem de singura ”, a spus ea ..

Un astfel de comentariu ilustrează perfect experiența multor mame noi - subliniate de multe ori in sute de topicuri pe forumul Desprecopii.  Intr-un sondaj facut de Desprecopii -  aproape jumătate (47%) din noile mamici s-au simțit singure în concediul de maternitate - cifră care a fost chiar mai mare (59%) în rândul femeilor mai tinere (22 - 25 ani). De asemenea, a constatat că jumătate (49%) au considerat că trebuie să-și exprime sentimente pozitive cu privire la timpul petrecut cu copilul lor și patru din zece (41%) si-au dorit sa fie la servici.

În calitate de psihiatru reproductiv, Dr. Alexandra Sacks a explicat în articolul său din New York Times din 2017, „Nașterea unei mame”: „Atunci când femeile se simt pierdute undeva între cine au fost înainte de maternitate și cine cred că ar trebui să fie acum, multe se îngrijorează că asta ceva este teribil de greșit, când de fapt acest disconfort mental este absolut normal.”

Citeste si Dupa sarcina devii alt om?

Mami, iubeste-ti corpul! ❤️



A spune despre corpul unei femei ca SE SCHIMBĂ în timpul sarcinii este o subestimare. Dar tinand cont ca acolo se creează, se hraneste, de dezvoltă si se crețte o noua viata - este PERFECT normal.
DaR, in timp ce majoritatea schimbărilor care au loc în timpul sarcinii sunt temporare, unele femei experimentează efecte de durată.

Unele dintre aceste schimbări, cum ar fi vergeturile și muschi mai relaxati ai abdomenului - sunt frecvente și probabil vă așteptați la ele. Altele sunt mai surprinzătoare... Citeste aici la ce schimbari sa te astepti dupa nastere si nu uita sa iti iubesti corpul pentru ca l-a purtat in siguranta pe bebe...Fii blanda cu corpul tău minunat. Esti MAMĂ acum. ❤️

Nașterea unei mame. Greutațile începutului meseriei de mamă

Nasterea unei mame este un proces ce incepe imediat dupa nasterea bebelusului. In timp ce multe femei reusesc sa treaca prin sarcina si nastere cu o imagine despre sine intacta, este normal pentru multe din aceste femei sa-si simta propria incredere alunecandu-le printre degete in perioada de dupa nastere. E greu sa iti imaginezi orice alta perioada in viata unei femei care sa fie mai solicitanta atat asupra fizicului cat si emotional. Nu numai corpul sau sufera cumplite transformari in timp ce isi revine la starea de a nu mai fi gravida, dar se lupta deasemenea sa se adapteze multelor schimbari din viata sa. Desprecopii.com arunca o privire asupra impactului emotional al perioadei de dupa nastere citeste in continuare despre greutatile inceputului meseriei de mama aici.

Primele suprize ale unei mamici începătoare

Timpul ii apartine bebelusului ...Poate candva iti faceai un program, insa acum nu mai este cazul. Programul bebelusului este acum agenda ta de lucru. Desigur, nou-nascutii dorm cam 18 ore pe zi. Insa aceste ore sunt impartite in mici portiuni. Iar intre somnurile copilului, se afla alaptarile, schimbarea scutecelor si o multime de alte lucruri de facut. Citeste pe lag: Primele suprize ale unei mamici incepatoare

Ești o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII