O mamă STRESATĂ înseamnă un bebeluș PLĂNGĂCIOS. Mami nu transmite sentimente negative bebelușului tău.

O mama stresata inseamna un bebelus plangacios. Mami nu transmite sentimente negative bebelusului tau.

O mamă STRESATĂ înseamnă un bebeluș PLĂNGĂCIOS. Mami nu transmite sentimente negative bebelușului tău.

Stresul poate fi transmis de la mamă la bebeluș prin tonul vocii, atingere sau miros, influențând starea de spirit a micuțului.

• Studiile arată că stresul cronic la mame poate avea un impact negativ asupra dezvoltării cognitive, emoționale și comportamentale a copilului. De asemenea, este cunoscut faptul că stresul poate determina creșterea pulsului și a tensiunii arteriale.

Stresul este "contagios" si poate fi transmis de la mama la copil
Studiile confirma acest lucru
Care este mecanismul de transmitere al stresului?

Mama este cea care streseaza copilul

Un experiment al cercetatorilor de la Universitatea din California, USA  -  a descoperit ca stresul poate fi transmis de la mama la copil prin tonul vocii, atingere sau miros, influentand starea de spirit a micutului. S-a demonstrat ca mamele aflate in situatii de stres au pulsul mai mare, iar bebelusii preiau sentimentele negative ale mamelor intr-un minut.

Un studiu publicat în jurnalul "Development and Psychopathology" în 2017, condus de cercetătoarea Sara Waters, a investigat modul în care copiii preiau și înmagazinează stresul mamei lor. Studiul a constatat că stresul experimentat de mamă poate fi "capturat" de copil și că aceasta poate avea un impact asupra dezvoltării sale emoționale și comportamentale.

Stresul este "contagios" si poate fi transmis de la mama la copil

Ca si cum a fi mama nu este suficient de stresant, oamenii de stiinta sunt de parere ca stresul este "contagios" si poate fi transmis de la mama la copil. Ei au demonstrat ca un copil in varsta de 12 luni simte stresul mamei, devenind, si el, la randul lui, agitat.

Cercetatorii sustin ca Inainte de a incepe sa vorbeasca, bebelusii nu au posibilitatea sa se exprime pe deplin, deci putem, oarecum, sa trecem cu vederea cat de afectati sunt de stresul celor care ii ingrjesc. Ei nu pot sa ne spuna ca parem stresati sau sa ne intrebe ce este in neregula cu noi, dar cercetarile arata ca, odata ce se afla in bratele noastre, ei preiau raspunsurile corporale care insotesc starea emotionala si incep imediat sa simta in propriul corp propriile emotii negative.

Studiile confirma acest lucru

La Universitatea din California, San Francisco, cercetatorii au cerut unui numar de 69 de mame sa intre in laborator alaturi de copiii lor (copiii cu varste cuprinse in jurul valorii de un an). Apoi, copiii au fost dusi intr-un loc special amenajat pentru joaca, in timp ce mamele lor au avut parte de o discutie de 5 minute, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.

In timpul discursurilor, unele mame au primit incurajari in timp ce altele s-au lovit de figuri incruntate si brate incrucisate. Un al treilea grup si-a tinut discursul intr-o camera goala.

Mamicile si-au reintalnit copiii, iar cercetatorii au masurat pulsul micutilor. Femeile ale caror discursuri au primit un feedback negativ s-au simtit mai stresate - lucru pe care l-au resimtit si copiii care, aflandu-se in bratele lor au dezvoltat timp de cateva minute bune valori mari ale pulsului inimii, direct proportionale cu starea de anxietate a mamei.

 citeste neaparat si: Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri... 

Care este mecanismul de transmitere al stresului?

Se crede ca mamele transmit copiilor propiile emotii prin schimbarile la nivelul tonului vocii, prin atingere sau miros. Autorul principal al studiului, Sara Waters a declarat: "Primele noastre lectii cu privire la gestionarea stresului si a emotiilor negative puternice de zi cu zi apar in relatia parinte-copil. Cercetarile noastre arata ca micutii "captureaza" si inmagazineaza experientele stresante ale mamelor lor."

Se crede ca sugarii ar putea reactiona la schimbarile din vocea mamei, atingerile sau expresiile faciale. Ba chiar si mirosul de sudoare ar putea avea un efect asupra lor. O astfel de cercetare poate pune in lumina modul in care copiii sunt afectati de sanatatea parintilor.

Cercetatorii au declarat: "O intrebare obisnuita a institutiilor de sanatate publica se refera la modul in care stresul si mediul social se reflecta atat asupra individului, cat si a familiei. Cu acest studiu, desigur modest, am demonstrat un posibil mecanism al transmiterii stresului de la parinte la copil". Citeste in continuare si alte sfaturi la: Invataturile unei proaspete mamici 

Stresul unei mame este provocat mai mult de partener decat de copil

Prea putin somn, certurile dintre copii, pregatirea si ingrijirea lor: meseria de mama, desi fantastica, are si momente tensionate. Cu toate acestea, majoritatea stresului la mamici nu vine de la copii citeste in continuare aici

Mombie: acele mamici ...

Sunt o mombie. Mi-a trecut prin cap acest cuvant nou - noaptea trecuta: Mombie. Definitia?  O mama care este dincolo epuizare, dar nu poate parasi meseria. Pentru ca o meserie de suflet. Insa a naibii de grea si obositoare. O mama zombie citeste in continuare aici >

Va recomandam sa mai cititi si:

4 sfaturi pentru a caștigi timp zilnic in meseria de mamică

4 sfaturi pentru a caștigi timp zilnic in meseria de mamică

Copii, serviciu, viata de cuplu, prietene, activitati cotidiene diverse, cumparaturi, haine de calcat, lucruri de planificat, toate astea fac dintr-o zi obisnuita a unei mamici o adevarata provocare,…

De ce plang mamele?

De ce plang mamele?

De ce plang mamele ? Buna intrebare... sau mai degraba stranie si fireasca in acelasi timp. Daca esti tu insati mama, ai remarcat poate, ca de ceva vreme plangi mai des, mai intens, mai... din tot…

Cand se termina concediul de maternitate ...

Cand se termina concediul de maternitate ...

Poate vi se va parea ca ati fost in concediu de maternitate din totdeauna, dar dupa momentul inceperii acestuia, puteti fi sigure ca va urma si cel al intoarcerii la munca (moment care va ramane…


 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. FLOAREA
    FLOAREAtrimis la 27/5/2014

    NUMAI MAMA SA NU FIII !!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII