Durerea de…suflet! Sindromul de stres posttraumatic

Durerea de…suflet! Sindromul de stres posttraumatic

Durerea de…suflet! Sindromul de stres posttraumatic

  • Se estimeaza ca peste 70% din populatie a suferit in viata de cel putin o trauma psihica severa (produsa de pierderea unei persoane foarte dragi, e dezamagire majora, etc.). O mare parte dintre acestia au suferit de o serie de reactii emotionale severe, care de fapt se incadreaza in grupa stresului posttraumatic.

Se estimeaza ca peste 70% din populatie a suferit in viata de cel putin o trauma psihica severa (produsa de pierderea unei persoane foarte dragi, e dezamagire majora, etc.). O mare parte dintre acestia au suferit de o serie de reactii emotionale severe, care de fapt se incadreaza in grupa stresului posttraumatic. La femei, boala se intalneste  de doua ori mai frecvent decat la barbati.

Simptomele stresului posttraumatic:

- lipsa de reactie la ceea ce se intampla in jur, manifestata prin evitarea oricarei activitati, pierderea interesului pentru ceea ce este in jur
- retrairea repetata a evenimentului traumatic initial: prin amintirea nedorita a evenimentului sub forma de secvente, prin cosmaruri si prin reactii exagerate, emotionale sau fizice, la persoane sau locuri legate de evenimentul initial
- tulburari ale somnului
- dificultate de concentrare
- iritabilitate sau acces de manie

Toate aceste simptome se pot manifesta impreuna sau sub forma unor reactii specifice, ca de exemplu:

- evitarea premeditata a oricarei situatii cotodiene, ce ar putea sa ii reaminteasca de trauma anteriora
- sentimentul de singuratate si izolare, provocat de convingerea ca ceilalti nu sunt in stare sa il ajute sau inteleaga
- aparitia ideilor sau perceptiilor anormale, iluzii, halucinatii
- depresia
- ganduri suicidare, ca forma mai grava a depresiei
- utilizarea de substante de tipul drogurilor, alcoolului, ca o metoda de diminuare a durerilor
- atacul de panica

Se considera ca, daca simptomele dureaza mai putin e o luna, nu putem vorbi de sindromul posttraumatic, ci doar de un sindrom de stres acut. Insa, daca simptomele dureaza mai mult de 3 luni, vorbim deja de un sindrom cronic de stres, iar daca acestea apar dupa cateva luni, sau chiar dupa un an de la trauma, vorbim despre un sindrom intarziat.

Tratamentul pentru sindromul de stres posttraumatic

Primul tratament – psihoterapia: simptomele sunt de gravitate medie, exista o sarcina ein evolutie sau bolnava alapteaza concomitent, bolnavul renunta sa ia medicamente sau ia alte medicamente care pot interfera negativ cu cele specifice acestei boli

Al doilea tratament – tratamentul medicamentos: simptomele sunt grave si / sau dureaza de mai mult timp, daca exista concomitent si alte boli psihice, daca se asociaza ganduri de sinucidere sau daca psihoterapia singura s-a dovedit a fi ineficienta.

Cum poate fi prevenit sindromul de stres posttraumatic?

De regula, oamenii au o tendinta naturala de a evita interiorizarea durerii. Daca incercam sa impingem memoria unei traume inainte si sa o mentinem actuala, simptomele acestui sindrom pot aparea si pot ramane o lunga perioada de timp.

Este foarte important sa priviti frontal aceste situatii, sa acceptati sentimentele pe care le produc, dar sa lucarti cu ele; cautati oameni cu care sa comunicati, nu va pierdeti speranta, cautati sfatul unui specialist si nu renuntati la tratamentul prescris.

Va recomandam sa mai cititi:

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. mada
    madatrimis la 17/12/2011

    Si Eva are acelasi diagnostic.....inafara de a merge la psiholog ce pot sa fac cu un copilas de doi ani si patru luni?Si in afara de a-i oferi iubire?

    Raspunde la acest comentariu
  2. ileana
    ileanatrimis la 27/6/2011

    buna, sora mea de 34 de ani a suferit Sindromul de stres posttraumatic a fost diagnosticata in franta mai exact in paris vreau sa stiu care sunt sansele de revenire din aceasta boala la o viata normala si care sunt criteriile de a o mentine intro viata normala in viitor, va multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII