Prima zi cu bebelușul nou născut acasă: cum este acea zi și de ce poate fi COPLEȘITOARE

Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa: cum este acea zi si de ce poate fi coplesitoare

Prima zi cu bebelușul nou născut acasă: cum este acea zi și de ce poate fi COPLEȘITOARE

Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa este una din zilele speciale si de ne-uitat ale fiecarei proaspete mamici. Dar sa nu il uitam si pe tati. Acesta si ooate fi chiar coplesitoare pentru mami si tati.

→ Iată sfaturi concrete de la mămicile de la Desprecopii - care te vor ajuta să treci cu succes si fără stres prin acea zi...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum e prima zi acasa pentru bebelus?
Cum mananca bebelusul in prima zi acasa?
Cum face cacuta si cum face pipi nou nascutul?
Cum doarme bebelusul?
Plans (si alte zgomote)
Cand sa apelezi medicul?
Cum se prezinta proaspata mamica, din punct de vdere fizic?
Cand sa sunati la doctor?
Cum se prezinta proaspata mamica, din punct de vdere psihic?
Cand sa sunati la doctor?
Emotiile tanarului tatic 

Viata care incepe dupa nasterea bebelusului - fata in fata cu realitatea

Sunt multe multe gravidute care nu isi pot imagina lucrurile mai departe de momentul nasterii bebelusului mult iubit ... si se focuseaza exclusiv pe momentul nasterii bebelusului. Insa, vine si momentul cand dupa zilele de la spital - il pui pe bebe in scoica pregatita si mergi acasa... Iata ce te astepta in prima zi cu bebelusul acasa.

Cum e prima zi acasa pentru bebelus?

In prima zi acasa, de obicei bebe are doar cateva zile ... si este inca in plina etapa de a se obisnui cu viata in afara burticii mamicii. Bebelusul este preocupat cel mai mult de papica, de a face cacuta, pipi, a dormi si de a plange cand ceva nu ii este pe plac.

Citeste detalii utile aici Bebelusul nou-nascut: schimbarile majore prin care trece in primele zile dupa nastere

Cum mananca bebelusul in prima zi acasa?

Nou nascutii care au un stomacel nu mai mare de o minge de Ping-Pong, se hranesc o data la 2 ore sau in 12 sesiuni pe zi. Inca nu e nevoie sa ili faci un program de mancare. Cel mai benefic pentru bebelus este sa fie alaptat la cerere. Alaptarea la cerere este cea mai perfecta maniera de a hrani bebelusul, pentru ca ofera contact esential piele-pe-piele si bineinteles cei mai sanatosi nutrienti de care are nevoie pentru a creste. Tot ce trebuie sa stii despre alaptarea la cerere gasesti AICI

Daca simti ca ai nevoie de o mica pauza de la supt iar bebelusul pare lipit de sfarc - iata ce poti face: Ofera-i sa suga degetul tau mic. Bebelusul a supt non-stop in burtica mamicii si acum vrea sa continue ... Asa ca oferindu-i din cand in cand degetul tau mic, pare a fi o idee buna pana cand bebelusul isi stabilieste orarul de hrana - evita pe cat posibil suzeta.

Nu te ingriora daca bebelusul regurgiteaza cantitati mici. Aceste episoade de "voma" (scuipat - pentru ca nu este cu adevarat voma) sunt determinate de cat de mult aer inghite in timpul hranirii. Cantitatea eliminate nu ar rebui sa fie mai mare de o lingura.

Cum face cacuta si cum face pipi nou nascutul?

In prima zi de viata, bebelusul produce meconium  - dar acum, la cateva zile de la nastere, scaunul bebelusului (sau cacuta sa ii spunem pe nume) este de coloare verziue ce are si nuante galbene... si probabil ca are si ceva "seminte - mai inchise la culoare.  Bebelusul trebuie sa aiba un minim de 3 pana la 6 scutece pline de pipi pe zi, dar cand vine vorba de cacuta, nu va speriati daca alaptat exclusive fiind, nu va face chiar o saptamana - este normal. Cititi mai multe in ghidul de cacuta al bebelusului AICI

Cum doarme bebelusul?

Cand un bebelus vine casa, este incredibil de obosit - este de parere dna Helen Moon, consultant in lactatie, din Windson, Marea Britanie. Excursia pana acasa - este prima expunere a bebelusului la aer proaspat, frig, raze solare - adica lumea mare de afara. O plimbare scurta cu masina - e suficienta sa il oboseasca si sa il faca somnoros. Asa ca, daca iesiti la o mica plimbare  bebelusul va adormi in primele 10 minute.

In rest, bebelusul doarme intre doua si 4 ore pe repriza. Daca doarme mai mult de 4 ore, trebuie sa trezesti bebelusul ca sa ii dai de mancare. Stomacelul sau este atat de micut incat nu poate manca mult si de aceea, dupa 4 ore fara mancare, bebeluusl poate suferi de foame, iar din cauza oboselii nu va manca suficient, din nou.

Incurajati timpul petrecut treaz in timpul zilei - aproximativ o ora intre somnicuri - pentru a schimba programul copilului. In caz contrar, el va fi treaz in timpul noptii. Afla cat trebuie sa doarma zilnic un nou-nascut citind mai multe AICI

nou nascut

Plans (si alte zgomote)

Acesta este modul in care bebelusii isi comunica nevoile, fie ca este vorba de foame, disconfort, oboseala sau dorinta de a suge. Odata ce nevoia este satisfacuta, micutul tau ar trebui sa se calmeze. Cand tinutul in brate si leganatul nu pare sa functioneze, ridica-l putin in pozitia vertical sustinandu-i bine capusorul si vorbeste-I. Daca bebelusul continua sa planga indiferent ce faci, suna pediatrul.

In afara de plans, bebelusul ar putea sa faca diverse sunete. Atata timp cat nu nu se invineteste la buze sau la fata, este probabil in ordine. Bebelusii respira in general pe nas cand dorm - au pasaje mici, astfel incat majoritatea vor parea ca sforaie. De ce plange bebelusul? Motive si sfaturi AICI

Cand sa apelezi medicul?

 Culoarea pielii se invineteste, devine albastruie. Simptomele pot fi legate de functiile cardiace si pulmonare necorespunzatoare. Adresati-va imediat medicului.

 Ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Acestea sunt de obicei semne de icter.

 Varsaturi repetate - in jet puternic si volum mare. Ar putea insemna ca bebelusul este sensibil la ceva din laptele matern sau formula, ori poate avea reflux gastroesofagian (GERD) sau o infectie precum rotavirusul.

 Roseata, umflaturi, in jurul buricului. Ar putea avea o infectie.

 Letargie extrema. Daca nu ti se pare la fel de activ si foarte somnolent, suna medicul.

 Temperatura rectala 38C sau mai mare. Temperatura ridicata la nou-nascut este un semn al unei infectii grave si necesita o evaluare imediata.

 Tuse. Ar putea fi un semn de probleme respiratorii sau alergie.

 Mai putin de trei scutece umede in 24 de ore. Bebelusul prezinta semne de deshidratare si hranire inadecvata. Urina galbena inchisa este un simptom al deshidratarii.

 Orice schimbari dramatice ale aspectului si comportamentului. De exemplu, un plans slabit, agitatie sau reflexe slabe de supt, sunt semne de ingrijorare.

Cum se prezinta proaspata mamica, din punct de vedere fizic?

Corpul tocmai si-a testat limitele, iar acum ca adrenalina si medicamentele s-au epuizat, intr-adevar incepi sa simti consecintele. In afara de durerile vaginale si de burta (daca ai avut o cezariana), probabil vei avea sangerari profunde - de fiecare data cand te ridici vei simti asta - dar este absolut normal. Indiferent daca ai avut sau nu o epiziotomie, vei dori sa stai pe o perna de gheata sau pe un colac de baie, dar numai nu pe sezut.

Citeste despre lohii aici Lohiile dupa nastere (Lochia). Cum sunt, cum evolueaza si ce trebuie sa stii - diagrama

S-ar putea sa te doara tot corpul. Travaliul si impinsul stimuleaza muschi ce nu au mai fost folositi in acelais timp - picioarele, partea superioara a corpului, gatul, bratele si pieptul.

Sanii vor creste, de asemenea, dramatic in marime si greutate, indiferent daca intentionezi sau nu sa alaptezi. In acest moment, laptele matern (alb si subtire, cum ar fi 1% lapte de vaca) va incepe sa inlocuiasca colostrul (lichidul galben auriu si gros); acest lucru vor face sanii sa "cada", sa se lase, mai ales daca ai avut o nastere cu medicamente. Atunci cand o femeie face o epidurala sau primeste alte medicamente in timpul nasterii, ea trebuie sa primeasca si doua pungi de lichid IV. Sanul este proiectat pentru a permite expansiunea si contractia, iar acest fluid concureaza pentru spatiu in san, deoarece productia de lapte incepe sa creasca. Acesta este motivul pentru care atat de multe femei se confrunta cu aceasta inconfortabila problema. Mulsul cu mana sau o pompa pentru san iti va da o senzatie de usurare, de asemenea, bebelusul se va atasa mai usor. Unele femei jura ca frunzele de varza inghetate sunt o alternativa ideala la pachetele cu gel rece, pentru o usurare suplimentara.

Alaptarea poate fi o provocare, insa cu multa rabdare si iubire, devine relaxanta si un moment minunat petrecut impreuna cu bebelusul.

Un alt efect secundar este constipatia. Travaliul deviaza fluxul sanguin din sistemul digestiv si ar putea dura cateva zile pentru a intra intr-un ritm normal. Adaugati hemoroizii, disconfortul post-episiotomie si anumite calmante postpartum - iar lucrurile se pot opri, literalmente. Pe langa prune si laxative, pot fi de ajutor si laxativele naturale, cum ar fi ceaiurile. Pentru a preveni viitoarele probleme, consumati cel putin sase pahare de apa si 5 grame de fibre zilnic. Pentru ameliorarea hemoroizilor, incercati servetele sau creme speciale cu 1% hidrocortizon si o baie calda. Mai multe despre recuperarea mamicii dupa nastere AICI

Cand sa sunati la doctor?

 Cand aveti cheaguri de sange de dimensiune unei mingi de golf. Daca le vedeti pe absorbant, ar putea fi un simptom al unei placente retinute.

 Cand ai febra peste 38C. Poate fi un semn de infectie.

 Cand sensibilitatea abdomenului se inrautateste. Acest lucru ar putea fi legat de contractiile problematice ale uterului.

 Cand secretia vaginala este urat mirositoare. Acesta este adesea un alt semn de infectie.

 Dureri bruste de cap acute si / sau dureri in piept. In timp ce o durere de cap obisnuita sau o durere de san este normala, durerea intensa ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi un cheag de sange.

 Durere in timpul urinarii. In cazul in care durerea nu se opreste dupa urinare, ar putea fi un semn al unei infectii al tractului urinar.

Cum se prezinta proaspata mamica, din punct de vedere psihic?

Primele 24 de ore vor fi probabil un roller coaster emotional. Odata ce copilul se naste, corpul tau incearca sa echilibreze supa hormonala si chimica, care poate duce la schimbari de dispozitie - extenuare, excitare, iritabilitate - si aceasta este amplificata doar de exercitiile fizice severe si de lipsa de somn. Fara a fi surprinzator, debutul baby-blues-ului poate incepe cam in acelasi timp, aproximativ la o saptamana postpartum.

Oboseala te va dobora psihic, mai ales avand in vedere ca probabil ca nu ai dormit mult de la inceputul travaliului. Atunci cand toata lumea se duce in pat, esti, probabil, treaza, ascultand respiratia bebelusului. Uneori, cel mai bun remediu este simtul umorului.

Despre depresia postpartum, o boala reala si nu un moft cititi AICI

Cand sa sunati la doctor?

 Cand ai idei perturbatoare sau ganduri intruzive. Daca nu le poti scoate din minte, este posibil sa ai o tulburare obsesiv compulsiva postpartum. Sunati imediat medicul.

 Cand baby blues-ul te face sa te simtiti fara speranta sau sa nu te lasa sa ai grija de bebelusul tau. Posibil sa suferi de depresie postpartum. Din nou, nu astepta si cere imediat ajutor. 

Emotiile tanarului tatic

Este adevarat ca tu, mamico, ai nascut si ai trecut printr-o avalansa de dureri si emotii ... dar asta nu inseamna ca prospatul tatic a fost la mare in acest timp :) Chiar si tati are emotiile la un nivel maxim si va dormi mai putin :) asa ca merita un pic de intelegere si el.

In mod ideeal insa, la cateva zile de la nastere  e normal sa ai cu tanarul tati o discutie realista despre anumite sarcini in casa. E clar ca trebuie sa te ajute cu pregatirea mesei, a curateniei, a cumparaturilor. O lipsa de ajutor poate agrava depresia postpartum. Acum e momentul ca cei doi parinti sa coopereze ... pentru ca altfel se ajunge usor la situatii tensionate. Citeste De ce se cearta parintii unui bebelus si de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divort

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII