Lohiile dupa naștere (Lochia). Cum sunt, cum evoluează și ce trebuie să știi - DIAGRAMA
Lohiile sau Lochia in termeni medicali - se refera la sângerarea de dupa nasterea bebelusului. Perioada lohiilor poate dura săptămâni întregi. Afla in continuare cât durează, ce manifestari au, ce anume le provoacă și când ar trebui să vă adresați unui medic - sfatul medicului ginecolog olandez.
Lohiile (Lochia) fac parte din procesul tău de vindecare postpartum, fie că vei naște vaginal sau prin cezariană. Lohiile dureaza aproximativ 6 saptamani, iar culoarea si mirosul se transforma de la o zi la alta. Schimba-ti absorbantele frecvent si clateste-ti vaginul foarte des doar cu apa (fara sapun), ca sa eviti eventuale infectii.
► Iata ce sunt lohiile, cum evolueaza si ce trebuie sa stii - diagrama si sfatul medicului
veti citi
Primele saptamani dupa nastere, sau al patrulea trimestru de sarcina
Ce sunt lohiile
Cum se elimina lohiile
Etapele lohiilor
Lohiile - la ce sa fii atenta
Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti
Primele saptamani dupa nastere, sau al patrulea trimestru de sarcina
Ok, mai intai de toate trebuie sa stii ca in primele saptamani dupa nastere - are loc acel (mai nou) numit: al patrulea trimestru de sarcina iar Desprecopii are un material foarte complet despre asta. E perioada de acomodare si inceput a iubirii dintre mama si pruncul sau, care va dura pentru eternitate. In aceasta perioada, bebe doarme și se hrănește; mama se odihnește și se recuperează. Insa, se mai intampla ceva important - corpul mamei se vindeca dupa evenimenul nasterii (care este mai intens decat un maraton).
Iar vindecarea de care spuneam se manifesta printr-o sangerare iar acest flux sângeros se numește lochia - sau lohii cum se mai numesc. Cuvantul provine din cuvântul grecesc lokheíos, care înseamnă „naștere”.
Lohiile (Lochia) fac parte din procesul tău de vindecare postpartum, fie că vei naște vaginal sau prin cezariană.
Ce sunt lohiile deci?
Lohiile (Lochia) sunt o combinație de sânge, țesut placentar, mucus, celule și bacterii provenite din rana care a apărut în momentul în care placenta ta s-a îndepărtat de peretele uterin.
În timpul sarcinii, uterul femeii se extinde, se îngroașă și se înmoaie până la 500 de ori mai mult decât capacitatea sa obișnuită. De asemenea, in corpul femeii creste un organ cu totul nou: placenta.
După naștere, contracțiile împing placenta, micșorează rana unde a crescut placenta și încep procesul de vărsare a „materialului” suplimentar. Uterul revine la dimensiunea și greutatea obișnuită în aproximativ șase până la opt săptămâni. Cele șase săptămâni, cu toate acestea, necesită îngrijire și răbdare.
Cum se elimina lohiile
Întrucât etapele lohiilor variază de la femeie la femeie, cel mai important lucru de reținut este acela că lohiile trebuie să se diminueze în volum și culoare. Volumul ar trebui să treacă de la greu la ușor la reperare. Culoarea trebuie să treacă de la roșu cu unele cheaguri la roz / maro la alb gălbui. Acest proces poate dura oriunde între 4-8 săptămâni. Insa, mamele care au născut gemeni sau tripleti vor avea în general perioade de lohii mai lungi și mai grele.
Etapele lohiilor
lohiile dupa nastere - diagrama
Etapa 1: Lochia Rubra - Primele 4-5 dupa nastere
Poti avea crampe semnificative, deoarece uterul începe să se micșoreze; acest lucru este valabil mai ales dacă alaptezi, deoarece alăptarea eliberează oxitocină, hormonul dragostei care ajută, de asemenea, la contractarea uterului.
Sângele va avea o culoare roșie strălucitoare și similar cu un flux menstrual foarte greu.
De asemenea, poti vedea cheaguri de sânge, mucus și țesut în descărcarea vaginului.
Etapa 2: Lochia serosa - Începe în ziua a 4-a și durează o săptămână sau două
Fluxul de sânge este mai mic.
Culoarea scurgerii se tranforma la brun-roz la galben. Scurgerea este de globule roșii din plaga placentară și celulele albe din sânge care este mucus din colul uterin.
Etapa 3: Lochia alba - Din aproximativ săptămâni 4-6 după naștere
Scurgerile sunt de culoare galben deschis sau alb-gălbui, cu sângerarea practic dispărută.
Fără cheaguri.
Uterul s-a uscat, iar scurgerea este mai ales celule albe din sânge și celule din mucoasa uterului.
Lohiile - la ce sa fii atenta
Mergila cabinetul medicului sau la camera de urgență dacă:
- Un tampon a fost plin de scurgeri într-o oră sau mai puțin. Aceasta poate fi o sângerare postpartum sau o parte din placenta poate fi lipită de uter.
- Ai multe cheaguri.
- Ai cheaguri în stadiul de lochia alba.
- Sângerarea are un miros neplăcut în loc să miroasă ca sangele menstrual normal.
- Ai febră sau frisoane peste 38 grade C.
Oricare dintre cele de mai sus indică infecția sau începutul unei posibile hemoragii postpartum.
► Sigur vrei sa stii si aceasta informatie Prima menstruatie dupa nasterea bebelusului
► Citeste si Pot sa devin gravida în timp ce alaptez? - vezi raspunsul medicului
Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti
Dupa nastere, fiecare mamica ar trebui sa se simta ca intr-un nor roz de de fericire. In mare parte, asa te simti - ai un sentiment urias de fericire si de eliberare mentala. Cu siguranta ai avut o serie de temeri inaintea nasterii iar acum, ca totul s-a terminat cu bine, rasufli usurata. Dar, sa nu uitam si de epuizare, si de hemoragia postpartum, de vindecarea ranilor, fie ca e de la epiziotomie, fie de la taietura cezarianei. Iata ce se intampla cu corpul unei mamici, imediat dupa nasterea bebelusului.
Despre recuperarea dupa nastere, mai poti citi
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Viata sexuala dupa operatia de cezariana - cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog in Haga, Olanda
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII