Este ADHD-ul supradiagnosticat?

Este ADHD-ul supradiagnosticat?

Este ADHD-ul supradiagnosticat?

Diagnosticul de ADHD se da tot mai des copiilor. Si asta desi ADHD nu este o boala in adevarata acceptiune a cuvintului ci mai degraba un numar de manifestari. Diagnosticul nu se pune pe baza unui inbalans chimic ci pe baza observarii comportamentului.

In tarile dezvoltate se considera ca o majoritate covirsitoare din cazurile de ADHD au fost diagnosticate gresit din cauza inabilitatii profesorilor de a se descurca cu astfel de copii si a scolii care pune presiune pe parintii tocmai pentru a isi omogeniza scolarii. In plus, exista presiunea perfida a companiilor farmaceutice care comercializeaza acele medicamente ce trateaza ADHD-ul...

Asadar intrebarea este cat se poate de serioasa: Oare nu este ADHD-ul supradiagnosticat?

in acest articol veti citi mai multe despre:
ADHD: date despre situatia din Romania
Ce au descoperit cercetarile despre ADHD?
De ce cresterea diagnosticului de ADHD apare la copiii de varsta prescolara?
Cum ar putea schimbarile in educatia timpurie a copiilor sa afecteze rata diagnosticului de ADHD?
Cum este diagnosticat ADHD?
Este ADHD-ul supradiagnosticat?

ADHD: date despre situatia din Romania

Crezi ca al tau copil are ADHD? Ei bine, este incredibil cat de multe mamici scriu despre asta pe forumul Desprecopii. Si cer sfaturi iar ulterior ne povestesc ca medicii le-au recomandat tratamente cu medicamente foarte dubioase - putin testate si care pot avea efecte secundare serioase.

Cifrele de la Ministerul Sănătăţii nu fac decât să confirme acest lucru: cei mai mulţi copii diagnosticaţi astăzi în România au între 5 şi 14 ani. Sunt 3.744 de copii. Si tot mai multi. Dacă vorbim de adolescenţii de peste 15 ani, numărul celor diagnosticaţi se apropie de 700. Sindromul deficitului de atenţie şi al hiperactivităţii e întâlnit şi la copiii sub 4 ani. Sunt aproape 600 cazuri în evidenţa oficială in Romania. Citeste pe larg: ADHD la copil: simptome si definitii

Despre tratamentul pentru ADHD

ADHD nu este o boala in adevarata acceptiune a cuvintului ci mai degraba un numar de manifestari. Diagnosticul nu se pune pe baza unui inbalans chimic ci pe baza observarii comportamentului. Deci daca nu exista nici o dereglare chimica, de ce acceptati sa ii administrati copilului medicamente atit de puternice (ca cele mentionate de voi) si cu efecte negative dezastruoase pe termen lung? E bine sa citesti: De ce ADHDul ar trebui tratat fara medicamente: parerea specialistilor

Putem intelege profesorii care prefera copii sedati alternativei de a incerca sa lucreze cumva cu copii hiperactivi si a gasi solutii, dar ca parinti eu zic ca diagnosticul trebuie cumva reevaluat pentru fiecare copil.
In SUA  se considera ca o majoritate covirsitoare din cazurile de ADHD au fost diagnosticate gresit din cauza inabilitatii profesorilor de a se descurca cu astfel de copii si a scolii care pune presiune pe parintii tocmai pentru a isi omogeniza scolarii.

E binecunoscuta puterea grupurilor farmaceutice de a convinge lumea de diferite afectiuni tocmai pentru a isi vinde medicamentele.
Intrebarea mea e daca preferam niste copii drogati, ascultatori si cu note bune, unor copii activi, hiperactivi, care poate nu retin tot dar au mintea limpede.
Oricare dintre medicamentele pe care le-ati mentionat are ca efect secundar dupa ani de utilizare sinuciderea, depresiile, schizofrenia. V-as recomanda un site facut de copiii care au fost fortati de parinti sa isi inghita medicamentele si ce spun ei despre cum viata le era ca un roller coster intre doua doze de medicamente.
O multime de personalitati celebre (Einstein, Newton...) au fost diagnosticati cu ADHD si nici unul n-a facut teribil de bine in scoala, dar au avut norocul ca mintea nu le-a fost tulburata de nici un medicament ca sa poate deveni in final marii cercetatori.

Sint milioane de copii diagnosticati cu ADHD in fiecare an. Mi se pare imposibil din punct de vedere genetic, antropologic, biologic ca o asemenea pandemie sa se fii dezvoltat dintr-data in toata lumea. Si mai ales o boala pentru care desi s-au cheltuit miliarde de dolari in studii nu s-a gasit macar o singura componenta biologica. (a, un anumit studiu spune ca oamenii cu ADHD au predispizitie sa aiba capul cu 0.03 mai mare decit ceilalti!!!) - de pe forumul Desprecopii - la acest topic.

 

Dar parca exista tot mai multi copii cu ADHD...

Centrele pentru Control si Prevenirea Bolii (CDC) au raportat anul trecut ca unul din noua copii a primit un diagnostic de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) – o crestere semnificativa fata de deceniul precedent. Cresterea aceasta reprezinta si o piata extrem de extinsa pentru puternicele medicamente stimulatoare prescrise pentru ADHD.

Intr-o carte recent publicata, care primeste o deosebita atentie, doi profesori de la UC Berkeley leaga fenomenul acesta de popularitatea crescanda a masurilor de performanta bazate pe scoala in anii 1990-2000 – o abordare care a aparut intr-o serie de state din intreaga tara si a fost implementata la nivel federal de catre presedintele George W. Bush sub semnatura de Nici un copil lasat in urma legislatiei (No Child Left Behind legislation).

Publishers Weekly a scris ca respectiva carte, The ADHD Explosion: Myths, Medication, Money, and Today's Push for Performanc (Editura Universitatea Oxford, 2014) a fost un „puternic sondaj de fapte ambalate ce este complex, provocator si urgent.” Revista Wall Street a scris ca autorii – Richard Scheffler, Ph.D., profesor de economie de sanatate si politica publica, si Stephen Hinshaw, Ph.D., profesor de psihologie - „prezinta dovezi clare ca raspunsul se afla, cel putin partial, in schimbarile din politica educationala.” Am vorbit recent cu Scheffler pentru a discuta despre preocuparile autorilor cu privire la faptul ca actuala forta pentru educatia timpurie a copiilor ar putea conduce la o crestere dramatica a diagnosticului de ADHD la copiii foarte mici, o problema pe care au dezbatut-o recent intr-un schimb de opinii in New York Times.

Ce au descoperit cercetarile despre ADHD?

Ceea ce am constatat in general, a fost o relatie intre ratele de diagnosticare a ADHD si miscarea din anii 1990 a multor state de a schimba modul in care au bugetat scolile – prin furnizarea de bani pe baza numarului de studenti care se indreapta spre performanta, punandu-se accent pe ratele de absolvire si punctajele obtinute la teste. Si apoi, la inceputul anilor 2000, presedintele Bush a facut din dolarii federali subiectul aceluiasi tip de bugetare pentru performanta. Am reusit sa aratam ca aceste miscari au fost extrem de corelate cu cresterea diagnosticului de ADHD din diferite state.

De ce cresterea diagnosticului de ADHD apare la copiii de varsta prescolara?

Exista doua tipuri diferite de mecanisme. Mai intai este ideea ca scolile vor fi platite pe baza ratelor de absolvire si a unor teste de acumulare a cunostintelor. Acest lucru face ca o scoala sa caute copiii care ar putea sa aiba ADHD, sa se asigure ca parintii copiilor sunt constienti de conditia lor si ca ii vor duce la tratament – crezandu-se astfel ca ei s-ar putea descurca mai bine la scoala si ca vor putea obtine punctaje mai mari la teste. Cel de-al doilea mecanism este acela ca anumite state si anumite districte scolare iti permit sa scoti copilul cu ADHD din masura performantei, sa nu ii mai numeri.

adhd

Cum ar putea schimbarile in educatia timpurie a copiilor sa afecteze rata diagnosticului de ADHD?

Ideea acum este sa duci copilul la scoala de la 5 ani  si chiar mai devreme in grupuri de joaca, unde ar exista, de fapt, un curriculum pentru copii si performanta lor ar fi evaluata. ADHD este diagnosticat, in general, atunci cand copiii ajung la scoala, pentru ca acesta este momentul in care trebuie sa stea pe scaun, sa faca teme si sa se afle intr-un grup. Daca grabesti acest lucru, si copilul ajunge la scoala la patru ani, nu la sase, se va intampla acelasi lucru. Deci, suntem preocupati de posibilitatea unei cresteri a diagnosticarii cu ADHD la aceste varste foarte mici. CIteste

Cum este diagnosticat ADHD?

Diagnosticul trebuie dat cu foarte multa atentie. Nu exista un test de sange si nici scanari ale creierului. Exista o lista de simptome ca: probleme de concentrare, stare de agitatie si asa mai departe. Chiar daca un copil are potential ADHD, simptomele conditiei trebuie sa aiba loc in medii diferite – cel putin de doua sau trei ori, sa spunem, la scoala sau acasa, si uneori intr-o situatie de joc. Poti avea un copil plictisit in clasa fiindca profesorul nu il poate stimula. Vedem o multime de diagnostice pripite si gresite, iar aceasta poate duce la etichetarea si stigmatizarea copiilor care nu au ADHD, si la supunerea lor unor medicamente puternice.

Este ADHD-ul supradiagnosticat?

ADHD-ul este real, nu este inventat. Si exista pe o linie continua. Nu exista nici un indiciu sau o line alba care sa spuna ca esti in grupul „definit” ADHD sau in grupul „foarte probabil” ADHD. Exista un acord aproape unanim ca cinci sau sase copii dintr-o suta prezinta in mod evident suficiente simptome pentru diagnosticarea ADHD. Apoi, exista urmatorul grup, unde diagnosticul este mai degraba un apel la judecata, iar pentru acesti copii terapia comportamentala ar putea functiona. Si apoi exista un al treilea grup, aflat pe granita. Acestia sunt cei cu privire la care ne ingrijoram ca sunt impinsi intr-un diagnostic inexact.

Consideram ca este un lucru bun ca milioane de copii de patru si cinci ani vor intra in educatia prescolara. Insa suntem ingrijorati de o crestere a diagnosticarii ADHD. Ar putea fi o evolutie buna daca vom diagnostica cu precizie copiii de patru-cinci ani cu ADHD si ii vom supune la tratament, insa acesta este un grup cu care nu avem multa experienta de diagnosticare. Deci, pe masura ce mergem mai departe, trebuie, cu adevarat, sa fim prudenti.
.

Ar putea avea copilul tau ADHD?

De ce e asa de agitat copilul ? Astazi a fost a zi de cosmar. Imediat ce l-ai trezit, baietelul tau in varsta de 7 ani a inceput sa sara in pat, ca o maimutica de la circ. Ti-a trebuit un sfert de ora sa-l imbraci, pentru ca nu statea o clipa locului. La micul dejun a rasturnat borcanul cu dulceata pe fata de masa si s-a ridicat de nenumarate ori de pe scaun, de parca statea pe coji de nuca. Iar dupa amiaza, cand s-a intors de la scoala, a reinceput tambalaul.

ADHD este o tulburare neurobiologica atribuita unei intarzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectand inhibitia si autocontrolul.

Mai simplu, copilul e mereu agitat, neastamparat, rastoarna sau pierde lucruri, e uituc si nu tine cont de observatiile parintilor. Cand i se vorbeste, nu are rabdare sa asculte si isi intrerupe des interlocutorul cu intrebari.

E impulsiv, dezordonat si are toane. Citeste aici daca ar putea avea copilul tau ADHD si impactul asupra copilului.

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori.

Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Iata 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte - despre ADHD. 

De ce în România n-are cine să-ți trateze copilul, dacă suferă de ADHD

În România, un copil suspect de ADHD este diagnosticat de multe ori fie greșit, fie deloc, pentru că ducem lipsă de medici specialiști de citit in continuare aici.

Despre ADHD mai cititi si:

Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente: de ce echilibrul se afla in mainile parintilor
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata
ADHD la adulti - tratament si efecte posibile
Cum se manifesta ADHD la fetite
Cum tinem in frau simptomele copilului cu ADHD?
Copilul cu ADHD la scoala
Sfaturi pentru parintii cu copii hiperactivi 

  Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii, toate drepturile rezervate 2018
referinte:
1. Sanford C. Newmark, MD, is the head of the Pediatric Integrative Neurodevelopmental Program at the Osher Center for Integrative Medicine at the University of California, San Francisco. He is also the author of the book ADHD Without Drugs — A Guide to the Natural Care of Children with ADHD.
2. The ADHD Explosion: Myths, Medication, Money, and Today's Push for Performanc (Editura Universitatea Oxford, 2014)
3. Psychologie Magazine - Olanda 2018
4. ADHD Without Drugs - A Guide to the Natural Care of Children with ADHD ~ By One of America's Leading Integrative Pediatricians Paperback – April 30, 2010
by Sanford Newmark MD (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII