Copilul cu ADHD la scoala

Copilul cu ADHD la scoala

Copilul cu ADHD la scoala

  • Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de psihicul uman, care ramana in continuare o provocare pentru stiinta. Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta o serie de simptome comune cu alte boli.

Copiii cu ADHD la scoala - sfaturi utile pentru parinti

Pentru copiii cu ADD/ADHD si pentru parintii lor, scoala reprezinta o adevarata provocare. A sta in picioare, a nu face galagie, a se concentra, reprezinta sarcini care pentru un copil cu ADD/ADHD sunt adesea chinuitoare. Si cel mai frustrant este ca, dincolo de aceste aspecte, acesti copii chiar isi doresc sa invete. O dovedeste efortul lor inzecit pentru a ajunge la nivelul celorlalti, neafectati de boala. Ce ar trebui sa faca concret parintii pentru a-i sustine in aceasta noua provocare numita scoala si care ar trebui sa fie atitudinea celor din jur pentru ca acesti copii sa reuseasca? Iata o intrebare la care raspunsul este mai mult decat complex si care depaseste simpla teorie din studiile de specialitate. O dovedeste topicul recent deschis pe forumul DC pe ACEASTA tema

 Sunt destul de dezamagita (nu o sa mai dau nimanui sfaturi sa fie calma, sa nu si certe copilul, sa nu fie dezamagita etc.) am senzatia ca "eu" nu sunt buna de nimic. Ieri a venit fata cu rezultatele de la testul de romana, evident ca nu facuse mai nimic, chestii simple le-a gresit din neatentie. A iesit plangand din clasa, ce sa o mai cert? ce sa o mai pedepsesc? Dar sunt depasita, cred ca a avut cel mai slab rezultat din clasa, ma apuca furie, invidie si pe ceilalti copii care nu au nicio vina ca au rezultate scolare mai bune. Eu nu stiu unde gresesc, fata de nepotul meu, de exemplu, munceste de 5 ori mai mult si baiatul este olimpic si ea abia se taraie. Am sentimente de furie si pe doamna si pe mine amestecate cu nu stiu ce fata de ceilalti copii si fata de parintii lor. O sa ma calmez si o sa o iau de la capat. Azi da test la mate - nici nu mai am ce sa astept. Oare sa vorbesc cu doamna? Dar ce sa mai vorbesc, am impresia ca i-a pus o eticheta si gata. Ma culpabilizez ca de vreun an nici nu am mai dus-o la doctor si in prezent nu are niciun tratament, desi nu avea prea mare tratament niciodata, doar cateva vitamine. E foarte greu sa nu stii cum sa-ti ajuti copilul. (anuscha2009)

Asadar, a inceput scoala. Toate dificultatile intampinate pana acum, depasite cu mai mult sau mai putin succes, devin deodata mult mai accentuate, acumulandu-se pana la refuz si conducand invitabil spre disperare. Nimic nu este insa imposibil. Este un lucru pe care ar trebui sa il tii minte, daca esti parinte al unui copil cu ADD /ADHD. Suna ca din carti, insa nu este neaparat un ideal. Ca parinte, iti poti ajuta cel mai mult copilul, lucrand cu el si comunicand in permanenta cu profesorii sai, implementand strategii pentru ca invatatul sa devina mai accesibil atat la scoala, cat si acasa, astfel incat, in cele din urma, succesul scolar sa nu fie doar un mit pentru copilul tau.

Cum sa-i ajuti pe profesorii copilului tau cu ADD/ADHD

Ca parinte de copil cu ADD/ADHD trebuie sa fii constient ca iti poti ajuta copilul sa aiba succes la scoala numai daca formezi cu el o echipa. Reprosurile, certurile nu isi au rostul. Incearca sa le inlocuiesti cu o strategie de invatare eficienta, aplicata acasa si la scoala, cu un mod special de a comunica cu profesorii pentru a afla care sunt cele mai bune metode de a-ti ajuta copilul sa invete.

Relatia cu profesorii copilului este extrem de importanta in tot acest proces, iar comunicarea este cheia pentru gasirea strategiei ideale de a-l ajuta pe copil. Nu te lasa coplesit de prejudecati pre-existente atunci cand comunici cu profesorii, insa nici nu te astepta la minuni. Incearca sa fii

realist si sa pastrezi un echilibru in comunicare, acceptand ideea ca profesorii sunt si ei oameni si ca oamenii nu sunt perfecti, dar sunt perfectibili. Teoretic, un profesor trebuie sa fie pregatit pentru o intreaga varietate de tipuri de copii prezenti in clasele lor, prin urmare, a avea printre ei si un copil cu ADD/ADHD nu trebuie sa fie ceva la care nu se asteapta. Realitatea nu este insa, din pacate, intotdeauna asta, mai ales in Romania, unde sistemul de invatamant se confrunta inca cu rigiditati care in tarile occidentale sunt de mult timp depasite. 

 Am auzit de tot felul de povesti cum ca invatatoarele ar primii copiii cu ADHD doar 1-2 ore maxim pe zi si doar cu conditia sa stea un parinte cu ei. Eu mi-am dat demisia de la servici ca sa pot fi alaturi de ea anul acesta dar totusi sper sa nu fie chiar asa de rau, intrucat ea nu este chiar atit de agitata. (oanaib)

 Din pacate experienta m-a invatat ca orice ar face un copil normal sunt considerate copilarii sau cel mult obraznicii de catre doamna, acelasi lucru facut de fetita mea, este foarte "grav" din cauza afectiunii ei. (oanaib)

Etichetarea din start a copilului , in virtutea unor prejudecati care, din nefericire, inca exista la noi, s-ar putea sa ingreuneze demersul tau, ca parinte. Important este sa nu te lasi coplesit de aceste prejudecati ale celor din sistem sis a te lupti cu ele, incercand sa schimbi ceva.

 Eu una cu exceptia cazurilor foarte evidente nu cred in ADHD . Imi amintesc de perioada copilariei mele cand toti cred ca aveam ADHD dar am scapat de el ca nu avea nume. Acum cu etichetarea asta, un copil capata pe veci si stigmatul de handicapat - in Romania (ligeea )

 Parerea mea e ca in Romania s-a auzit doar in ultimii ani de acest diagnostic si gata cum vede cineva un copil mai diferit un pic... gata asta are... ADHD. (michelle-usa )

 Din pacate noi ca si parinti suntem singuri in batalia asta . Sa ne dea Dumnezeu rabdare si intelepciune sa trecem peste tot si sa-i vedem mari. (oanaib )

 Nu am avut niciun sprijin din partea scolii, doar suturi in fund , gen exclus copilul din excursia cu clasa pentru ca a sarit in pat la afterschool, scazut nota la purtare in clasa I pentru alergat pe holuri si trantit usa. Deci, din punctul meu de vedere am facut o mare prostie ca am comunicat invatatoarei ce diagnostic are copilul, n-as mai face asta, dar acum e faptul consumat. (Briantis )

 Asa cum zicea si anuscha am renuntat sa mai astept ceva de la un cadru didactic . Noi muncim cat putem si speram sa o tinem macar pe linia de plutire. (ra_mi_ella )

 Din pacate vocatia pentru aceasta meserie o ai sau nu o ai. Nu cred ca se vor schimba aceste invatatoare, orice ati face. O invatatoare dedicata meseriei ar gasi o provocare in aceste situatii, cand apar la clasa copii deosebiti. Insa ele se considera extrem de ghinioniste ca au nimerit acesti copii in clasa lor. (Ramonika )

 Nu vreau sa isc un razboi intre parinti si cadrele didactice sau intre parintii de copii cu dificultati si parintii cu copii care asimileaza mai greu, dar pentru noi este un factor de stres in plus si ritmul copilului si modul de perceptie a celor din jurul nostru. Este doar o parere personala. Asta nu cred ca inseamna ca sunt eu frustrata si ca am nevoie de psiholog. La psiholog merg si eu pentru ca terapeutul fetei discuta separat si cu mine la fiecare consult. Eu am nevoie de sprijinul moral al comunitatii din care provin eu si fata mea, de intelegere, de empatie . Am lucrurile astea de la o parte din mediul in care ma invart; de la familia mea, de la unele dintre voi, de la unele dintre mamicile de la scoala, de la prietenele mele. Dar uneori nu-mi este de ajuns. (anuscha2009 )

 

Este greu sa te lupti cu mentalitati gresite

Este greu sa te lupti cu mentalitati gresite , insa gandeste-te ca numai reactionand in favoarea schimbarii lor poti contribui tu insuti la o schimbare majora care se va produce probabil la un moment dat si in societatea romaneasca. Nu e usor sa te izbesti de conceptii rigide la fiecare pas si uneori incurajarile celor dragi nu sunt de ajuns. Nu dispera! Disperarea este ultimul lucru de care aveti nevoie acum tu si copilul tau. Putin optimism n-a stricat niciodata nimanui...

 Parca suntem intr-un film de groaza in care ne invartim intr-un cerc vicios fara nici o iesire.
Din pacate toata speranta acestor copii este in noi. Important este sa nu acumuleze goluri prea mari si sa treaca clasa. Timpul le v-a mai rezolva pe toate. Trebuie macar sa speram ca la capatul tunelului exista o luminita. (oanaib )

Asa ca incearca sa mentii comunicarea cu profesorul in parametri pozitivi. Poate fi greu, in functie de omul pe care il ai in fata, insa cu tact si rabdare vei reusi sa stabilesti o relatie care sa fie in avantajul copilului tau. Daca vei colabora cu profesorul copilului, atunci vei putea sa influentezi indirect si succesul acestuia in clasa, nu doar pe cel de acasa. Exista mai multe metode de a relationa pozitiv cu cadrele didactice care se ocupa de educatia copilului tau si toate au la baza comunicarea. Prin urmare, invata sa comunici eficient!

Tu esti avocatul copilului tau

Ca parinte, tu esti avocatul propriului copil. Pentru ca el sa aiba rezultate bune in clasa, este esential ca profesorul sa ii cunoasca nevoile si tu trebuie sa i le impartasesti. De asemenea, este important sa asculti opinia profesorlui, relatarile sale in legatura cu comportamentul copilului, pentru a sti cum sa reactionezi fata de acesta in continuare. Incearca sa nu uiti nicio clipa ca toate discutiile cu profesorii au un singur scop  acela de a-ti ajuta copilul sa se descurce la scoala mai bine. Prin urmare, nu te lasa coplesit de reactii subiective, care pot interveni la un moment dat in astfel de discutii. Fii calm, puncteaza precis ceea ce vrei ca profesorul sa stie si ai o atitudine pozitiva. Nervii si supararile nu isi au locul in conversatiile cu profesorii, chiar daca, la randul lor, acestia se pot simti ofensati sau epuizati in fata comportamentului copilului (cu toate ca nu ar trebui sa se intample asta...).

Iata cateva sfaturi punctuale, care te pot ajuta sa mentii o comunicare eficienta:

Planifica din timp intalnirile! Stabileste un ritm constant al intalnirilor, chiar inainte ca anul scolar sa inceapa. Acestea pot fi saptamanale, lunare etc., in functie de necesitatile impuse de comportamentul copilului. Stabileste acest program impreuna cu profesorul, in functie de disponibilitatea fiecaruia.

Fa ca intalnirile sa aiba loc! Nu este suficient sa planifici. Fa in asa fel incat intalnirile sa fie respectate. Evita sa anulezi vreuna dintre ele. Daca este posibil, fa ca intalnirea sa aiba loc in clasa, asa incat sa iei contact efectiv cu mediul fizic in care isi desfasoara activitatea copilul.

Stabiliti impreuna obiective! Discuta cu profesorul despre nevoile copilului, dar si despre potentialul sau. Stabiliti impreuna obiective de atins, care sa fie realiste, apoi cautati metodele cele mai eficiente prin care acestea pot fi atinse.

Asculta cu atentie! Ca si tine, profesorul isi doreste sa-l vada pe copilul tau reusind. Nu pleca de la premisa ca ii pasa mai putin. Ii pasa atat cat trebuie sa ii pese unui profesor, iar tie iti pasa atat cat trebuie sa ii pese unui parinte. Asculta tot ce are de spus, chiar daca uneori ti se pare dificil sa auzi anumite lucruri. Evita sa intrerupi si gandeste-te ca intelegerea lucrurilor cu care se confrunta copilul la scoala este cheia pentru gasirea solutiilor optime in vederea imbunatatirii rezultatelor scolare.

Impartaseste informatiile! Tu stii cele mai multe lucruri despre copilul tau, de aceea trebuie sa il ajuti pe profesor, dandu-i detaliile de care are nevoie pentru a-l intelege. La randul lui, profesorul este cel care intra zilnic in contact cu copilul si el este cel care iti poate impartasi cele mai multe informatii in legatura cu comportamentul acestuia la scoala. Spune-i ce observi zilnic si  incurajeaza-l sa faca acelasi lucru, fara suparari inutile.

Fii sincer si accepta sinceritatea! Comunicarea este cu adevarat eficienta numai daca se bazeaza pe sinceritate. Asigura-te ca i-ai dat profesorului toate detaliile despre medicatia copilului, despre problemele pe care acesta le are. Spune-i ce tactici crezi tu ca functioneaza cel mai bine si care nu functioneaza. Intreaba-l daca copilul are probleme la scoala, in timpul orelor sau in pauze. Afla daca este nevoie sa apelezi la servicii suplimentare pentru copil, de tipul meditatiilor sau al profesorilor de sprijin.

Creati impreuna planuri legate de comportamentul copilului! Chiar daca pare greu de crezut, copiii cu ADD/ADHD sunt capabili sa aiba un comportament normal in timpul orelor. Pentru ca aceasta sa se intample au insa nevoie de asteptari clare, de sarcini precise, care sa le tina in frau simptomele. Stabileste impreuna cu profesorul un plan prin care atentia copilului sa fie directionata in anumtie directii, prin reguli ce trebuie respectate. Nu uita sa incluzi in acest plan si mici recompense, in functie de importanta regulilor respectate.

Despre ce spun parintii si ce experiente au cu copilul cu ADHD, cititi pe forum:

Copil cu ADHD la scoala. Cum va descurcati???
Copil cu ADHD - mari probleme cu cadrele didactice
HELP - scolar cu ADHD ?!?!
ADHD sau ce?
Scolar suspectat de ADHD

Despre ADHD mai cititi si:

ADHD-ul la copil (deficit de atenţie/ hiperactivitate impulsivitate) Oare copilul meu e perfect sanatos? Impactul ADHD

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va asteptam pe forumul special:

 Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

Bolile copilului

Toate bolile aici>

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Meseria de parinte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandra trimis la 2/12/2023

    Buna seara!cat timp aţi administrat concerta unui copil cu adhd? mulţumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Alexandra
    Alexandra trimis la 18/6/2023

    Buna seara! Am un baiat de 9 ani ,a fost diagnosticat cu adhd,de doi ani il are .Mi am dat seama tarziu ,in pandemie dupa o jumatate de ora nu mai era atent la lectii era foarte agitat .Cum il pot ajuta? multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Eugenia
    Eugeniatrimis la 4/12/2020

    Baietelul meu de 3 ani a fost diagnosticat cu ADHD si face terapie la logoped si am facut o vizita la psiholog. Psihologul l-a diagnosticat drept rasfatat si a recomandat o urecheala buna. Locuim de doi ani intr-un oras de provincie pe aceeasi strada cu gradinita. Educatoarele si ingrijitoarele l-au vazut facand crize de furie si nu a fost admis la gradinita. Este sociabil si prietenos cu copii, dar eu il infurii cu regulile. Sunt o mama singura si simt ca imi pierd mintile din cauza situatiei copilului meu.

    Raspunde la acest comentariu
  4. adriana
    adrianatrimis la 1/3/2016

    Buna seara ,imi cer scuze daca gresesc cu ceva doar ca nefiind in cunostinta de cauza o sa incerc sa ma fac cat mai inteleasa si sa nu deranjez pe nimeni.In clasa la baiatul meu avem un baietel-victor- care cred ca are adhd.Spun cred pentru ca parintii lui refuza in totalitate sa creada ca ,copilul lui are o problema...In fiecare zi se deruleaza acelasi film iar nemultumirea parintilor curge in continu pt ca nu stim ce trebuie facut si cum ar trebuyi sa procedam in cazul in care zilnic orele de curs sunt deranjate de un copil....copii nu mai inteleg de ce victor este vesnic furios cand nu reuseste ceva(la crizele de nervi se loveste singur,se loveste cu capul de anumite lucruri,plange,arunca cu lucruri)de ce victor vorbeste foarte urat,de ce victor este agresiv....Pentru ca este un haos total in clasa si nu se poate lucra sa tinut o sedinta la care a fost rugata mama lui victor sa se ocupe mai mult de el ,daca se poate sa il retraga si sa mearga in perioada aceasta la terapie cu el....mentionez ca parintii refura categorig problema copilului ...va rog spuneti cum am putea face ca sa inteleaga parintii ca este o problema ,cum am putea face ca orele de curs sa se desfasoare in normalitate?exista scoli de specialitate sau doctori?....

    Raspunde la acest comentariu
  5. anca
    ancatrimis la 20/11/2015

    buna seara, exista vreo invatatoare in Bucuresti dragutqa si atenta si amabila care ar putea sa se ocupe de un baietel de aproape 7 ani , in clasa pregatitoare cu adhd? invatatoarea de la clasa lui a facut un intreg scandal la sedinta cu parintii ca are 3 copii cu diagnostice asemanatoare in clasa. mentionez ca stam in sesctorul 1 langa gara de nord.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII