Se recomandă scoaterea din uz a termometrelor cu mercur

Se recomandă scoaterea din uz a termometrelor cu mercur

 

Dupa ce odinioara au fost mijlocul de referinta pentru masurarea temperaturii copilului Dvs., termometrele de sticla cu mercur sunt pe cale sa dispara: Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda scoaterea din uz a termometrelor cu mercur în urma publicarii unei lucrari în numarul din iulie a revistei "Pediatria", lucrare care mentiona pericolele expunerii la mercur. Desi sunt în general sigure, termometrele cu mercur pot fi toxice în cazul în care termometrul se sparge, eliberind vapori de mercur in aer.  Termometrele digitale sunt la fel de eficiente si nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Mercurul se gaseste (în natura), în trei forme: elementar, anorganic si organic. Toti suntem expusi la mici cantitati de mercur existente în aer, apa si alimente; dar în doze mari, mercurul poate avea efecte daunatoare asupra sistemului nervos central, rinichilor si plaminilor. La copii, efectele asupra sistemului nervos central pot induce greutati în procesul de învatare, precum si întârzerea dezvoltarii mentale.

Ce puteti face:

 Puteti reduce expunerea copilului Dvs. la mercur în câteva moduri:

  • Inlocuiti termometrul cu mercur cu unul digital. Duceti termometrele cu mercur la un centru de colectare a deseurilor periculoase, în loc sa le aruncatii la gunoi. Mercurul din termometrele care nu sunt depozitate în mod adecuat poate, în final, sa contamineze aerul si apa.
  • AAP mai recomanda limitarea consumului de peste de catre, mai ales cel de ton sau peste-sabie, care contin nivele ridicate de mercur. Evitati consumarea acestor pesti si în cazul în care sunteti însarcinata sau alaptati.
  • Producatorii de vaccinuri au început înlocuirea thimerosal-ului, un conservant cu continut de mercur, din toate vaccinurile. Nici unul din vaccinurile obligatorii pentru imunizarea copiilor nu contine thimerosal.

Editor: Andreea Milea

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Ultimile 4 comentarii
Trimis de Dorina

Sunt de acord cu aceasta solutie. As avea si o intrebare pentru cei in masura sa-mi raspunda: fetita mea de 5 ani a spart din greseala (joaca) termometrul in gura iar doctorii mi-au spus ca mercurul din termometre nu este toxic, este adevarat ? Nu stiu daca a inghitit sau nu a inghitit mercur.

Trimis de ileana312003

Foarte interesant.Eu am spart doua termometre.La unul nu s-a imprastiat mercurul, dar la celalalt de abia am reusit sa-l trag cu aspiratorul.Cu ce puteam sa-l strang?Si acum am in casa termometru cu mercur. In caz de accidente ce se poate face?

Trimis de mihail kutin

Da in societatea noastra in care sanatatea este pe ultimul loc toate acste articole sunt bine venite.

Trimis de Mirela

Exista in Romania un centru de colectare a deseurilor periculoase?

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.