Primul scaun al bebelușului după naștere. Despre meconiu: de trebuie să fie in primele 24 de ore si ce trebuie știut

Primul scaun al bebelusului dupa nastere. Despre meconiu: de trebuie sa fie in primele 24 de ore si ce trebuie stiut

Primul scaun al bebelușului după naștere. Despre meconiu: de trebuie să fie in primele 24 de ore si ce trebuie știut

Numit meconiu, primul scaun al bebelușului este alcătuit din celule din pielea, părul (lanugo), proteinele, celulele albe din sânge și alte lucruri care plutesc în lichidul amniotic - deoarece un bebeluș bea din lichidul amniotic in timp ce se dezvolta in uter.

Meconiul începe să se formeze de îndată ce un bebeluș deschide gura și începe să înghită lichidul amniotic, în jurul săptămânii 11 de sarcină, dar producția de meconiu se ridică cu adevărat până în săptămâna 19 sau 20 pe măsură ce un făt se maturizează.

Iata ce trebuie sa stii daca nu are scaun în primele 24 de ore de la naștere - sfatul medicului pediatru.

- vei citi:
Ce conține acest prim scaun al nou-născutului, numit meconiu?
Primul scutec cu meconiu
Când va începe bebelușul să aibă scaune obișnuite?
Când trebuie să apelezi la medic?
Sindromul aspirației de meconiu la nou-născut
Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie, ghid

Ce conține acest prim scaun al nou-născutului, numit meconiu?

S-ar putea să te întrebi de ce nou-născutul are nevoie să facă caca în acest moment, dat fiind că încă nu a consumat lapte.... Ei bine, încă din săptămâna 11 a sarcinii, bebe a început să soarbă lichidul amniotic care îl înconjoară în uter.

Practicarea acestor mișcări de înghițire i-a ajutat sistemul digestiv să se dezvolte în pregătirea pentru viața din afara uterului.

O mare parte din acest lichid este eliminat sub formă de urină, dar altă parte - ce conține celule ale pielii, lanugo și alte particule care plutesc în lichidului amniotic - a rămas în intestinele fătului. Toate aceste "ingrediente" s-au construit în interiorul intestinului pentru a forma substanța asemănătoare gudronului, care este meconiul.

Primul scutec cu meconiu

Primul scaun al bebelușului apare imediat după naștere, de obicei în primele 24 de ore. Șervețelele umede pentru bebeluși te pot ajuta să ștergi cu succes bebelușul.

Meconiul are tendința de a se ține de lucruri, de a fi foarte lipicios, așa că - oricât de atent ai fi toto vor exista accidente. Pentru a evita scurgerile, este important să te asiguri că scutecele micuțului se potrivesc perfect.

Când va începe bebelușul să aibă scaune obișnuite?

Poate dura câteva zile până când meconiul va părăsi total sistemul bebelușului. Vei ști când se va întâmpla acest lucru, deoarece scaunul micuțului se va transforma din negru în verde gălbui și va avea miros.

Dacă alăptezi, scaunele vor avea în cele din urmă consistența și culoarea muștarului. Dacă utilizezi formula, scaunele ar putea deveni o nuanță mai închisă de galben sau bronz.

Când trebuie să apelezi la medic?

Meconiul este de obicei inofensiv. Cu toate acestea, în rare ocazii poate provoca complicații, deci este mai bine să fii conștient de acest lucru, pentru orice eventualitate. Iată câteva exemple despre când trebuie să apelezi la medicul pediatru:

Dacă bebelușul nu face caca în primele 24 de ore de la naștere, este posibil ca acest lucru să se întâmple doar datorită unui dop de meconiu, care este doar un pic de materie fecală care s-a blocat, dar este important să excluzi o complicație foarte rară cunoscută ca ileus meconial (care apare atunci când meconiul este prea gros pentru a trece), deoarece acesta ar putea fi un semn al unei stări de bază mai grave.

Dacă bebelușul nu face caca în primele 24 de ore de la naștere, acest lucru mai poate fi cauza unei boli precum hipotiroidismul, fibroza chistică, blocarea intestinelor sau boala Hirschprung. Aproximativ 80% până la 90% dintre copiii cu ileus meconial au fibroză chistică.

Dacă vezi un scaun cu urme de roșu, s-ar putea să fie doar un pic de sânge înghițit în timpul nașterii sau alăptarii - dar este totuși important să îl verifici, doar pentru a fi în siguranță.

Dacă observi vreodată că scaunul este de culoare albă sau argiloasă, anunță imediat medicul pediatru astfel încât acesta să poată investiga cauza și să excludă orice afecțiuni rare care ar putea necesita un tratament urgent.

Sindromul aspirației de meconiu la nou-născut

În timp ce 13% dintre bebeluși au primul lor scaun în uter, prea mult meconiu în lichidul amniotic poate bloca căile respiratorii ale bebelușului înainte de naștere, ducând la o stare lipsită de oxigen.

Uneori, nou-născuții au prima mișcare intestinală în timpul nașterii sau în ultimele săptămâni de sarcină. Asta înseamnă că o parte din meconiu ajunge în lichidul amniotic. Rareori, bebelușul poate inhala o parte din lichidul amniotic colorat cu meconiu, ducând la o complicație potențial gravă cunoscută sub numele de sindromul aspirației de meconiu (SaM), atunci când meconiul pătrunde în plămâni.

Echipa medicală va căuta cu atenție orice semne ale acestui lucru și știu exact ce trebuie să facă pentru a se asigura că bebelușul primește un tratament prompt și eficient, pentru a preveni sau minimiza orice efecte pe termen lung.

Majoritatea cazurilor de sindrom de aspirație cu meconiu nu sunt grave și, dacă i se întâmplă micuțului tău, poți fi sigură că nou-născutul tău va fi pe mâini bune.

Citeste si: Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic

Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie, ghid

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinici pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca.

Iată ce poate să insemne culoarea si textura continutului de scutec - un ghid. Succes in continuare la schimbatul scutecelor!

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII