Câte scaune pe zi ar trebui să aibă un nou-născut? Ne spune medicul pediatru

Cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut? Ne spune medicul pediatru

Câte scaune pe zi ar trebui să aibă un nou-născut? Ne spune medicul pediatru

Multe mamici incepatoare se ingrijoreza des cu privire la scaunul bebelusului. Oare este constipat? Oare de cate ori pe zi trebuie sa aiba scaune?

Iata pe larg cam cate scaune ar trebui sa aiba un bebelus in primele luni de viata.

- despre cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut, veti citi:
Cate scaune trebuie sa aiba un bebelus?
Primul scaun al bebelusului
Scaunele de tranzitie   
Cate scaune are bebelusul in primele luni
Scaunele bebelusului alaptat
Scaunele bebelusului alimentat cu lapte formula
Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali

Cate scaune trebuie sa aiba un bebelus?

Cand vorbim de "scaunul" bebelusului - stiti la ce ne referim, nu-i asa? Da ...:) este vorba despre continutul solid al scutecului :)

Multe mamici incepatoare se ingrijoreza des cu privire la scaunul bebelusului. Si pun acest gen de intrebari pe forumul Desprecopii: Oare este constipat? Oare de cate ori pe zi trebuie sa aiba scaune?

Iata mai jos cate scaune ar trebui sa aiba bebelusul in primul an de viata. Ca dupa asta, nu ne mai ingrijoram asa de mult :)

Primul scaun al bebelusului

Primul scaun al nou-născutului se numeste meconium si are loc imediat după naştere sau în primele 24-48 de ore de la naştere.

Are consistenţă semi-solidă, vâscoasă, se lipeşte de scutec, iar culoarea lui variază de la negru la verde. Meconiul (primul scaun al nou-născutului) nu are miros.

Scaunele de tranzitie

Între a treia şi a cincea zi de viaţă, după eliminarea meconiului, apar scaunele de tranziţie, care sunt în număr de 5-6 pe zi, de culoare galben-verzuie, uşor acide, aproape lichide.

in cazul unei alimentatii exclusive la san, se menţine un număr mare de scaune, cel puţin 3 scaune pe zi, dar unii sugari pot avea scaune mai numeroase (în număr de 6-7), iar alţii chiar după fiecare supt. Scaunele sunt moi sau grunjoase, uneori voluminoase, au culoare galben auriu sau galben verzui, miros de dulce acrişor.

În primele două săptămâni de viaţă, un singur scaun pe zi sau la câteva zile înseamnă că sugarul nu se alimentează corespunzător şi trebuie consultat medicul.

Cate scaune are bebelusul in primele luni

După prima lună de viaţă, numărul scaunelor se va micşora, astfel încât unii sugari au 1-3 scaune pe zi, alţii o dată la câteva zile (acest lucru se produce deoarece laptele de mamă este atât de bine digerat încât reziduul nu este suficient de voluminos pentru a declanşa defecaţia). Ambele situaţii sunt normale.

scaun nou nascut

Scaunele bebelusului alaptat

Scaunele sugarului hrănit la sân vor rămâne moi, chiar dacă eliberarea lor are loc o dată la 3 zile, copilul nu trebuie considerat constipat şi nu necesită tratament.

Scaunele bebelusului alimentat cu lapte formula

Sugarii alimentaţi cu lapte formula au, în primele săptămâni de viaţă, 3-4 scaune pe zi, dar pe măsură ce copilul va creşte, numărul scaunelor tinde să scadă la 1-2 pe zi sau chiar la un scaun la 2 zile. În această etapă, scaunele au un aspect păstos, culoare galben-gri, miros neplăcut înţepător.

De citit Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata aici jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinicii pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca.

Despre scaunul bebelusului si ce inseamna - poti citi

De ce are bebelusul scaunul verde?

De ce are bebelusul scaunul negru?

Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2020

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 5 comentarii

 1. Alna
  Alnatrimis la 20/11/2021

  Buna seara eu am bebelusul nascut prematur la 32 de saptamani si dupa 2 luni lam luat acasa nu ai dau san pentru ca numai am dar dupa ce ai dau masa da afara si chiar fara masa da afara adica vomita e normal asa ceva va rog sa ma ajutati multumesc !!

  Raspunde la acest comentariu
 2. Diana
  Dianatrimis la 22/10/2021

  Bebelușul meu are 4 luni și are scaunul foarte rar pină nu o ajut eu să facă așa este de cînd am născut și nu știu dacă e bine,îi dau sîn.

  Raspunde la acest comentariu
 3. Zina
  Zinatrimis la 3/4/2021

  Bebelusul meu are 3 saptamini de cite ori trebui sa duca cu scaunul afara il alaptez la sîn.?

  Raspunde la acest comentariu
 4. Rd
  Rdtrimis la 4/1/2021

  Bună! Bebe o luna și 3 săptămâni alăptat la San plus completare praf atamil.. De ieri nu mai face caca! Care e cauza? Ați putea să îmi dați o mana de ajutor? 😔Mulțumesc

  Raspunde la acest comentariu
  • Desprecopii
   Desprecopiitrimis la 4/1/2021

   Probabil ca este constipat. O singura zi fara scaun nu este de ingrijorat. Citeste pe Desprecopii.com despre constipatia la copii si ce optiuni ai.

 5. Simona
  Simonatrimis la 6/12/2020

  Buna seara bebelușul meu de 7 zile a făcut o singura caca in maternitate și mea dat drumu alaltaieri și de 3zile nu a făcut caca .Ce este de făcut ar trebui să mă ingrijoresc

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII