In burtica mamei: sensibilitatea la atingere

In burtica mamei: sensibilitatea la atingere

In burtica mamei: sensibilitatea la atingere

Bebelusul din burtica este o fiinta vie: este sensibil la atingere, la gusturi si mirosuri, aude si chiar vede. Uterul mamicii este un mediu optim, stimulant si interactiv pentru dezvoltarea fatului. Acolo activitatea nu inceteaza vreodata, iar bebelusul nu e niciodata singur ori izolat de lume. Iata mai multe informatii despre sensibilitatea la atingere a bebelusului din burtica.

Sensibilitatea la atingere

Uterul matern este un mediu optim, stimulant si interactiv pentru dezvoltarea bebelusului din burtica. Acolo activitatea nu inceteaza vreodata, iar fetusul nu e niciodata singur ori izolat de lume. Atingerea, primul dintre simturi, este piatra unghiulara a experientei si a comunicarii umane, incepand din uter.

Primele manifestari ale sensibilitatii la atingere ale bebelusului din burtica - apar inca inainte de a implini 8 saptamani de sarcina, sub forma unei serii de miscari de protectie parca pentru a evita o atingere blanda pe obraz. Inca de la aceasta varsta, experimentele ce presupun o atingere delicata in zone variate ale embrionului arata ca sensibilitatea pielii bebelusulului din burtica se extinde rapid la zona genitala (10 saptamani), la palme (11 saptamani), si la talpi (12 saptamani).
Dar desigur, pentru a citi despre toata calatoria bebelusului catre viata, cititi celebra Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani

Aceste zone de sensibilitate primara - pe care le experimenteaza bebelusul din burtica mamei sunt cele care vor avea ulterior cea mai mare varietate de receptori senzoriali la maturitate. Pana la 17 saptamani de sarcina, toate partile abdomenului si fesele bebelusului sunt si ele senzitive. Pielea sa este minunat de complexa, continand o suta de varietati de celule care par sa aiba sensibilitati speciale la caldura, frig, presiune si durere. Pana la 32 de saptamani de sarcina , aproape toate partile corpului sunt sensibile la acea delicata atingere despre care vorbeam la inceput.

Despre ce simte bebelusul in burtica si pentru a sti cum sa reusiti sa comunicati cu comoara voastra, inca de atunci, cititi si:

Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Informatia conteaza

 1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
 2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

  Cititi despre neplaceri in timpul sarcinii:

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

autor: echipa redactionala Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2011

Mai cititi despre sarcina

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Teste in sarcina 

Alegerea unui nume de copil

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.