Săptămâna 24 de sarcină: bebe începe să clipească (VIDEO)

Saptamana 24 de sarcina: bebe incepe sa clipeasca

Saptamana 24 de sarcina: bebe incepe sa clipeasca

  • In saptamana 24 esti in luna a 6-a de sarcina. Bebe cantareste in jur de 550 g si are o lungime de aproape 29 de centimetri - cam cat lungimea unui stiulete de porumb.

    La 24 de saptamani, organele vitale ale bebelusului lucreaza din greu sa fie gata sa supravietuiasca (si sa prospere!) in lumea exterioara. Pe de alta parte, probabil ca tu graviduto, intampini unele dintre disconforturile de sarcina tipice la 24 saptamanii de sarcina - crampe de picioare, dureri de spate si picioare umflate.

despre saptamana 24 de sarcina, vei citi
Saptamana 24 de sarcina - VIDEO
Cum se dezvolta bebelusul in saptamana 24 de sarcina
Ce se intampla cu graviduta in saptamana 24 de sarcina
Simptome specifice saptamanii 24 de sarcina
Ai intrebari despre sarcina ta, despre ce este normal in saptamana 24 de sarcina?
Sfaturi pentru gravidute in saptamana 24 de sarcina
Evenimentul saptamanii 24 de sarcina 

Saptamana 24 de sarcina - VIDEO

Video: Saptamana 24 de sarcina

Cum se dezvolta bebelusul in saptamana 24 de sarcina

saptamana 24 de sarcina fat
Foto: Dimensiunea fatului la 24 saptamani de sarcina

In saptamana 24, bebelusul cantareste in jur de 570 g si are o lungime de aproape 29 de centimetri.

In acest moment, auzul bebelusului este bine dezvoltat, iti poate auzi vocea, bataile inimii si huruitul din stomac. Reactioneaza la zgomote puternice, voci familiare si muzica. Studii numeroase indica faptul ca bebelusii prefera muzica clasica, in mod special Vivaldi. Pune-i "Anotimpurile" bebelusului tau si fii atenta la miscarile sale. Sta nemiscat in partea "adagio" si se agita in sectiunea "allegro"? Se poate sa ai un adevarat dirijor in burtica ta!

De asemenea, vasele de sange din plamanii bebelusului se dezvolta, pregatindu-se pentru respiratie. Incepe sa clipeasca. Ochii se deschid si se inchid frecvent, iar genele si sprancenele sunt prezente.

Daca s-ar naste acum, ar avea sanse de supravietuire (aproximativ 85%) cu o ingrijire corespunzatoare (in sectia de prematuri). Datorita progresului stiintei si tehnologiei, un bebelus cu varsta intrauterina de 24 saptamani poate supravietui si in afara uterului daca este necesar, cu toate ca cca 50% din bebelusii aflati in acesta situatie vor avea malformatii severe si permanente.

Ce se intampla cu graviduta in saptamana 24 de sarcina

In aceasta saptamana, medicul iti poate cere sa faci testul de verificare a nivelului glicemiei in sange. Acest test se face intre saptamanile 24-28 de sarcina. Acest test screening verifica o eventuala declansare a diabetului gestational (diabet de sarcina)  – un diabet temporar – care apare in timpul sarcinii. Despre acest test poti citi mai multe aici: Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)

Cat de mare este burta in Saptamana 24 de sarcina: bebe incepe sa clipeasca

Foto: Graviduta si Burtica la 23 saptamani de sarcina 

De ce am nasul mereu infundat si ce pot face?

Rinita de sarcina este o congestie nazala (nas infundat). Se poate simti la fel ca si congestia nazala pe care o ai cand esti racita, insa aceasta conditie este cauzata partial de modificarile hormonale din timpul sarcinii. De exemplu, un nivel mai ridicat de estrogen in timpul sarcinii poate determina umflarea pasajelor nazale, producand mai mult mucus. De asemenea, in timpul sarcinii, ai o mai mare circulatie a sangelui, ceea ce poate face ca vasele mici de sange din nas sa se umfle si sa duca la congestie nazala.

Pana la 30% dintre femeile gravide au rinita de sarcina, iar aceasta poate incepe inca din a doua luna, desi tinde sa se agraveze mai tarziu in timpul sarcinii. Congestia ar trebui sa se usureze la putin timp dupa nastere si sa dispara complet in doua saptamani dupa aceasta. Citeste aici mai multe detalii si ce sa faci Nas infundat in timpul sarcinii sau rinita de sarcina: ce e de facut

In ceea ce te priveste, poti deveni ne-indemanatica datorita schimbarii centrului de greutate.

Inca mai mergi la servici? Stai in picioare toata ziua? Ai grija sa porti pantofi confortabili si cu tocul jos. Stai cu picioarele ridicate atunci cand ajungi acasa! Oh, ce bine este ...!

Acum este si perioada in care poti merge intr-o vacanta de relaxare, inaintea marelui eveniment, nasterea. Daca mergi cu masina, fa pauze dese pentru a-ti putea relaxa picioarele si a evita umflarea lor. Este bine sa stii ca dupa saptamana 32, companiile aeriene nu te vor mai accepta la bord  - nu pentru ca ar fi periculos sanatatii tale sau bebelusului - ci pentru a evita o nastere in avion :)

Iti faci griji in ceea ce priveste nasterea? Informeaza-te in legatura cu optiunile pe care le ai. Citeste Nastere naturala sau nastere prin cezariana: ce alegem si de ce?

Simptome specifice saptamanii 24 de sarcina

Pot sa viti apara vergeturi si o linie mai inchisa la culoare intre buric si osul pubian. Aceasta va disparea si vergeturile probabil ca se vor estompa.. poarta-le cu mandrie -  sunt o onoare!

Gingiile pot sangera atunci cand va speli dintii, iar buricul va iesi in afara. Nu te speria - imediat dupa nastere va reveni la locul sau.

Dureri de cap?

Atunci cand o durere de cap in timpul sarcinii este insotita de ameteli, vedere incetosata, sau pete oarbe (scotoame), este timpul sa apelezi la obstetrician sau medicul de familie. Acestea pot fi semne de preeclampsie, o afectiune care se dezvolta in a doua jumatate a sarcinii. Aceasta este marcata de tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune arteriala), proteine in urina, si, de obicei, umflarea picioarelor.

Lasata netratata, preeclampsia poate duce la eclampsie, care include convulsii. Ambele afectiuni sunt periculoase pentru sanatatea mamei si trebuie tratate in regim de urgenta. In unele cazuri, singurul tratament este acela de a naste copilului. Asigura-te ca ai discutat orice problema legata de durerile de cap sau alte simptome cu medicul obstretician sau cel de familie. El se va asigura ca esti monitorizata si tratata in mod corespunzator.

Cum stai cu kilogramele acumulate in sarcina?

Pe parcursul sarcinii vei remarca ca una din intrebarile de care nu vei scapa va fi una destul de iritanta: Cate kilograme ai luat deja? Si sunt sanse sa te simti prost indiferent de raspuns - pentru ca, deja ai pus pe tine 7 kilograme? Eu am luat toata sarcina 7 kilograme - sau... Cum, numai 3 kilograme? Nu crezi ca ar trebui sa mananci mai mult? Bebelusul are nevoie de mancare. Deci, probabil ca cea mai buna tactica este sa nu iei parte in aceasta conversatie - spunand - nu stiu sigur...

In general lucrurile arata cam asa: - In primul trimestru de sarcina, gravidutele iau in greutate cam 1,8Kg - In al doilea trimestru de sarcina - cam jumatate de kg pe saptamana (aproximativ 6 Kg in total)

Iata care sunt normele pentru kilogramele acumulate in timpul sarcinii si cum se calculeaza greutatea ideala in timpul sarcinii.

Ai intrebari despre sarcina ta, despre ce este normal in saptamana 24 de sarcina?

Pune o intrebare in sectiunea noastra de intrebari si primesti raspuns atat de la alte mamici cat si de la expertii Desprecopii.com: Intreaba aici

Sfaturi pentru gravidute in saptamana 24 de sarcina 

  Mananca multe proteine

Proteina este formata din aminoacizii care construiesc fata adorabila a bebelusului tau - si fiecare celula de sub ea. Creierul copilului tau, în special, are nevoie de aceste materii prime pentru a se transforma in organul minunat care iti va ajuta copilul sa respire, sa mearga, sa vorbeasca si sa-ti arunce cu grija cheile masinii in toaleta in anii urmatori.

In timpul sarcinii, ai nevoie de trei portii de proteine in fiecare zi, echivalentul a aproximativ 75 de grame. Cei mai multi oameni nu au probleme in atingerea acestui obiectiv, mai ales daca au petrecut ceva timp pe bandwagonul cu continut scazut de carbohidrati, desi daca sunteti vegetarieni sau vegani, este posibil sa fiti nevoit sa lucrati putin mai mult. Citeste detalii importante aici Rolul proteinelor in timpul sarcinii

9 lucruri care iti fac bebelusul fericit in burtica

Daca esti insarcinata si te bucuri de fiecare moment al Odiseei Sarcinii, gandeste-te cum poti transfera aceasta fericire si copilului din burtica. Nu crezi ca ar fi minunat sa iti faci bebelusul mai fericit?  Iata 9 lucruri care iti fac bebelusul fericit in burtica.

Evenimentul saptamanii 24 de sarcina  

Din saptamana 24 de sarcina, ochii bebelusului incep sa clipeasca. Plamanii micuti ai bebelusului sunt acum maturizati, astfel incat ar putea respira aerul efectiv si nu fluidul pe care il respira in acest moment.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru ca in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa cream o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invitam sa descarci aceasta aplicatie (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala.  In sectiunea SARCINA veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2022)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2022




Ai un jurnal de sarcina?

Un jurnal de sarcina, poate fi o colectie de amintiri dragi si hrana sentimentala. Va veni un moment cand iti va fi dor de aceste zile. Citeste aici ce au scris in BLOG alte mamici in saptamana 24 de sarcina

Tine un Jurnal de Sarcina la Desprecopii pentru ca este foarte special. Mii de mamici ne-au multumit pentru acest sfat. Citeste pe larg: De ce sa tii un jurnal de sarcina

Tine si tu un jurnal al sarcinii tale la Desprecopii.com si poti primi gratuit Geanta Bebelusului!


Socializeaza cu alte gravidute

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, Aici vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Discutii cu mamici, FORUM Desprecopii.com

Forum Desprecopii

Alege săptămâna ta de sarcină:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Veronica
    Veronicatrimis la 11/9/2023

    Am adaugat®n kg mai mult de norma, fa"™tul este mai dezvoltat de norma la saptamiinele pe care le am, este ceva alarmant ori....

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cambei Ruxandra
    Cambei Ruxandratrimis la 14/9/2022

    Am facut morfologia la spitalul Filantropia. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Bebelina e bine, e în grafic.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Simonett
    Simonetttrimis la 29/3/2021

    Am ramas insarcinata dupa aproximativ un an , a fost si o perioada stresanta la lucru din cauza pandemiei si probabil de aceea nu am ramas insarcinata mai devreme . Primele persoane care au aflat de sarcina au fost : sotul meu, mami, tati,bunicii, cumnata si cumnatul meu,soacra si socrul meu , verisoara si matusa mea , prietenele mele si nasii,fix in ordinea aceasta . Reactia lor a fost minunata,nu o voi uita.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII