Ce dezvaluie despre tine vârsta primei menstruații și ce legatură are cu riscul de cancer de sân

Ce dezvaluie despre tine varsta primei menstruatii si ce legatura are cu riscul de cancer de san

Ce dezvaluie despre tine vârsta primei menstruații și ce legatură are cu riscul de cancer de sân

Vârsta primului ciclu menstrual sau prima menstruație, cunoscută și sub numele de menarhă, are o influență considerabilă asupra multor factori din viața ta.

Dar ceea ce este cel mai îngrijorător, este că femeile care au avut menarha înainte de vârsta de 12 ani prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate, precum bolile de inimă și cancerul de sân.

Vei citi:
Modul în care ciclul menstrual afectează sănătatea generală a unei femei
Hormonii sexuali feminini afectează riscul de cancer de sân
Cistita: simptome, cauze și tratament
Despre sanatatea femeii

Modul în care ciclul menstrual afectează sănătatea generală a unei femei

Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au petrecut peste un deceniu studiind modul în care ciclul menstrual afectează sănătatea generală a unei femei. Și, în 2012, și-au publicat concluziile în jurnalul Circulation.

Cercetătorii au reanalizat datele originale din 117 studii din întreaga lume, inclusiv aproape 120.000 de femei cu cancer de sân și peste 300.000 de femei fără.

Ei au descoperit că prima menstruatie (menarha) apărută devreme a avut un impact mai mare asupra riscului de cancer de sân, sugerând că efectele acestor factori ar putea să nu reflecte pur și simplu numărul de cicluri de reproducere din timpul vieții unei femei.

„Dimensiunea studiului nostru, gama largă de vârste luate în considerare și bolile vasculare examinate, l-au făcut unic și informativ”, a spus autorul principal al studiului, dr. Dexter Canoy, în 2014. „Obezitatea infantilă, răspândită în multe țări industrializate, este legată în special de vârsta fragedă la care are loc primul ciclu menstrual. Echipa de cercetare a constatat, în mod constant, pe parcursul studiului că cele care erau sănătoase și slabe au avut vârsta primei menstruații mai aproape de 13 ani decât cele care erau supraponderale sau obeze”.

Hormonii sexuali feminini afectează riscul de cancer de sân

Dr. Gillian Reeves de la Unitatea de Epidemiologie a Cancerului de la Universitatea Oxford și un cercetător principal al studiului, a adăugat: „Noile noastre cercetări ar trebui să ne ajute spre o mai bună înțelegere a modului în care hormonii sexuali feminini afectează riscul de cancer de sân. Știam deja că hormonii asociați cu reproducerea au un impact mare asupra riscului de cancer de sân și că începerea menstruației devreme și o menopauză târzie cresc riscul. Dar aceste descoperiri sugerează că nivelurile hormonilor sexuali pot fi mai relevante pentru anumite tipuri de cancer de sân - tumori ER pozitive și tumori lobulare, mai degrabă decât ductale".

Șefa de informații despre sănătate la Cancer Research UK, Hazel Nunn, a declarat: „Chiar dacă femeile nu pot controla vârsta la care încep menstruația, există multe lucruri pe care le pot face pentru a-și reduce riscul de cancer de sân. Menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool și un stil de viață mai activ va ajuta la prevenirea dezvoltării bolii.”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, cu cât o femeie își termină menstruația mai târziu (un an fără menstruație și ești la menopauză), cu atât este mai expusă riscului de a dezvolta cancer de sân.

Cu cât expunerea la hormoni este mai mare, cu atât șansele sunt mai mari de a dezvolta cancer de sân.

Cercetarea Fundației The Susan G. Komen Breast Cancer a avut constatări similare. Ei au descoperit că riscul de a face cancer de sân a crescut cu 15-20% pentru femeile care și-au început menstruația înainte de vârsta de 11 ani decât pentru femeile care au început să aibă menstruația la 15 ani sau peste.

Cercetările lor au explicat că are de-a face și la cât de mult estrogen a fost expusă o femeie și că vârsta la care o fată începe menstruația poate fi, de asemenea, influențată de stilul de viață și de cât de sănătoasă este.

Cistita: simptome, cauze și tratament

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, asociata sau nu cu inflamatia uretrei – canalul prin care se elimina urina din vezica urinara în timpul mictiunii. Atunci cand este cauzata de o infectie bacteriana, cistita face parte din grupul infectiilor tractului urinar (ITU).

Iata cum debuteaza cistita, simtomele clasice si tratamentul cistitei.

Despre sanatatea femeii, mai cititi

Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste

autor: desprecopii.com (c) 2021
referinte

Age of woman’s first menstruation may signal higher risk of heart disease, UF Health research finds

An Early First Menstrual Period May Lead To Premature Menopause

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII