Pot să alăptez dacă am gripă? Iată ce trebuie să știi dragă mami

Pot sa alaptez daca am gripa? Iata ce trebuie sa stii draga mami

Pot să alăptez dacă am gripă? Iată ce trebuie să știi dragă mami

Laptele matern oferă protecție împotriva multor boli respiratorii, inclusiv pentru gripă (influenza). O mamă ca are gripă, suspectată sau confirmată, ar trebui să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a evita răspândirea virusului la copilul ei, în timp ce continuă să-i furnizeze lapte matern.

→ Asadar, trebuie stiut ca gripa nu se transmite la sugari prin laptele matern. Laptele matern al unei mame conține anticorpi și alți factori imunologici care pot ajuta la protejarea copilului ei de gripă și este sursa recomandată de nutriție pentru sugar, chiar și atunci când mama este bolnavă.

Vei citi:
Se poate transmite gripa prin laptele matern?
Ar trebui să continue mamele să alăpteze dacă au gripă?
Pot sugarii care au gripă să continue alăptarea?
Există considerații speciale pentru mamele cu gripă?
Cum își poate proteja copilul de îmbolnăvire o mamă?
Cum pot persoanele care îngrijesc sugarii, să prevină transmiterea gripei?
Este vaccinul antigripal sigur pentru mamele care alăptează și pentru copiii lor?
Sunt medicamentele antivirale sigure de utilizat?
POT SA ALAPTEZ DACA? Alte intrebari la care trebuie sa stii raspunsul

Se poate transmite gripa prin laptele matern?

Gripa (numită și influenza) este o boală acută, contagioasă a tractului respirator, cauzată de virusurile gripale care infectează nasul, gâtul și, uneori, plămânii. Gripa poate provoca boli ușoare până la severe și, uneori, poate duce la deces. Printre altele, femeile însărcinate și copiii mici (de exemplu, adulții cu vârsta de 65 de ani și peste, persoanele cu anumite afecțiuni medicale) prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații legate de gripă.

Nu. Gripa nu se transmite la sugari prin laptele matern. Gripa se transmite în principal de la persoană la persoană prin picături respiratorii atunci când oamenii tușesc, strănută, vorbesc sau, eventual, atunci când o persoană atinge o suprafață sau un obiect care are virusul gripal și apoi își atinge gura sau nasul.

Ar trebui să continue mamele să alăpteze dacă au gripă sau intră în contact cu cineva cu gripă?

Da. Laptele matern al unei mame conține anticorpi și alți factori imunologici care pot ajuta la protejarea copilului ei de gripă și este sursa recomandată de nutriție pentru sugar, chiar și atunci când mama este bolnavă. Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a-și hrăni copilul la sân și un alt îngrijitor sănătos are grijă de copil, mama care alăptează trebuie încurajată și sprijinită să-și pompeze în mod regulat laptele, astfel încât copilul să continue să primească laptele matern.

Înainte de a extrage laptele matern, mamele trebuie să se spele bine pe mâini cu apă și săpun și, dacă folosesc o pompă, să urmeze recomandările pentru o curățare adecvată. Deoarece aprovizionarea cu lapte matern ar putea scădea pentru unele mame în timp ce sunt bolnave, mamele pot avea nevoie de sprijin suplimentar pentru alăptare de la un consultant, pentru a aborda problemele legate de aprovizionarea cu lapte, pentru a reduce posibilitatea de a dezvolta o infecție a sânului și pentru a sprijini relația de alăptare în acest timp.

Pot sugarii care au gripă să continue alăptarea?

Da. Când un copil are gripă, mama trebuie încurajată să continue să alăpteze sau să hrănească bebelușului cu lapte matern. Sugarii bolnavi au nevoie de lichide pentru a rămâne hidratați, iar laptele matern este cea mai bună opțiune. Laptele matern poate fi administrat și dintr-o ceașcă, seringă sau biberon dacă copilul nu se poate alăpta direct la sân.

Există considerații speciale pentru mamele cu gripă?

Da. Nou-născuții infectați cu virusuri gripale prezintă un risc crescut de complicații severe, inclusiv deces. Academia Americana de Pediatrie are recomandări specifice care se aplică mamelor care au gripă și nou-născuților lor aflați în spital în momentul nașterii.

Dacă alăptarea directă este întreruptă din cauza separării temporare a mamei și a copilului, mama care alăptează trebuie încurajată și sprijinită să-și pompeze în mod regulat laptele, astfel încât sugarul să continue să primească laptele matern. O mamă care alăptează și are gripă, poate avea nevoie de acces la o pompă de muls tip spitalicească și de sprijin suplimentar pentru alăptare în timp ce se află în spital, și după externare pentru a-și menține cantitatea de lapte și a reduce posibilitatea de a dezvolta o infecție a sânului. Înainte de a pompa laptele matern, mamele trebuie să se spele bine pe mâini cu apă și săpun și, dacă folosesc o pompă, să urmeze recomandările pentru o curățare adecvată. Dacă o mamă extrage lapte matern, acesta ar trebui să fie oferit copilului de către un îngrijitor sănătos care nu are gripă, dacă este posibil.

Cum își poate proteja copilul de îmbolnăvire o mamă care alăptează, dar are gripă?

O mamă cu gripă ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a evita răspândirea gripei la copilul ei (indiferent de metoda de hrănire), deoarece sugarii sunt expuși unui risc ridicat de complicații grave legate de gripă. Aceste precauții sunt deosebit de importante pentru sugarii cu vârsta mai mică de 6 luni, deoarece nu pot fi vaccinați împotriva virusurilor gripale. Mamele cu gripă trebuie să poarte o mască, apoi să se spele și să-și usuce bine mâinile cu apă și săpun înainte de a atinge copilul sau orice obiect pe care copilul îl va atinge (inclusiv în timpul hrănirii).

Laptele matern rămâne cea mai bună sursă de nutriție pentru sugar și oferă protecție împotriva infecțiilor prin anticorpi și alți factori imunologici. Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a-și hrăni copilul la sân, dacă este posibil, laptele matern extras ar trebui să fie oferit copilului de către un îngrijitor sănătos care nu are gripă. Ori de câte ori o mamă își extrage laptele matern, trebuie să se spele bine pe mâini cu apă și săpun și, dacă folosește o pompă, să urmeze recomandările pentru o curățare adecvată.

Cum pot persoanele care îngrijesc sugarii, să prevină transmiterea gripei?

 Imunizarea femeilor însărcinate și care alăptează reduce riscul de gripă pentru ele și pentru copiii lor. Pentru a proteja sugarii, în special cei mai mici de 6 luni care nu pot fi vaccinați, părinții, frații, alți membri ai gospodăriei cu vârsta de peste 6 luni și alți îngrijitori ar trebui să primească, de asemenea, o vaccinare anuală împotriva gripei (cu excepția cazurilor rare).
 Acțiunile preventive zilnice, cum ar fi evitarea contactului strâns cu persoanele bolnave, acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel atunci când strănută sau tușesc și aruncarea șervețelului imediat după aceea, practicarea unei igiene adecvate a mâinilor și dezinfectarea suprafețelor pot ajuta, de asemenea, la protejarea tuturor copiilor de gripă, indiferent dacă sunt sau nu alăptați.
 Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru sugari și oferă protecție împotriva infecțiilor prin anticorpi și alți factori imunologici. Sugarii care sunt alăptați sunt mai puțin vulnerabili la infecții, inclusiv boli respiratorii severe, decât sugarii care nu sunt alăptați. Când o mamă are gripă, laptele matern conține anticorpi care îi pot proteja copilul de gripă, iar laptele matern rămâne sursa recomandată de nutriție pentru sugar, chiar și atunci când mama este bolnavă.

Este vaccinul antigripal sigur pentru mamele care alăptează și pentru copiii lor?

Da. Vaccinarea antigripală este sigură pentru femeile care alăptează și pentru copiii lor, cu vârsta de 6 luni și peste. De fapt, femeile care primesc vaccinul antigripal în timp ce sunt însărcinate sau alăptează, dezvoltă anticorpi împotriva gripei pe care îi pot împărtăși copiilor prin laptele matern. Alăptarea poate oferi o oarecare protecție împotriva gripei la sugari, inclusiv copiilor mai mici de 6 luni care nu pot primi vaccinul antigripal. Vaccinarea anuală împotriva gripei este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 6 luni și peste (cu excepția cazurilor rare) și este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate. În plus, pentru a proteja copiii mai mici de 6 luni de gripă, persoanele din jurul sugarului (de exemplu, îngrijitorii și membrii gospodăriei) ar trebui să primească vaccinarea antigripală.

Sunt medicamentele antivirale prescrise pentru gripă sigur de utilizat în timp ce mamele alăptează?

Da. În timp ce datele privind efectul medicamentelor antivirale recomandate în prezent în timpul alăptării sunt limitate, Academia Americana de Pediatrie recomandă ca femeile în perioada postpartum (de exemplu, la 2 săptămâni de la naștere) cu gripă suspectată sau confirmată, să fie tratate cu medicamente antivirale, deoarece acestea prezintă un risc ridicat de complicații. Pentru femeile care alăptează cu gripă suspectată sau confirmată, tratamentul cu oseltamivir oral este în prezent preferat. Datele disponibile indică faptul că oseltamivirul este slab excretat în laptele matern.

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com (c) 2022
referinte - Academia Americana de Pediatrie,aap.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII