Pot să alăptez dacă iau anticoncepționale? Iată ce TREBUIE să știi dragă mami

Pot sa alaptez daca iau anticonceptionale? Iata ce trebuie sa stii draga mami

Pot să alăptez dacă iau anticoncepționale? Iată ce TREBUIE să știi dragă mami

Cu un bebe mic, care este inca alaptat, o altă sarcină poate fi ultimul lucru pe care o femeie îl are în minte.  Dar odată ce activitatea sexuală a fost reluată, cuplurile ar trebui să se gândească la opțiunile de control ale nașterii dacă doresc să prevină apariția unei alte sarcini.

După naștere, majoritatea medicilor vor recomanda ca o femeie să vină la control în termen de 6 săptămâni pentru a se asigura că totul este bine. Medicul va întreba, de asemenea, despre problemele de planificare familială și preferințele privind controlul nașterii. Insa, exista si cupluri care nu așteaptă 6 săptămâni pentru a relua relațiile sexuale, iar femeile pot rămâne însărcinate chiar și atunci când alăptează.

Contrar credinței populare, este OK să iei pilule contraceptive în timpul alăptării - dacă activitatea sexuală nu poate fi intreruptă. Insă, trebuie avut in vedere că pastilele anticonceptionale pot diminua producția de lapte matern.

vei citi:
Pot lua anticoncepționale dacă alăptez?
Cum se previne sarcina în timpul alăptării
Metode de contraceptie - cum o alegem pe cea mai buna?

Pot alăpta daca iau anticoncepționale?

Dacă alăptezi, poți folosi metode hormonale, respectand sfaturile de mai jos. Nu vor face rău, nici copilului, nici ție.  Dar, trebuie sa ceri si parerea medicului tau.

O varianta ar fi sa optezi pentru un implant contraceptiv sau sterilet la controlul postpartum. Acestea sunt super eficiente și previn sarcina timp de câțiva ani. Odată ce aceste metode sunt în vigoare, nu trebuie să faci nimic (cum ar fi să nu uiți să iei o pastilă).

ATENTIE: În primele 3 săptămâni după naștere, nu utiliza o metodă care conține hormonul estrogen, cum ar fi pilula, plasturele. După 3 săptămâni, poți începe oricare dintre aceste metode.

Niste detalii importante

Pilula contraceptivă numai cu progesteron (mini-pilula) este aprobata în general în timpul alăptării. Trebuie luata la aceeasi ora în fiecare zi în mod continuu - o întârziere de mai mult de 3 ore poate însemna pierderea protecției contraceptive. Pilula cu progesteron se începe în general la minimum 3 săptămâni după naștere, dar în mod ideal nu mai puțin de 6 săptămâni pentru a evita interferența cu producția de lapte. Vărsăturile și diareea severă pot interfera cu absorbția.

In general, recomandarile sugereaza ca utilizarea acestor pastile nu va diminua productia de lapte. INSA, acest lucru este în contradicție cu experiența multor mame care alăptează și este în prezent un motiv de îngrijorare.

Cum se previne sarcina în timpul alăptării

Este posibil să fi auzit că alăptarea în sine este o formă bună de control al nașterii. Acest lucru este doar parțial adevărat.

Alăptarea reduce șansele de a rămâne gravidă numai dacă alăptezi exclusiv. Și această metodă este sigură doar timp de șase luni după nașterea copilului. Pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să alăptezi copilul cel puțin la fiecare patru ore în timpul zilei, la fiecare șase ore pe timp de noapte și să nu-i oferi supliment. Asta înseamnă că bebelușul tău nu trebuie să mănânce nimic în afară de laptele tău.

Vei ovula mai întâi și apoi, dacă nu rămâni însărcinată, vei avea prima menstruație, la aproximativ două săptămâni mai târziu. Probabil că nu vei ști dacă ovulați, deci există pericolul de a rămâne însărcinată atunci când alăptezi. Această metodă nu este eficientă dacă ți-a venit menstruația.

Discută cu medicul despre opțiunile tale.

Metode de contraceptie - cum o alegem pe cea mai buna?

Planning-ul familial ofera multe metode de contraceptie,  incepand cu arhicunoscuta "metoda a calendarului" si terminand cu metode moderne si sofisticate: implantul intradermic sau plasturii cu hormoni.

In continuare vom trece in revista cele mai folosite metode de contraceptie...

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com (c) 2021
referinte
- E-lactacia  https://www.e-lactancia.org/
- LactMed, baza de date din cadrul Bibliotecii Nationale a Medicamentulelor din S.U.A.
- Contraception and Breastfeeding
https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/contraception/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII