Somnul bebelușului: 5 sfaturi esențiale pentru mămici și tătici

Somnul bebelusului: 5 sfaturi esentiale

Somnul bebelușului: 5 sfaturi esențiale pentru mămici și tătici

Somnul bebelușului este un subiect foarte important pentru proaspetele mămici. 😴 Frecatul ochișorilor, plânsul, mișcările dezordonate ale bebelușului și scâncetele sunt semne ale somnolenței la nou-născuți. Bebelușilor care sunt prea obosiți le este mult prea greu să se liniștească și să adoarmă, deci este mai bine să urmăriți aceste indicii ale faptului că este momentul de a merge la culcare.

→ Iată niște sfaturi esențiale despre somnul bebelușului, despre somn și somnic 😴 - despre cât doarme un bebeluș și alte teorii despre somnul bebelușilor. 💤

- despre somnul bebelusului si niste sfaturi esentiale, veti citi:
Sfaturi esentiale despre somnul bebelusului, despre somn si somnic :)
Cum stim daca Mos Ene este in preajma
Nu treziti bebelusul
Cat dorm bebelusii ?
Nu va bazati ca dorm pe drum
Hraniti-l, faceti o mica pauza, apoi culcati-l
Faceti un ritual de culcare
Puneti copilul in patut cat inca este treaz
Ganditi-va la siguranta bebelusului - cand doarme
Despre somnul bebelusului merita citit

Sfaturi esentiale despre somnul bebelusului, despre somn si somnic :)

Somnul bebelusului este un subiect foarte important pentru proaspetele mamici. Si atat de real. Pe forumul Desprecopii sunt mii de topicuri despre somnul bebelusului. Desigur, orice proaspat mamica se intreaba ce ar trebui sa faca pentru ca bebelusul ei draga sa doarma mai bine, mai repede si mai mult ....

Frecatul ochisorilor, plansul, miscarile dezordonate ale bebelusului si scancetele sunt semne ale somnolentei la nou-nascuti. Bebelusilor care sunt prea obositi le este mult prea greu sa se linisteasca si sa adoarma, deci este mai bine sa urmariti aceste indicii ale faptului ca este momentul de a merge la culcare. Iata niste sfaturi esentiale despre somnul bebelusului, despre somn si somnic :)  

Cum stim daca Mos Ene este in preajma ...

Pe unde o fi Mos Ene ala? Se pare ca e pe aproape. Bebe se foieste, isi freaca ochisorii, se uita in toate partile ... e iritat si mofturos. Si desigur scanceste. Bebelusilor care sunt prea obositi le este mult prea greu sa se linisteasca si sa adoarma, deci este mai bine sa urmariti aceste indicii ale faptului ca este momentul de a merge la culcare. Copii mai mari devin si ei neindemanatici, sacaitori si hiperactivi.

Nu treziti bebelusul

Dar daca micutul adoarme in scaunul de masina? Ce facem il trezim?

Luati-l de acolo cu tot cu scaunul de masina. Isi poate termina somnul acolo. Nu trebuie sa il treziti sau sa-l mutati in patut. Daca incepe sa doarma in leagan, trebuie doar sa-l supravegheati si sa nu-l lasati sa doarma acolo peste noapte. Daca doarme foarte adanc, il puteti muta in patutul lui.  de citit:  Unde doarme bebelusul - eterna dezbatere

Cat dorm bebelusii ?

Bebelusii dorm cam 16 ore pe zi, cu treziri pentru mancat si schimbat. Pe masura ce cresc au nevoie de mai putin somn in timpul zilei si mai mult somn noaptea. Pe la 6 luni bebelusii ar trebui sa poata dormi noptile si sa doarma in doua-trei reprize ziua. La un an ar trebui sa doarmp o data sau de doua ori pe zi si sa doarmpa cam 11 ore pe noapte.

somnul-bebelusului

Nu va bazati ca dorm pe drum

Poate fi tentant sa credeti ca vor dormi intre un drum cu masina si altul, insa incercati sa evitati sa faceti un obicei din dormitul pe drum. Somnul frecvent pe drum este posibil sa lipseasca un copil de odihna de care are nevoie. Daca pare mereu obosit iar programul va este prea aglomerat, ganditi-va cum sa mai reduceti din obligatii sau sa le reprogramati. Ori angajati un babysitter sau o bona pentru ca bebe sa poata dormi regulat si adanc. 

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte citeste si: Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Hraniti-l, faceti o mica pauza, apoi culcati-l

Este natural pentru bebelusi sa adoarma dupa masa. Alaptarea sau hranirea cu biberonul a bebelusului inainte de culcare este o experienta grozava ce va apropie, insa in timp ar putea deveni singurul mod in care poate sa adoarma. Incercati sa separati masa de somn fie si numai prin pauze de cateva minute; cititi-i o poveste sau schimbati-i scutecul intre masa si somn.  Mai cititi: 5 mituri despre alimentatia bebelusului

Bebelusul este somnoros? Si are deja peste 6 luni insa doarme numai in multe reprize de 20 de minute? Incurajati-l sa doarma mai mult. Cum? Incercati sa-l tineti treaz. Si incercati treptat sa lungiti perioadele de veghe. Asta va duce la un somn mai indelungat, in mod ideal, ce dureaza una-doua ore, si la un somn mai profund in timpul noptii. 

Faceti un ritual de culcare

Creati un ritual de culcare si respectati-l atunci cand este posibil. Puteti ajuta bebelusul sa doarma mai bine daca:

Se culca mereu la aceeasi ora
Evitati somnurile la sfarsitul dupa-amiezii.

Daca ii este greu sa adoarma seara, culcati-l mai devreme in timpul zilei sau treziti-l cu destul timp inainte de culcarea de seara.
Daca il puneti mereu in patut la somnul de dupa-amiaza si la cel de noapte, va asocia mereu patul cu somnul.

Asteptati putin inainte de a va duce la el, in afara cazului in care credeti ca nu este in siguranta, nu sta bine sau ii este foame.

Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn de citit neaparat: Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn

Stranuta, sughite, scanceste, suspina, si chiar mirolaie: acestea sunt zgomote frecvente ale somnolentei bebelusului. Deci probabil ca nu este nevoie sa dati fuga inapoi in camera lui. Chiar faptul ca se agita si plange il poate ajuta uneori sa se linisteasca. Asteptati putin inainte de a va duce la el, in afara cazului in care credeti ca nu este in siguranta, nu sta bine sau ii este foame.

Rutina Somnului la bebelus de citit pentru ca e super: Rutina Somnului la bebelus (VIDEO)

Puneti copilul in patut cat inca este treaz

Dupa cateva saptamani, bebelusul nu mai trebuie sa doarma adanc atunci cand il puneti in patut. Este suficient sa fie somnoros. Asta il invata sa adoarma singur si sa nu aiba nevoie sa fie tinut in brate, leganat sau hranit ca sa adoarma. De asemenea, il ajuta sa adoarma la loc daca se trezeste peste noapte.  Mai cititi: Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului

Ganditi-va la siguranta bebelusului - cand doarme

Mutati copilul daca a adormit intr-un loc in care nu este in siguranta. Asta inseamna pe o canapea, in patul adultilor, pe o saltea sau pe podea. Intotdeauna asezati copilul pe spate pentru a preveni sindromul mortii subite a sugarului. Indepartati paturile, pernele, animalele de plus, obiectele contondente si alte obiecte ce l-ar putea rani sau lovi din zona in care doarme. Nu puneti bebelusul sa doarma cu alti copii sau cu animalele de casa.

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus? Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?

Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.

10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat

Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII