De ce fetele adolescente ar trebui sa consulte un ginecolog: cand este momentul potrivit si de ce

De ce fetele adolescente ar trebui sa consulte un ginecolog: cand este momentul potrivit si de ce

De ce fetele adolescente ar trebui sa consulte un ginecolog: cand este momentul potrivit si de ce

Când este vorba de fetele adolescente, mulți părinți poate nu realizează că este important ca ele să își facă prima vizită la ginecolog între vârsta de 13 și 15 ani. Îngrijirea ginecologică pentru fete se încadrează într-un domeniu pe care o serie de medici renumiți americani îl numesc "un gol", iar aici intervine rolul medicilor specializați.

Este crucial ca părinții să înțeleagă că îngrijirea ginecologică adecvată încă de la o vârstă fragedă poate contribui la menținerea sănătății reproductive pe termen lung. Prin intermediul vizitelor regulate la ginecolog, adolescente pot primi informații esențiale despre sănătatea lor, educație sexuală, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și alte aspecte legate de dezvoltarea lor fizică și emoțională. În plus, ginecologii specializați în îngrijirea adolescentelor pot oferi sfaturi și sprijin în gestionarea schimbărilor hormonale și a întrebărilor specifice acestei perioade de tranziție.

Vei citi:
De ce este atât de important să avem îngrijire specializată pentru fetele tinere?
La ce ar trebui să se aștepte o fată la prima ei programare la ginecolog?
Ce este tipic pentru ciclul menstrual al unei fete tinere?
Ce poate provoca dureri pelvine la fete?
Totul despre prima menstruație a fiicei tale

De ce este atât de important să avem îngrijire specializată pentru fetele tinere?

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG): ACOG recomandă ca fetele să înceapă să primească îngrijire ginecologică între vârsta de 13 și 15 ani.

Pentru că o fată tânără nu este doar o femeie mai mică; ea are nevoi speciale. În timp ce un medic pediatru poate oferi îngrijire generală, consultarea unui specialist orientat către problemele specifice ale fetei poate fi de mare ajutor, fie că este vorba de scurgeri persistente sau de un defect congenital complex.

De aceea, este extrem de important ca părinții să își facă timp pentru a discuta despre aceste probleme sensibile. Programările la medic pot dura mai mult, deoarece medicii trebuie să abordeze o gamă largă de subiecte, inclusiv menstruații abundente, chisturi ovariene, abuz sexual, abuz de substanțe și sănătate mentală.

Congresul american al obstetricienilor și ginecologilor (ACOG) recomandă ca fetele să facă prima vizită la ginecolog între vârsta de 13 și 15 ani. De ce? Deși este important ca o fată să meargă la medicul ginecolog oricând are probleme sau întrebări medicale, între vârsta de 13 și 15 ani corpul unei fete trece prin schimbări semnificative, iar ea începe să își exploreze sexualitatea.

La ce ar trebui să se aștepte o fată la prima ei programare la ginecolog?

O fată poate crede că va trebui să facă un examen pelvin, dar în general acest lucru nu este necesar la prima vizită. De fapt, cu excepția cazului în care pacienta are plângeri sau nevoi specifice, nu se va efectua un examen pelvin până când nu este necesar un screening pentru cancerul de col uterin (test PAP). Conform ghidurilor ACOG, frotiurile PAP ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani, indiferent de momentul în care o fată devine activă sexual. Cu toate acestea, se va realiza un examen fizic general.

Este recomandat ca mama sau îngrijitorul să fie prezent în timpul vizitei cu o fată tânără. Cu toate acestea, adolescenții pot decide dacă doresc ca mama sau îngrijitorul să fie în cameră.

Ce este tipic pentru ciclul menstrual al unei fete tinere?

Debutul menarhei (primul ciclu menstrual) la fete poate varia și este influențat de mai mulți factori, inclusiv genetici, nutriționali și de sănătate. În România, ca și în alte țări, media de vârstă la care fetele încep menstruația este în jurul vârstei de 12-13 ani. Este important de menționat că există variații individuale și că debutul menarhei poate să apară mai devreme sau mai târziu în funcție de acești factori și alți factori individuali.

Perioadele neregulate, grele și dureroase pot duce la pierderea zilelor de școală și la activități sportive și evenimente sociale ratate. Sângerarea vaginală abundentă poate duce la anemie. Toate acestea pot afecta cu adevărat viața unei fete. Și dacă nu vrea să poarte un tampon, poate că nu va înota, nu va face gimnastică și nici măcar nu va purta alb. Acolo poate fi de ajutor reglarea hormonală a menstruației.

Ce poate provoca dureri pelvine la fete?

Durerea pelvină este o problemă frecventă în rândul fetelor adolescente. De obicei, este asociată cu crampele menstruale, dar există și alte afecțiuni care pot provoca acest disconfort, inclusiv endometrioza, o boală dureroasă în care țesutul uterin crește în afara uterului.

Constipația sau problemele vezicii urinare pot, de asemenea, să se manifeste prin dureri pelvine. Uterul și ovarele se află în apropierea intestinului, vezicii urinare, mușchilor pelvieni și articulațiilor. Adesea, adolescenții nu consumă suficiente fibre în dieta lor și nici suficientă apă. Dacă constipația reprezintă o problemă, se poate discuta despre modificări alimentare și, în cazul în care acestea nu funcționează, se pot recomanda laxative pentru a ameliora tranzitul intestinal. În cazul în care este necesar, se poate consulta un urolog pediatru sau un gastroenterolog pediatru pentru evaluare și tratament.

Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite

In copilarie, copiii pun multe intrebari si fiecare dintre ele trebuie considerata o oportunitate pentru parinti de a-i educa. Nu evitati intrebarile incomode sau sensibile. Raspunzandu-le si clarificand temele, copiii primesc informatiile de care au nevoie atunci cand le cer si sunt inca o data asigurati ca parintii sunt dispusi sa discute si nu evita conversatiile.

Deci nu trebuie neaparat sa asteptati ca fiica dumneavoastra sa va intrebe despre pubertate si menstruatie. Momentul ideal, spun specialistii, este putin inainte de a intra in pubertate. Atat fetele cat si baietii trebuie sa stie ce schimbari vor avea loc in corpul lor. Citeste Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite

Despre pubertatea copiilor nostri, merita citit si:

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la  sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

referinte
American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII