Visand la somnul cel odihnitor de altadata

Visand la somnul cel odihnitor de altadata...

Visand la somnul cel odihnitor de altadata

De când a apărut pe lume mogâldeata, somnul tău de noapte a devenit mai degrabă un vis inaccesibil decât o realitate. Si totusi... cum poti face să dormi ca un prunc lângă pruncul tău? În timp ce toti ceilalti dorm fără griji, numai pe tine si pe micutul tău somnul parcă vă ocoleste. Nu trebuie să disperi, somnul dulce de altădată se va întoarce la tine, cu conditia să controlezi chiar tu cauzele dezordinii care a apărut în viata ta.

Oare poate fi o consolare să stii că, asemenea tie, toate mamele au parte de ceea ce psihologii denumesc deprivare de somn si consideră că acest tip de epuizare este la fel de severă în consecintele ei psihice si organice ca deprivarea de hrană, oxigen, apă si celelalte nevoi de bază ale organismului? De fapt, e bine să stii că în aceste conditii mamele ajung să piardă cam 700 de ore de somn într-un an calendaristic.

Sirena de alarmă a epuizării

Elena, mamă a unui bebelus care va împlini în curând 4 luni, descrie astfel starea ei de epuizare: „Nu mai am nici măcar cinci minute ale mele. Ziua umblu ca o somnambulă, uit lucruri esentiale, cum ar fi, de exemplu, să încerc temperatura biberonului. Maldărul de rufe din baie si dezordinea din camere mă deprimă. Noaptea nu pot adormi, pândindu-i răsuflarea: am instalat chiar „senzori“, care însă nu mă scutesc de grija că se va sufoca în somn. Cel mai mult mă enervează sfaturile sotului si somnul lui calm... Ar exista o solutie la tot zbuciumul meu, dar nu am încredere să-l las pe el să-i vegheze somnul... " Sunt multe studii asupra epuizării datorate lipsei de somn sau a somnului insuficient. De fapt, ceea ce simti tine de schimbările clinice din corp si de schimbările psihice care sunt un semn că trebuie să-ti reorganizezi viata, si nu o stare definitivă. Cercetările dezvăluie rapiditatea cu care organismul reuseste să se refacă o dată ce lucrurile încep să se ordoneze - câteva ore de somn continuu alungă starea de epuizare generată de câteva nopti nedormite, o săptămână de somn si mai ales de regim ordonat pentru tine si copil vă pun pe amândoi pe linia de plutire după o perioadă mai lungă de insomnii, cosmaruri si idei obsesive legate de pericole si nesigurante.

O oră de somn pierdută îti scade performanta intelectuală

Traditional, se considera că somnul este important doar pentru creier. Cercetările contemporane spun că deprivarea de somn, cu cât este mai accentuată, cu atât duce la o crestere a activitătii sistemului nervos simpatic, care controlează multe dintre functiile involuntare si, de asemenea, are consecinte si pentru functiile hormonale si metabolice. Tu însăti poti să recunosti incapacitatea de a-ti mai controla miscările, uneori chiar echilibrul si, nu în ultimă instantă, tulburările emotionale prin care treci: neîncrederea în tine si în partenerul tău, spaimele tot mai obsesive legate de pericolele care îl pândesc în timpul noptii pe cel mic - nu mai respiră, se sufocă, se sperie... toate sunt ecoul stării tale de epuizare tot mai accentuate. Performantele legate de deprinderile obisnuite de miscare devin tot mai slabe si, mai ales, capacitatea de a gândi logic, rational, descreste dramatic spre irational si spaime. Sunt rapoarte de cercetare care indică, de exemplu, că, o dată cu instalarea stării de oboseală, o oră de somn pierdută scade sensibil nivelul de performantă intelectuală. Încă o oră de nesomn reduce si mai mult performantele... deci, în cazul unei persoane cu un intelect mediu, nesomnul din timpul unei săptămâni poate provoca starea de retard intelectual! Si toate acestea duc la scăderea încrederii în tine însăti si în propriul tău copil până acolo, încât să-l învinovătesti de ceea ce el nu poate controla - tensiunea, frustrarea, spaima în fata vietii... care sunt de fapt transmise si întărite de stările tale.

Ordonează-ti viata - tu SI el, nu tu SAU el

Nu porni orbeste în marea aventură sperând că te vei adapta din mers, gândeste-te logic încă dinainte, stabileste-ti repere, discută cu partenerul despre schimbările necesare în viata voastră. Dacă mersul, vorbirea, cresterile în greutate sunt repere importante în dezvoltarea normală a micutului tău, un pas critic pentru părinti este antrenarea nou-născutului în somnul linistit de peste noapte. Majoritatea părintilor ar da orice pentru a ajunge din nou la o noapte întreagă de odihnă, ideal ce pare iremediabil pierdut. Nu te speria, pregăteste-te pentru o perioadă destul de lungă, la capătul căreia treptat, treptat vei putea să-ti recapeti somnul cel de dinainte. Când cel mic are doar câteva zile, problema principală stă într-adevăr în inversarea somnului diurn cu cel nocturn. Lucrul nu este de mirare dacă ne gândim că luni de zile blândetea întunericului a fost mediul cel normal al existentei lui intrauterine, ceea ce contrastează extrem cu lumina din sala de nastere si cu zgomotele din salonul de nou-născuti al spitalului!

Ajută-l să se pregătească pentru somn

Majoritatea bebelusilor se pot adapta singuri, cam în primele 2-3 săptămâni, la orarul zi-noapte, dar, e adevărat, este foarte obositor pentru părinti să stea treji în decursul acestor prime săptămâni pentru a-l veghea. Ca să-l ajuti pe cel mic să facă mai usor această schimbare, micsorează sursele de stimulare în timpul noptii - deci hrăneste-l, schimbă-l si tine-l în brate pe cât posibil pe întuneric sau în semiîntuneric, încet, în liniste. Iar în timpul zilei, încearcă să-l mentii treaz si activ cam 20 de minute după fiecare hrănire, prin schimbări de pozitie, stimulare vizuală, o variatie de sunete: vorbeste-i, masează-l, joacă-te cu el. În general, un nou-născut poate dormi cam trei ore între mesele de noapte - patru dacă ai noroc. Dar cele trei ore sunt calculate de la începutul unei hrăniri până când începe următoarea - deci nu uita să incluzi în calcul faptul că, la început, o oră din cele trei este necesară pentru hrănirea propriu-zisă, eliminarea aerului si schimbatul scutecelor, ceea ce va reduce sansa ta de a dormi între mese la un maxim de două ore! O dată ce micutul va ajunge la 2-3 mese în timpul noptii (intervalul dintre ora 8 seara si 6 dimineata), si tu ai sansa unui prim pas spre odihnă. Dar mai ai mult până la somnul de noapte neîntrerupt cu care erai obisnuită înainte. Unii copilasi - cei care si-au stabilizat orarul nevoilor si au început să-si trăiască noua conditie mult mai confortabil, care resimt plăcerea de a trăi, bucuria si echilibrul părintilor - vor putea trece singuri, cam după 3-4 luni, la somnul neîntrerupt de peste noapte, dar încă îti vor cere să mănânce cel putin o dată până la ziuă. Prin urmare, cam de la această vârstă poti începe să introduci un ritual al adormirii care să-i dea copilului confort si relaxare. La început, trebuie să instaurezi reguli simple, un sir de evenimente predictibile, care să îl ajute să se pregătească pentru somn.

Setea voastră de somn - la fel de mare

Epuizarea apare când devine din ce în ce mai evident că nu ajungi să dormi niciodată măcar câteva ore la rând în timpul noptii. Există strategii care te pot ajuta să te simti mult mai confortabil dormind cu si o dată cu cel mic.

Copilul are deja 8 luni si Maria îl hrăneste si la sân. „Mai ales noaptea, după ce-l hrănesc, îl culc în pătut si după două ore se trezeste iar... Îl aduc în pat cu mine si, după ce adoarme, îl pun iar în pătut. Si asa toată noaptea, încât am început, în ciuda sfaturilor, să-l las în pat cu mine. Nu stiu dacă nu fac de fapt o greseală. Cum îl pot face să doarmă în pătutul lui toată noaptea? Adevărul e că sunt foarte obosită, sunt la pământ!“

Când părintii adorm alături de micutii lor, toti reusesc să doarmă mai bine. Ceea ce îi ajută, mai ales pe părinti, să fie mai odihniti dimineata.

Sunt studii care demonstrează, de exemplu, că hormonul matern, prolactina, creste cantitativ o dată cu somnul, cu hrănirea la sân si cu mângâierile - iar somnul alături de cel mic satisface toate cele trei conditii! Cresterea nivelului de prolactină te ajută să te relaxezi si să te simti mai odihnită.

Stim deja că micutul nu se trezeste noaptea doar pentru că are nevoie de mângâieri si de dragostea mamei - pentru cei mici, până la 12-13 luni, mesele din noapte înseamnă cam o treime din necesarul de hrană. Si, în plus, se poate întâmpla să descoperi, observând cu grijă tabieturile de masă ale copilului tău - mai ales pentru bebelusii cu temperament mobil, care sunt atrasi în timpul zilei de plăcerea de a explora - că nu mănâncă suficient ziua! Hrănirea adecvată în timpul zilei poate reduce consistent nevoia compensatoare de hrană din timpul noptii. Poti încerca să-l hrănesti într-o cameră linistită, în semiîntuneric, fără zgomote si alte stimulente din mediul înconjurător, si vei vedea cum începe să mănânce mai bine în timpul zilei.

Sunt si controverse legate de dorinta copilului de a sta tot timpul în apropierea mamei, a părintilor. Trupul mamei, respiratia, bătăile inimii ei sunt universul lui pe care l-a cunoscut treptat, de când s-a format în uter. Pe măsură ce trece de 6-7 luni, prin limitările acestei nevoi care l-ar putea tine captiv ca un fel de satelit al mamei, copilul trebuie să primească semne care să-i încurajeze si nevoia de independentă. De la a-l adormi în brate, la a-i balansa leagănul, la a-l primi alături, în marele pat al familiei - iată modalităti diferite de a trata această nevoie!

Odihneste-te când  si micutul se odihneste

Sunt cărti care te sfătuiesc să-l pui de la început în leagăn, voci care îl trimit într-o altă cameră cu sau fără usi deschise, ori care cer să-l lasi să plângă. 

În prezent, tot mai multe cercetări asupra dezvoltării consideră important ca părintii să doarmă alături de nou-născut. Sunt strategii care vă ajută, pe tine si pe tatăl copilului, să vă simtiti confortabil dormind cu cel mic alături de voi în patul mare, fie pus într-un leagăn sau un pat mai mic lângă cel parental. Copilul nu trebuie neapărat asezat între voi doi. Poate sta la marginea protejată de perete. Mai mult, se pare că dormitul alături de tată favorizează un somn continuu în timpul noptii!

Copiii vor părăsi patul părintilor atunci când vor fi gata să se confrunte singuri cu lumea din jur! 

Ti-a pierit somnul? 

 • Fii atentă! Observă-ti copilul, ca să stii când este cu adevărat obosit. Culcă-l atunci, nici mai devreme si nici mai târziu.
 • Construieste un „ritual” pentru ora când cel mic trebuie să adoarmă. Altfel, momentul te va prinde când esti prea obosită pentru a te mai putea organiza.
 • Creează o rutină care îti serveste si tie, si copilului si care vi se potriveste amândurora. De exemplu, o astfel de secventă poate include îmbăierea, spălarea dintilor, o poveste, un cântec de leagăn sau o altă melodie, rostirea unei urări amuzante, cum ar fi „somn usor, vise plăcute, puricii să te sărute“, anticiparea unui vis plăcut etc., rutină care prin familiarizare ajunge să vă relaxeze pe amândoi.
 • Acordă timp suficient pentru momentele de tandrete dinaintea lui „somn usor“ - învată să te organizezi în asa fel, încât să fii liberă la ora de somn si vei ajunge să nu mai resimti si să-i transmiti tensiune, frustrare, nerăbdare. Îi vei transmite calm, relaxare si seninătate si va păsi usor si împăcat în bratele lui Mos Ene.
 • Înainte de a te culca, gândeste-te un moment la ziua care a trecut si stabileste-ti prioritătile pentru cea care va urma, centrându-te pe ceea ce este pozitiv, pe ceea ce te multumeste. Poti să descoperi astfel cât de multe lucruri merg bine în viata ta.
 • Împarte poverile si încărcătura. Partenerul si copiii mai mari pot să te ajute - decideti cu totii, ca o familie, care sunt prioritătile, ce poate face fiecare si ce responsabilităti poate fiecare să-si asume. Ordinea va adăuga calm, echilibru în viata ta si a familiei.
 • Nu te neglija. Ai grijă de corpul tău si de sufletul tău, continuă să te gândesti si la tine. Si, mai ales, fixează-ti un timp cât mai precis când îti vei relua viata socială si profesională. Tine un jurnal care să-ti oglindească progresele tale si ale copilului. Din când în când citeste din urmă si bucură-te de pasii făcuti!
 • Pe măsură ce creste, ajută-l să devină tot mai sigur de el si mai independent când doarme.

Reguli de Aur
Iată câtiva pasi posibili de antrenament pentru somnul independent, aplicabil mai ales după 7-8 luni, după ce ai introdus deja o rutină a adormirii: 

 1. Vorbeste-i bebelusului despre faptul că va dormi separat, dar cu voi alături.

 2. Dacă plânge, mai ales la început îti va fi foarte greu. Revino după câteva minute, fără să aprinzi lumina, fără să îl iei neapărat în brate, dar stând alături si vorbindu-i până adoarme. Nu-l lăsa prea mult să plângă - nici tu nu poti suporta, si există si pericolul să intre într-un fel de criză epuizantă de plâns, din care greu îl mai poti scoate.

 3. Mângâie-i bratele, fata până se calmează si apoi părăseste camera fără să te simtă.

 4. Dacă continuă să plângă, lasă-l, dar nu mai mult de 10 minute.

 5. Continuă reluând acesti pasi până va ajunge să adoarmă.

 6. Dacă ti se pare prea dificil, poti introduce pasi intermediari:

 7. Începe prin a sta alături de copil, tinându-l de mână până adoarme.

 8. Apoi stai lângă pătut fără a-l mai tine de mână.

 9. Pasul următor înseamnă să stai alături de pat, dar mai la distantă.

 10. Poti sta deja în dreptul usii deschise, asa încât să te poată vedea dacă deschide ochii.

 11. Abia acum, după ce s-a obisnuit să nu mai fii aproape de patul lui, poti părăsi camera, dar păstrând în minte, pentru câteva minute, imaginea lui înainte de a începe să faci altceva...

autor: Revista Mami, text publicat cu acordul revistei, text: Ana Moga

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani

Mai cititi pe site-ul nostru:

 • Primul anisor pe luni: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
 • Semne ingrijoratoare la nou nascut
 • De ce plânge copilul ?
 • Cat cresc copiii?
 • Masajul pentru copii
 • Tetinele/suzetele
 • Diversificarea alimentatiei sugarului
 • Alergiile
 • Despre Febra
 • Probleme legate de somn
 • Vaccinurile (Imunizarile)
 • Marirea productiei de lapte matern
 • Moartea subita a sugarului
 • Noutati despre suzeta
 • Varsaturile
 • Ingrijirea copilului - Baita
 • Importanta jocului cu copilul tau
 • Nevoile fiecarui copil
 • Iritatia produsa de scutece
 • Despre rasfat...
 • 9 Mituri despre alaptare
 • Alaptarea
 • Intĺrcatul
 • Alaptarea si fertilitatea
 • Ingrijirea dintilor
 • Suptul degetului
 • Prevenirea sindromului “zgaltairii cu putere a copilului”
 • Citeva retete gustoase de papica
 • Cum sa ne ajutam copiii sa manince sanatos?
 • O frizura pentru bebe...
 • Jucarii pentru noii nascuti
 • Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
 • Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)
 • Teama (anxietatea) despartirii
 • Diareea la bebelus
 • Despre somnul bebelusilor
 • Igiena intima la baietei
 • Botezul in rit ortodox
 • Ce maninca mama cand alapteaza?
 • Cu bebelusul in concediu: vara
 • Ai incredere in propriul instinct!
 • Importanta hidratarii corecte a copilului
 • Nu mai plânge, puisor... plânsul n-are rost
 • 10 motive ca să chemi pediatrul
 • Cum sa vorbesti cu pediatrul
 • Evalueaza acest articol
   Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
  forumuri specializate Forumuri specializate
  • forumul nasterea unei stele
   Nasterea unei stele

   Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

  • Alaptarea

   Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  • Primele 365 de zile din viata de mama

   365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

  • Cabinetul PSI (psihologie)

   Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

  • Femina intim
   Femina intim

   Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime..


  Ultimile 2 comentarii
  Trimis de Stefania

  La patru ani de la nastere, organismul meu inca se resimte in urma noptilor nedormite (am alaptat copilul timp de 1 an si 7 luni)prin oboseala cronica, probleme cu inima si ficatul, depresii, ingrasare. Atentie, dragi mamici, aveti grija de voi, femeia este o "masinarie" extraodinar de complexa, de o mare sensibilitate, care trebuie menajata. Va faceti un bine voua inseva si mai ales copilasului, instituind un program ceva mai riguros de hrana si somn, cu bune repercusiuni pentru sanatatea amandurora. Pe mamicile care au trecut printr-o cezariana si au probleme cu lactatia sau/si cu oboseala fizica si psihica datorata grelei refaceri postpartum, le sfatuiesc sa ia cu incredere extracte de Spirulina platensis, care pe mine m-au ajutat enorm. Inchei, raspunzand unei opinii anterioare: da, suntem o generatie ceva mai sensibila, supusa unor multipli factori de poluare la toate nivelele, ca sa nu mai spun ca stresul suportat de antecesorii nostri in alte conditii - razboi, foamete, comunism etc. - s-a grevat in fiinta noastra si se resimte. Dar, vorba ceea: cu Dumnezeu inainte! Dumnezeu iubeste femeia si binecuvanteaza copiii...

  Trimis de Nina

  Micuta mea are 1 an si 2 luni. De cand s-a nascut nu am mai dormit o noapte intreaga. Au fost nopti cand s-a trezit numai o data sau de 2 ori pt. laptic, dar sunt nopti cand se trezeste foarte des. Ne-am gandit ca, acum, de vina sunt maselutele. Noroc ca, inca o alaptez, pt. ca la san se linistete. Dar pana cand va dura trezitul des noaptea ? Sunt parinti care ne-au spus ca pana la 2 ani, asa va fi. Ce o sa fie cand nu o voi mai alapta ?

  Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

  (!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

  Inchide

  Trimite unui prieten

  Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

  (!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.