Naște fără frică: Fiecare naștere este unică. Energie pozitivă pentru femeile însărcinate - lecția 1 ✨

Naste fara frica: Fiecare nastere este unica. Energie pozitiva pentru femeile insarcinate - lectia 1

Naște fără frică: Fiecare naștere este unică. Energie pozitivă pentru femeile însărcinate - lecția 1 ✨

Multe femei însărcinate se tem de naștere. Am participat la discuții în care femei tinere (fără copii) vorbeau despre sarcină și naștere, și toate erau speriate de naștere - și nu doar speriate, ci mai degrabă terorizate de actul nașterii. Multe femei tinere sunt de părere că, deși ar dori să aibă copii, poate că nu o vor face din cauza fricii de a naște.
 
Naște fără frică: Fiecare naștere este unică - Energie pozitivă pentru femeile însărcinate - lecția 1

Deși nu există date oficiale disponibile în Romania despre frica de nastere, sondajele efectuate in randul femeilor din Franta arată că aproape 87 la sută dintre femei spun că „le este frică să nască”.  Un sondaj facut pe site-ul Desprecopii.com - arata ca 89 la suta dintre femeile insarcinate se tem de nastere. Iar intrebarea este de ce?

Mortalitatea maternă a scăzut considerabil în România față de acum 25 de ani

Faptul este că nașterea în țările dezvoltate, în orice cadru, este incredibil de sigură pentru o femeie care are acces la asistență medicală. Rata mortalității materne în SUA este de 12,7 decese materne la 100.000 de născuți vii2, comparativ cu 500 la 100.000 în Asia de Sud și 920 la 100.000 în Africa Subsahariană (cea mai mare rată regională).3 Un raport despre experiențele femeilor americane cu suma de naștere ridică destul de bine situația: „În Statele Unite, marea majoritate a femeilor însărcinate sunt sănătoase și au motive întemeiate să anticipeze o naștere fără complicații.”4 Din nou, întreb, având în vedere aceste fapte, de ce atât de multe femei sunt atât de speriate de naștere?

Mortalitatea maternă a scăzut considerabil în România față de acum 25 de ani, când peste 100 de mame se stingeau în urma nașterii. Conform platformei Panorama  - Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii ani în România, ajungând de la 8,4 la suta de mii de nașteri în 2019, la 17,9 în 2020. Media la nivelul Uniunii Europene este de 8 decese la suta de mii de nașteri, conform celor mai recente date publicate de UNICEF.
În cifre absolute, dacă în 2019 nu mai puțin de 20 de românce au murit la naștere, în 2020 și-au pierdut viața la naștere sau în perioada lăuziei 32 de femei, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Un motiv posibil...

Un articol din Jurnalul Educației Perinatale din Marea Britanie oferă o explicație: portretizarea negativă a actului de naștere în mass-media. Autorul oferă exemple de nașteri așa cum sunt prezentate la televizor și explică cum astfel de emisiuni „pot convinge majoritatea femeilor că corpurile lor sunt incapabile să nască fără o intervenție medicală majoră și că ar fi nebune să nu-și dorească toată tehnologia disponibilă...”

La televizor, femeile însărcinate sunt adesea prezentate în stare de panică, fiind duse de urgență la camera de urgență. Odată ajunse la spital, femeile țipă de durere și cer medicamente, situație care provoacă râsul în comedii. În drame, apare frecvent o urgență medicală care pune viața în pericol, necesitând ca o echipă medicală să ducă în grabă femeia la sala de operație, unde ea, copilul ei sau ambii sunt aproape să moară, dar sunt salvați miraculos printr-o combinație de tehnologie modernă și un medic atrăgător. Probabil că majoritatea dintre noi au văzut câteva, dacă nu multe, variații ale acestui scenariu în filme sau seriale cu tematică medicală.

În plus, pe internetul de limbă română, abundă poveștile de naștere cu subiecte șocante - pentru clickbait - cu situații dramatice... Noi, la Desprecopii.com, ne propunem exact opusul - prezentarea nașterii ca pe o experiență pozitivă - și pregătim femeile însărcinate pentru a naște fără frică.

Având în vedere că în 2024 internetul este cea mai frecventă sursă de informare a femeilor despre procesul de naștere, este ușor de înțeles de ce multe dintre ele se tem de acest proces. Dar, dacă toate nașterile ar fi ca cele descrise pe internet pe site-uri de clickbait (cum ar fi qbebe sau totuldespremame), rata mortalității materne în România ar fi mult mai mare decât este în realitate...

Descopera aici S-a mai nascut o stea: experiente de la nastere povestite de mamici - ghid pe judetele Romaniei

Naste fara frica - fiecare nastere este unica

Teama de naştere este un sentiment normal, existenţial, care seamânâ cu teama de necunoscut. Nici femeile care au mai nascut copii nu scapa de ea, fiindca fiecare nastere este unică.

Mămicile care sunt la prima sarcina sunt adesea cele mai temătoare în legătură cu absolut tot qe ţine de Sarcină, din simplul motiv câ este o experienţă noua, care nu poate fi comparată cu nimic din ceea ce au trait până atunci", spune psihologul Milena Sadova. Cand o femeie aduce pe lume un copil, practic, isi pierde identitatea de tânâră fată, pentru a o prelua pe cea de mama. Este o transformare profundă. Tu dai viaţă, dar, cu fiecare naştere, de fapt, te apropii tot mai mult de maturitate. în plus, devenind mama, || la rândul tău, s-ar putea să te temi câ vei semăna cu propria mamă ori, dimpotrivă, că nu te vei ridica la înăltimea ei. Există tinere mame care încearcă fie primul astfel de sentiment, fie cel de-al doilea.

Naste fara frica - citeste si

Nașterea fără frică: de ce FRICA este egală cu DUREREA la naștere

Naște fără frică: metoda nașterii - populară in Suedia

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

referinte
Mamele lăsate în urmă de sistem: de ce s-a dublat mortalitatea maternă în România în ultimii ani
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII