Naște fără frică: metoda nașterii - populară in Suedia

Naste fara frica: metoda nasterii - populara in Suedia

Naște fără frică: metoda nașterii - populară in Suedia

Poate exista cu adevărat o „metodă” de control a fricii în travaliu? Da, se poate! Nașterea fără frică are ca scop influențarea hormonilor naturali ai corpului pentru a te ajuta să faci față durerilor în timpul travaliului.

• Metoda nașterii fără frică, originară din Suedia, unde este folosită de viitori părinți și profesioniștii din domeniul sănătății de peste 10 ani, a fost dezvoltată ca o măsură preventivă pentru reducerea traumei, asigurând în același timp siguranța emoțională a femeii care naște.

vei citi:
Cum poți naște fără frică?
Deci, să descompunem procesul...
Metoda nașterii fără frică

Cum poți naște fără frică?

Odată cu creșterea fricii de naștere, mai ales în aceste vremuri în care atât de multe lucruri sunt necunoscute, femeile și partenerii lor de naștere au nevoie de o strategie sigură. Una care îi va ajuta să detecteze și să recunoască frica și răspunsul la stresul fiziologic asociat, știind totodată cum să se îndrepte spre sentimentele de încredere în timpul travaliului. Ai nevoie de o metodă simplă și accesibilă care să te ajute să te simți în control și împuternicită pe măsură ce îi dai naștere celui mic.

Cu emoția încrederii, credința în proces și acceptarea a ceea ce trebuie să se întâmple, se activează fiziologia înnăscută a nașterii. De unde știm asta? Oxitocina, hormonul nașterii ales de organism este declanșat atunci când te simți în siguranță, iar acesta îi spune corpului că nașterea poate avea loc. Poți lăsa copilul să coboare prin corp și să iasă. Oxitocina induce contracții, totuși este activată întotdeauna de emoția securității. Pentru că ar trebui să naștem doar atunci când ne simțim în siguranță!

Deci, să descompunem procesul...


La un capăt al spectrului avem importantul mecanism de supraviețuire, răspunsul la luptă, activat de frica emoțională și de declanșarea eliberării atât a adrenalinei, cât și a cortizolului; un răspuns extrem de important la stres care ne-a asigurat supraviețuirea ca specie de-a lungul evoluției. Emoțiile noastre sunt exprimate prin corp, deci partenerul nașterii poate învăța să citească limbajul corpului și să detecteze stresul și frica fără a fi nevoie să vorbești. De regulă, femeile nu vor să vorbească în timpul travaliului, deoarece acest lucru devine o distragere a atenției. Într-o stare de stres și frică, există patru manifestări fiziologice care pot fi identificate doar prin privirea și ascultarea femeii care naște:

1) Respirația ei se va schimba de la moale și tăcută, la forțată și audibilă.

2) Mușchii ei se vor activa în sus, în direcția îndepărtată de la naștere, pentru a menține copilul înăuntru.

3) Sunetul vocii ei va deveni puternic sau un țipăt, spre deosebire de tonul redus și constant.

4) Mintea ei se va bloca în „nocebo” - efectul nocebo are loc atunci când așteptările negative cu privire la un tratament determină ca tratamentul să aibă un efect mai negativ decât ar fi avut altfel - deci, nu numai că îi afectează mamei răspunsurile fiziologice, ci are ca rezultat o experiență negativă la naștere și potențiale traume. 🤰

Metoda nașterii fără frică

naste fara frica

Metoda nașterii fără frică, originară din Suedia, unde este folosită de viitori părinți și profesioniștii din domeniul sănătății de peste 10 ani, a fost dezvoltată ca o măsură preventivă pentru reducerea traumei, asigurând în același timp siguranța emoțională a femeii care naște. Prin aplicarea a 4 instrumente simple și eficiente pentru a contracara manifestările sistemului de răspuns la stres al corpului, partenerul de naștere își asumă rolul esențial în a te ghida de la frică la încredere, în fiecare contracție:

Respirația: încurajându-te să respiri încet și în tăcere, vei crea un sentiment de calm și liniște, menținând în același timp un aport adecvat de oxigen către uter.

 Relaxarea: ghidarea celor patru zone musculare de "luptă" (frunte, maxilar, fese și coapse) pentru a deveni activ pasive. Acest lucru implică a te încuraja să ai cea mai mică rezistență la ceea ce trebuie să se întâmple în cele din urmă - contracția. Ajutându-te să lucrezi cu corpul și nu împotriva acestuia, tu și partenerul de naștere facilitați progresul travaliului și maximizați eliberarea a și mai multă oxitocină, devenind astfel o echipă imbatabilă.

 Vocea: pentru a se potrivi cu intensitatea contracției atunci când instrumentul de respirație nu mai este adecvat, al treilea instrument te echipează cu puterea de a face față durerii fără a declanșa un efect domino de tensiune pe tot corpul ca urmare a unui sunet lansat. O voce profundă nu numai că dă putere mușchilor care împing, dar are un efect de ameliorare a durerii, deoarece alungă gândurile negative.

 Mintea: efectul placebo al cuvântului „Da” (sau orice cuvânt pozitiv care rezonează cu femeia care a născut) te va elibera de orice spirală cognitivă negativă în care ai fi putut fi blocată din greșeală. Nu în sensul „Da, ce bine mă simt.”, ci DA procesului nașterii, DA copilului.

Metodă puternică și accesibilă, care se concentrează în totalitate pe fiziologia nașterii

Această metodă puternică și accesibilă, care se concentrează în totalitate pe fiziologia nașterii și pe ceea ce corpul are deja în el; este concepută în așa fel încât, prin antrenarea partenerului de naștere ales, să-ți citească limbajul corpului și astfel să te orienteze către emoția siguranței și încrederii.

Prin utilizarea celor 4 instrumente, nu numai că vei afecta pozitiv progresul travaliului, dar, în cele din urmă, și cel mai important, vei afecta pozitiv întreaga experiență emoțională de naștere.

Nașterea fără frică: de ce FRICA este egală cu DUREREA la naștere

Când am aflat pentru prima oară că sunt însărcinată, pe lângă încântare am fost și complet îngrozită. Nu ideea de a avea și de a crește un copil m-a îngrozit, ci ideea de a da NAȘTERE!

Și apoi, într-o zi, am avut o conversație cu o alta mamica în timp ce eram la un curs, care mi-a spus că a avut o naștere fără durere, fără medicamente. FĂRĂ DURERE?! FĂRĂ CALMANTE?! Cum este posibil?!

Despre pregatirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai cititi

Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

 

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII