Nașterea fără frică: de ce FRICA este egală cu DUREREA la naștere

Nasterea fara frica: de ce FRICA este egala cu DUREREA la nastere

Nașterea fără frică: de ce FRICA este egală cu DUREREA la naștere

Când am aflat pentru prima oară că sunt însărcinată, pe lângă încântare am fost și complet îngrozită. Nu ideea de a avea și de a crește un copil m-a îngrozit, ci ideea de a da NAȘTERE! Mă obseda frica de nastere.

Și apoi, într-o zi, am avut o conversație cu o alta mamica în timp ce eram la un curs, care mi-a spus că a avut o naștere fără durere, fără medicamente. FĂRĂ DURERE?! FĂRĂ CALMANTE?! Cum este posibil?! E posibil să scapam de FRICA DE NASTERE?

Da, iata ce am aflat: de ce FRICA este egală cu DUREREA la naștere.

- vei citi:
Și așa a început călătoria mea de descoperire a nașterilor naturale, fără durere
Cum este posibil să naști și să nu experimentezi durerea?
În contextul nașterii și travaliului, FRICA CREEAZĂ DURERE
Ciclul frică - tensiune - durere
Deci, de ce stresul oprește travaliul?

Și așa a început călătoria mea de descoperire a nașterilor naturale, fără durere

Nu mi-am dat seama că așa ceva era posibil. Aparent, copiii care se nasc natural (adică fără intervenție medicală) sunt mai predispuși să doarmă mai bine și mai repede, să plângă mai puțin, să alăpteze mai ușor și, în general, să fie mult mai calmi.

Și așa a început călătoria mea de descoperire a nașterilor naturale, fără durere. Acest lucru a culminat cu faptul că am dezvoltat o gamă de produse pentru a ajuta femeile să își elimine temerile pentru a-și spori șansele unei nașteri naturale fără durere, folosindu-mă pe mine drept cobai. Permiteți-mi să vă spun - chiar funcționează! Am trecut de la a o stare emoțională îngrozitoare, afectată de panică, la o „femeie amazoniană” (moașa ce m-a asistat la naștere a spus asta, nu eu! Sunt sigură că a fost un compliment!). A fost atât de emoționat când mi s-au rupt apele, încât am născut natural acasă, în 6 ore.

Dar deviez. Să revenim la DURERE! Și știu la ce te gândești...

Cum este posibil să naști și să nu experimentezi durerea?

Într-un cuvânt: FRICA! Sau, mai bine zis... o naștere fără frică este o naștere fără durere.

Toată lumea a văzut destule nașteri la televizor și în filme și arată întotdeauna ca niște filme de groaza semi-comice. Moașele țipă Hai, Împinge! iar mamele țipă de durere. Adaugă la aceasta toate poveștile de groază despre naștere pe care femeile le împărtășesc mai mult decât fericite și ai rețeta perfectă pentru teroarea completă și totală a nașterii.

Multe femei se confruntă cu nașteri dificile și dureroase, deoarece au fost condiționate să creadă că vor fi dureroase. Nu vezi niciodată o naștere fără teamă într-un film... Și totuși, nu numai că este posibil acest lucru, dar se întâmplă tot timpul.

În mod tragic, pentru majoritatea femeilor, până când ajung să rămână însărcinate, au văzut suficiente nașteri „dureroase” și au auzit atât de multe povești groaznice, încât se așteaptă să li se întâmple la fel. Evident, acest lucru le sperie. Cine nu ar fi speriat? Eu am fost. Dar nu știam nimic mai bun. Am crezut că așa este. Întreaga idee a unei nașteri fără teamă pare o prostie și de-a dreptul imposibilă.

► Citeste si Cat de dureroasă e nașterea? Și este cea mai mare durere care există?

Lasă-mă să te întreb: pisicile, vacile, etc. țipă în travaliu? Sau pur și simplu se descurcă și dau naștere fără vâlvă?

În contextul nașterii și travaliului, FRICA CREEAZĂ DURERE

Dar ghicește ce? În contextul nașterii și travaliului, FRICA CREEAZĂ DURERE. Deci, cu cât ești mai fricos, cu atât vei simți mai multă durere. Totul se rezumă la ceea ce este cunoscut pe scară largă sub numele de ciclul frică-tensiune-durere.

Ciclul frică - tensiune - durere

Când o persoană este înspăimântată, starea sa de spirit declanșează corpul să intre în răspunsul de luptă sau chiar de fugă. Când corpul se află în această stare, este inundat de adrenalină pentru a ajuta persoana fie să scape (să fugă), fie să lupte. Ca atare, corpul se încordează și sângele este trimis la extremități (picioare și brațe) pentru a ajuta la luptă sau la acțiunea de fugă. Această stare este menită să fie utilizată cu ușurință de către corp, deoarece corpul suferă atunci când este supus acestui nivel de stres pentru perioade prelungite.

În timp ce ne aflăm într-o stare de frică și stres, corpul nostru nu se simte suficient de sigur încât să permită desfășurarea travaliului la nivelul pielii, așa că îl încetinește, dacă nu chiar îl oprește cu totul. 2-3 zile de travaliu? Ghici ce s-a întâmplat acolo: frica și stresul au încetinit travaliul.

Deci, de ce stresul oprește travaliul? - Adrenalina este un agresor

Când suntem stresate, glandele suprarenale eliberează o încărcătură de adrenalină în corpul nostru. Adrenalina trimite sângele la extremități, astfel încât să ne putem apăra sau să fugim. Problema este că adrenalina inhibă fluxul altor hormoni, și anume endorfine și oxcitocină.

Endorfinele sunt calmantul natural al organismului și sunt mai eficiente decât orice produs creat de om. Endorfinele nu numai că ameliorează durerea, dar promovează și sentimente de dragoste și fericire.

Oxitocina este cunoscută sub numele de hormonul plăcerii. Este prezent în timpul relațiilor intime și este hormonul care declanșează procesul travaliului și îl menține în mișcare, rezultând în cele din urmă nașterea copilului. Din păcate, este și un hormon foarte timid și se sperie cu ușurință.

Așadar, atunci când adrenalina ne inundă sistemul, nu numai că vom avea mai puține endorfine (nu mai ameliorează durerea), dar și oxitocină, ceea ce încetinește travaliul, poate chiar oprindu-l.

După ce ai înțeles aceste lucruri simple, este destul de evident să întelegi de ce atât de multe femei au nașteri îngrozitoare. Teroarea lor nu numai că inhibă procesul natural al corpului de a evacua micuțul, ci le răpește de cea mai bună ameliorare a durerii.

Odată ce am înțeles procesul, era destul de evident ce trebuia să fac: trebuia să scap de frici!

Acum, desigur, vreau să subliniez faptul că acest lucru se aplică femeilor sănătoase care au sarcini sănătoase, fără complicații. S-ar putea să existe o mulțime de alte lucruri care se întâmplă cu corpul și bebelușul, care pot crea complicații la naștere, astfel încât eliminarea temerilor  nu este în niciun caz o garanție, dar cu siguranță vei oferi copilului cele mai bune șanse făcând efortul. Deci, dacă ai renunțat cu sârguință la alcool, tutun și ai depus eforturi suplimentare pentru a mânca sănătos - pentru bebeluș - atunci nu merită să scapi și de frică?

Despre frica de nastere, citeste si:

Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii - sfatul medicului ginecolog

Travaliul de la A la Z: ghid complet

Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului - simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului. Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã - al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã? Iata aici Travaliul  de la A la Z: ghid complet

Despre pregatirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, cititi

Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Forumul despre nașteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII