Riscul de a avea un al doilea copil autist

Riscul de a avea un al doilea copil autist

Riscul de a avea un al doilea copil autist

Autismul este un termen generic care acopera o gama larga de probleme ce tin de dezvoltarea psihica si comportamentala a unei fiinte, cu repercusiuni permanente asupra abilitatii de a comunica si de a interactiona social.

Autismul este un termen generic care acopera o gama larga de probleme ce tin de dezvoltarea psihica si comportamentala a unei fiinte, cu repercusiuni permanente asupra abilitatii de a comunica si de a interactiona social. Termenul in sine ii sperie pe majoritatea celor care il aud. Pentru parintii care au un copil autist, el a devenit insa doar un alt termen din dictionarul medical cu care te confrunti atunci cand ai de a face cu astfel de probleme... Problemele efective cu care te confrunti atunci cand esti pus fata in fata cu o astfel de situatie devin mult mai importante decat terminologia in sine.

Nu multi sunt cei care, avand un copil autist, se incumeta sa mai faca un al doilea copil. Uneori o astfel de decizie poate fi o raza de lumina in viata unui cuplu, alteori insa ea poate adanci durerea provocata de suferinta de a-ti vedea propriul copil crescand altfel decat ai visat.

Din nefericire, cercetari recente arata ca parintii unui copil autist prezinta un risc foarte mare de a face un al doilea copil cu aceeasi problema, respectiv de aproape 1 la 5. Iar riscul este cu atat mai mare, se pare, daca acest al doilea copil este baiat. De asemenea, in familiile in care exista mai multi copii cu autism, riscul creste, fiind de 1 la 3, conform studiului publicat de Pediatrics. Acesta a fost facut de cercetatori din SUA, Canada si Israel, fiind cel mai dezvoltat dintre studiile facute pana acum in ceea ce priveste aparitia autismului la copiii nascuti in familii in care mai exista deja cazuri de autism. Cercetari anterioare plasau rata de aparitie a bolii si la un al doilea copil intre 3% si 10%. Noul studiu, facut in urma analizei cazurilor a 664 de copii, arata ca riscul este mult mai mare, de 18,7%, crescand pana la 26% daca al doilea copil este baiat.

Despre autism mai cititi:

Cercetarile, conduse de Sally Ozonoff, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la MIND Institute si la University of California-Davis, Sacramento, au avut in vedere 664 de copii, a caror medie de varsta era de 8 luni in momentul inceperii studiului si care au fost testati pentru autism cand au implinit 3 ani. Un total de 132 de copii s-au incadrat in criteriile pentru autism, dintre care 26%  baieti si doar 9% fete au fost si diagnosticati. Rata copiilor cu autism, la finalul studiului, a fost de 18,7%. In familiile in care exista un copil mai in varsta diagnosticat cu autism, rata de incidenta a fost de 20,1%, iar in cele in care exista mai mult de un copil cu autism, rata a fost de 32,2%.

Dr. Ozonoff a precizat ca este important de stiut ca aceste estimari reprezinta o medie a tuturor cazurilor implicate, prin urmare, pentru unele familii riscul de a avea un al doilea copil autist este mai mare de 18%, in timp ce pentru altele este mult mai mic. Din pacate, cercetarile existente pana in prezent nu au reusit sa determine o metoda clara de a evalua riscul individual, al fiecarei familii de a avea un al doilea copil cu autism. Se stie doar ca acest risc exista si e destul de mare atunci cand familia respectiva mai are un copil deja diagnosticat.

Suportul cumunitatii Desprecopii.com

In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula! Pe forumul specializat Copii cu nevoi speciale - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.

Topicuri despre autism

Va asteptam pe forumul special:

  Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

autor: redactor Desprecopii.com,  Toate drepturile rezervate (C) 2000-2012

 

 Bolile copilului

Toate bolile aici>

 

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Meseria de parinte

 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.