Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist

Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist

Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist

A fi parintele unui copil cu autism te poate face sa te simti ca si cum ai traversa zilnic o sarma emotionala. Parintii unui copil autist incearca din greu sa echilibreze iubirea, indrumarea, asteptarile si consecintele, fara a cadea in intunericul propriilor ingrijorari si temeri.


Greutatea auto-judecarii poate trimite parintii in apele vinovatiei daca parerea lor este ca au facut pasi gresiti de educatie cu copilul lor. Iata cum iti poti controla busola de parenting - cand ai un copil autist.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Busola de parenting si obiectivele acesteia
Busola jurnalului de parenting
Sfatuitori ai busolei
Autismul: semne precoce de alarma

Cand ai un copil autist, te poti afla in momente dificile care necesita rabdare si un stil de parenting special.

Dorinta de a face ceea ce este mai bine si confuzia ce inconjoara acest "ce este mai bine", fac din cresterea unui copil autist un mister confuz. Pot aparea nedorite probleme ce tin de parenting, precum extra indulgenta si anxietatea, asteptarile prea mici pentru a se proteja pe sine de dezamagire si permiterea fricii sa submineze autoritatea parinteasca.

Daca aceste circumstante iti sunt cunoscute tie sau unui cunoscut de-al tau, citeste mai departe pentru a gasi calea de parenting - sau asa numita busola de parenting - care l-ar putea face pe un parinte de copil autist sa se simta confortabil si capabil in misiunea lui.

Busola de parenting si obiectivele acesteia

Deseneaza un cerc mare pe o foaie de hartie, cercul reprezentand busola de parenting, si inlocuieste cele patru puncte cardinale cu patru dintre cele mai importante ingrediente pe care le atribui parenting-ului. Ia in considerare cele patru mentionate anterior si noteaza actiuni de parenting si obiective intre cele patru puncte directionale majore. De exemplu, “antrenarea empatiei” poate fi situata intre dragoste si indrumare sau “recompensa acceptarii schimbarii” intre indrumare si asteptari. Adauga acele valori, experiente, lectii, etc. la care tii foarte mult si pe care ti-ai imaginat intotdeauna ca le vei insufla copilului tau, chiar dinainte de a avea copii. Nu este nevoie sa finalizezi busola la acest punct de inceput, aceasta poate evolua si lua forma, oferind pentru cresterea copiilor o fundatie mai ferma decat o sarma.

Busola jurnalului de parenting

Pe masura ce tu si copilul tau ajungeti la puncte diferite de-a lungul busolei, noteaza in jurnal cand, unde, cu cine, etc. s-a intamplat totul. Adauga in jurnal unele raspunsuri sau comportamente distinctive ale copilului tau pentru ca succesurile sale sa poata fi accesate in viitoarele amintiri.

Acest jurnal al “calatoriei tale de crestere” impreuna cu copilul tau va fi deosebit de valoros atunci cand ei au cazut de pe calea cresterii sanatoase si au nevoie de dovezi concrete ale realizarilor lor anterioare si a stimei tale fata de ei. Busola devine pentru parinti si copii un loc in care sa isi aminteasca, sa se straduiasca si sa simta eliberarea din care este facut progresul.

Sfatuitori ai busolei

Pentru a-ti servi drept “sfatuitori ai busolei” gaseste persoane de incredere si profesionisti cu profunde cunostinte despre autism. Impartaseste-le desenul tau si cere critici sincere si sfaturi. Noteaza-ti raspunsurile lor si reflecta la luarea lor in considerare. Stabileste daca feedback-ul lor este compatibil cu obiectivele tale de parenting si cu unicele puncte forte si nevoi ale copilului tau. Nu te simti obligat sa incluzi imediat idei noi, caci de cele mai multe ori distributia lor la momentul potrivit si nivelul de confort determina cat de mult succes au noile abordari asupra copiilor cu autism.

Pastreaza-ti in minte ca, cu toti copiii, indiferent de circumstante, de suisurile si coborasurile procesului de dezvoltare, uneori cresc sansele intampinarii provocarilor ce tin de schimbare si frustrare, in timp ce alteori se intampina un impas. Copiii cu tulburari de spectru autist prezinta mult din aceasta variabilitate, facand modelul tau de parenting sa fie marcat de incertitudine. Cand planurile trebuiesc schimbate din cauza unei volatilitati furioase, se pierd oportunitati din cauza lipsei reactiei sociale sau cand dezamagiri marunte se amplifica intr-un rau de lacrimi, parintii pot incearca o oarecare consolare amintindu-si ca “progresul busolei” este in curs de desfasurare, dar semnele de stop sunt inevitabile.

> Citeste mai departe Cum m-am conectat cu fiul meu autist prin intermediul jocurilor video

Autismul: semne precoce de alarma

Semnele precoce ale autismului pot fi detectate inca de la varsta bebelusiei. Intarzierile de vorbire si lipsa interesului de a se juca cu alti copilasi de varsta lui .... si mai apoi comportamentul repetitiv pot fi primele semne de autism ale copilului ... mai departe

Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!

Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania. 

Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:

De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autisti

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII