Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala

Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala

Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala

  • Cei mai multi dintre noi stiu ca exista multiple diferente intre cunostinte si comportament, sau aplicarea cunostintelor pentru a face schimbari in vietile noastre.
Cei mai multi dintre noi stiu ca exista multiple diferente intre cunostinte si comportament, sau aplicarea cunostintelor pentru a face schimbari in vietile noastre. Exista multe lucruri pe care le-am sti sau am vrea sa le facem, dar pe care nu le facem sau nu putem sa le facem atunci cind suntem stresati. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba de inteligenta emotionala.

Inteligenta emotionala nu se dobandeste printr-o modalitate intelectuala standard; acesta trebuie sa fie invatata si inteleasa la nivel emotional. Nu putem doar citi pur si simplu despre inteligenta emotionala si sa o insusim prin memorare. Pentru a afla mai multe despre inteligenta emotionala intr-un mod care produce schimbarea, avem nevoie sa antrenam partile emotionale ale creierului intr-un mod in care ne putem conecta cu alte persoane. Acest tip de invatare se bazeaza pe ceea ce vedem, auzim si simtim. Intelegerea intelectuala este un prim pas important, dar dezvoltarea inteligentei emotionale depinde de invatarea senzoriala, nonverbala si exercitiul vietii de zi cu zi. Cititi neaparat si: Ce este inteligenta emotionala?

Dezvoltarea inteligentei emotionale prin cinci competente-cheie, fiecare bazandu-se pe ultima:

- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 1: capacitatea de a reduce rapid stresul
- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 2: abilitatea de a recunoaste si de a gestiona emotiile
- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 3: capacitatea de a se conecta cu alte persoane prin intermediul comunicarii nonverbale
- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 4: capacitatea de a utiliza umorul pentru a face fata provocarilor
- Inteligenta emotionala (EQ), abilitatea 5: capacitatea de a rezolva conflictele intr-un mod pozitiv si increzator

Cele cinci competente ale inteligentei emotionale pot fi invatate de oricine, oricand. Dar exista o diferenta intre a invata despre inteligenta emotionala si aplicarea acestor cunostinte in viata dumneavoastra. Doar pentru ca stiti ca ar trebui sa faceti ceva, nu inseamna ca veti si pune in aplicare, mai ales daca va veti simti stresat. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba de abilitatile  inteligentei emotionale.

Cresterea inteligentei emotionale prin captivarea  emotiilor

Cand stresul devine coplesitor, partile emotionale ale creierului primeaza celor rationale, deturnand cele mai bune planuri, intentii si strategii. Pentru a va schimba permanent comportamentul intr-unul care face fata stresului, trebuie sa invatati cum sa profitati de partile emotionale ale creierului care raman active si accesibile chiar si in momente stresante. Acest lucru inseamna ca nu puteti stapani inteligenta emotionala doar citind despre ea. Trebuie sa invatati  abilitatile la un nivel profund, emotional, experimentindu-le si practicandu-le in viata de zi cu zi.

autor:  redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Despre Inteligenta emotionala a copilului cititi:

Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

 Comunitate, grup de suport

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.
Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.


 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII