Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

Incontinența urinară este definită ca eliminarea involuntară (necontrolată) de urină. Deși se confruntă cu ea mai ales persoanele în vârstă, incontinența urinară este foarte des întâlnită și în perioada sarcinii sau imediat după naștere. Se estimează că o proporție semnificativă de femei pot experimenta incontinență urinară în timpul sau după sarcină. Aproximativ 30% până la 50% dintre femei pot avea probleme cu incontinența urinară în timpul sarcinii sau în primul an după naștere, potrivit unor surse medicale.

Și chiar dacă nu este ceva grav, este un fenomen neplăcut, care stârnește jenă și disconfort, adăugându-se astfel la suita de fenomene neplăcute care însoțesc adesea perioada postnatală. 😕

- veti citi:
Incontinenta urinara = pierdere involuntara de urina
Cum tratam incontinenta urinara dupa nastere
Cum sa incepi exercitiile Kegel

Incontinenta urinara = pierdere involuntara de urina

Procentul de femei care se confruntă cu incontinența urinară după naștere variaza în funcție de diferiți factori, inclusiv de definirea și categorizarea incontinenței urinare. Cu toate acestea, se estimează că o proporție semnificativă de femei pot experimenta incontinență urinară în timpul sau după sarcină. Aproximativ 30% până la 50% dintre femei pot avea probleme cu incontinența urinară în timpul sarcinii sau în primul an după naștere, potrivit unor surse medicale. Este important de remarcat că această cifră poate varia și poate depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, greutatea, istoricul medical și exercițiile pelvine efectuate. Pentru informații specifice și consiliere medicală, este întotdeauna indicat să consultați un profesionist de sănătate.

Sa incepem cu clarificarea termenului:  Incontinenta urinara este definita ca eliminarea involuntara (necontrolata) de urina.

Dupa o perioada de 6 - 8 saptamani de la nastere este necesara inceperea unei reeducari a perineului. Un kinetoterapeut va poate ajuta sa realizati acest lucru in aproximativ 10 sedinte, efectuate o data sau de doua ori pe saptamana. Chiar daca vi se pare ca nu aveti nevoie de exercitii pentru stimularea muschilor perineului pentru ca nu va mai jeneaza senzatia ca vreti sa urinati, este important sa faceti aceste exercitii. In caz contrar, riscati ca in anii care urmeaza sarcinii sa aveti din nou probleme legate de incontinenta. In plus, reeducarea perineului va va ajuta foarte mult in reluarea fara probleme a vietii sexuale.

Este foarte important sa nu reluati brusc sporturile care va solicita intens (jogging, baschet, aerobic etc.). De altfel, este indicat sa nu faceti efort care sa solicite muschii abdominali inainte ca reeducarea perineala sa fie finalizata.

Bine de stiut

Incercati sa va mentineti o alimentatie echilibrata si sa evitati pe cat posibil cofeina si alcoolul. De asemenea, evitati alimentele care constipa, deoarece constipatia reprezinta si ea un factor de risc in ceea ce priveste incontinenta urinara.

Pentru a va mentine perineul in forma, faceti-va un obicei din a va contracta muschii perineali dimineata si seara, de cate 10 ori. Este foarte simplu: contractati timp de 6 secunde, apoi relaxati timp de 12 secunde, dar fara sa implicati in exercitiu muschii abdominali, pe cei ai coapselor sau ai feselor.

Cum tratam incontinenta urinara dupa nastere

Exercitiile special concepute pentru intarirea musculaturii pelvine, cunoscute sub denumirea de exercitii Kegel, sunt deosebit de eficiente in refacerea muschilor dupa nastere, ameliorand sau chiar vindecand pierderea involuntara de urina.

Cum sa incepi exercitiile Kegel

Inainte de a deveni un maestru al exercitiilor Kegel, trebuie sa stiti unde sunt situati muschii pelvini. Este important sa va asigurati ca lucrati muschii potriviti, altfel puteti face mai mult rau decat bine. Medicul va poate ajuta sa identificati muschii pelvini daca va este greu.

Exista doua moduri de a identifica muschii pelvini:

Stati pe veceu si incercati sa opriti fluxul de urina. Daca puteti face asta, inseamna ca ati contractat muschii plafonului pelvin.

Intindeti-va pe podea si introduceti-va degetul in vagin. Strangeti ca si cum ati dori sa opriti urinarea. Daca simtiti o strangere in jurul degetului, inseamna ca ati determinat pozitia muschilor plafonului pelvin.

Cum devii maestra Kegel

Exersand in mod regulat, veti deveni in scurt timp experta in exercitiile Kegel. Este mai bine sa incepeti usor: exersati la inceput cinci minute zilnic, timp ce cateva zile pana cand sunteti gata sa mariti durata exercitiilor. Mariti treptat durata exercitiilor la 15 minute zilnic.

Puteti face exercitiile Kegel oriunde!

Partea cea mai buna a exercitiilor Kegel este ca le puteti face oriunde. Fie ca sunteti la dus, va uitati la un film, sau stati in fata calculatorului la serviciu, exercitiile Kegel va stau la dispozitie. Nu uitati sa le faceti in continuare si dupa ce se naste copilul, ca parte dintr-un program de fitness pe termen lung.

autor: redactorul Desprecopii: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII