Copilul hiperactiv: simptome de luat in considerare

Copilul hiperactiv: simptome de luat in considerare

Copilul hiperactiv: simptome de luat in considerare

Aproape toti copiii au momente cand atentia sau comportamentul sunt de necontrolat. De la joaca plina de exuberanta pana la dezinteresul aratat temelor pentru acasa, parintii trebuie sa gaseasca solutii creative pentru a mentine viu interesul copiilor lor asupra sarcinilor pe care le au. Dar, copiii cu tulburari de atentie, sau ADHD, au probleme de comportamnet, care sunt atat de frecvente si severe, incat ele inerfera cu capacitatea lor de a functiona intr-un mod adecvat in programul lor de zi cu zi.

Parintii care sunt ingrijorati de neatentia sau hiperactivitatea copilului lor, ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele simptome:

- veti citi
Aproape toti copiii au momente cand par de necontrolat
Diagosticarea ADHD-ului in functie de varsta copilului
ADHD este o afectiune cronica a creierului
5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD
Despre copilul cu ADHD
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

Aproape toti copiii au momente cand par de necontrolat

Aproape toti copiii au momente cand atentia sau comportamentul sunt de necontrolat. De la joaca plina de exuberanta pana la dezinteresul aratat temelor pentru acasa, parintii trebuie sa gaseasca solutii creative pentru a mentine viu interesul copiilor lor asupra sarcinilor pe care le au.

Dar uneori este prea multa activitate ...

Cu toate acestea, pentru unii copii, hiperactivitatea si neatentia sunt sunt mai mult decat o problema ocazionala.

"Copiii cu tulburari de atentie, sau ADHD, au probleme de comportamnet, care sunt atat de frecvente si severe, incat ele inerfera cu capacitatea lor de a functiona intr-un mod adecvat in programul lor de zi cu zi." spune Mark Wolraich, MD, FAAP al Academiei Americane de Pediatrie.

AAP a alansat noile linii directoare pentru medici in diagnosticrea si tratarea ADHD-ului la copiii cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani, orientarile anterioare acoperind copiii intre 6 si 12 ani.

Diagosticarea ADHD-ului in functie de varsta copilului

Parintii care sunt ingrijorati de neatentia sau hiperactivitatea copilului lor, ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele simptome:

► Copilaria timpurie (3-7 ani)

Este normal pentru copilul la aceasta varsta sa alerge in cercuri sau sa puna intrebari constante. Dar daca copilul dvs. Face aceste lucruri in mod frecvent, se loveste des, nu sta jos atunci cand maninca sau cand i se citeste, el ori ea ar putea avea probleme de comportament hiperactiv.

Copilaria mijlocie (7-12 ani)

In aceasta perioada, copilul ar trebui sa poata finaliza jocuri, dar poate reactiona impulsiv atunci cand este entuziasmat. Comportamentul problematic, de obicei, este acela in care copilul intrerupe jocurile altor copii, se framanta sau se foieste chiar si atunci cand se uita la televizor.

Adolescenta (13-18 ani)

Adolescentii angajeaza in mod normal un comportamnet social riscant, in timp ce adolescentii hiperactivi au tulburari de atentie, sunt de multe ori agitati si zvapaiati in timp ce fac activitati linistite, intrerup alte persoane si au dificultati in a completa sarcinile scolare.

ADHD este o afectiune cronica a creierului

"ADHD este o afectiune cronica a creierului care poate avea un impact negativ asupra activitatii de invatare a copilului, a abilitatii de reglare a comportamentului, a aptitudinilor sociale si a stimei de sine." spune dr. Wolraich. "Dar, odata ce diagnosticul este confirmat, tratamentele pentru ADHD ii pot ajuta sa-si controleze comportamentul.'

Pentru a ajuta parintii sa inteleaga noile orientari privind ADHD, AAP a publicat o carte detailata si actualizata, intitulata "ADHD - CE TREBUIE SA STIE FIECARE PARINTE". In aceasta carte, parintii pot gasi cele mai noi optiuni de tratament si strategii de management care echilibreaza terapia comportamentala, medicamentele cu tehnicile parentale.

De exemplu, la copiii prescolari cu ADHD, pediatrii sunt acum instruiti sa incerce interventii comportamentale , cum ar fi instruirea parintilor individual sau in grup asupra tehnicilor de management comportamental.

Pentru prescolarii cu simptome moderate pana la severe, care nu prezinta o imbunatatire semnificativa dupa terapia comportamentala, medicamentele pot fi luate in considerare. Pentru copiii de scoala primara, cat si pentru adolescenti, AAP recomanda atat medicamentele, cat si terapia comportamentala.

ADHD este o afectuine cronica , care necesita o abordare in echipa  considera expertii, incluzind parintii, medicii pediatri, terapeuti si profesori.

5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD

ADHD este o tulburare biologica care cauzeaza hiperactivitate, impulsivitate si probleme de atentie la copii. In prezent, exista doua milioane de copii care sunt diagnosticati cu aceasta tulburare inainte de a implini varsta de sase ani, si marea majoritatea dintre ei sunt tratati cu medicamente.

O echipa de cercetatori americani au studiat mii de copii cu ADHD, care au fost tratati mai intai cu medicamente, iar mai apoi cu terapia comportamentala. Acesti copii au fost comparati cu o alta categorie de copii cu ADHD, care au inceput mai intai cu terapia comportamentala, iar mai apoi au fost tratati cu medicamente ADHD, daca a mai fost necesar.

Rezultatele, publicate sub forma a doua studii in The Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, au constatat ca tratarea initiala a copiilor cu terapia comportamentala poate lua timp si efort, insa functioneaza mai bine, dureaza mai mult si este chiar mai ieftina decat tratarea initiala cu medicamente ADHD, chiar si atunci cand medicamentele sunt adaugate mai tarziu in tratamentul copilului. Iata cinci lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD:

Despre copilul cu ADHD, merita citit si:

ADHD la copil: simptome si definitii
Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente: de ce echilibrul se afla in mainile parintilor
ADHD: ar putea avea copilul meu ADHD?
Cand copilul cu ADHD merge la scoala
Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD

Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii,
referinte: Psychologie Magazine - Olanda 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII