Copilul cu ADHD și dependența de imagini și jocuri violente: iata de ce echilibrul se află in mâinile părintilor

Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente: iata de ce echilibrul se afla in mainile parintilor

Copilul cu ADHD și dependența de imagini și jocuri violente: iata de ce echilibrul se află in mâinile părintilor

Experții au concluzionat: copiii cu ADHD se uită mai mult la TV și își petrec prea mult timp pe jocurile pe calculator - în comparație cu copiii fără ADHD. Se pare că ecranele exercită asupra copiilor cu ADHD o putere de atracție mai mare decât asupra copiilor fără acest diagnostic. De multe ori, însă, părinții își imaginează că este bine să îl lase în lumea lui imaginară... dar această izolare de realitate nu este benefică.

→ Iată sfatul psihologilor și ce trebuie să știe părinții copiilor cu ADHD: echilibrul se află în mâinile lor.

- Despre Copilul cu ADHD si nevoia unui echilibru; intre timpul petrecut in fata televozorului si a jocurilor violente, veti citi:
Copilul cu ADHD si dependenta de televizor
Izolarea de restul lumii in fata TV-ului
Izolarea de realitate
Nevoia unui echilibru; intre timpul petrecut si placerea pentru violenta
Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte
Despre copilul cu ADHD merita citit si:

Ecranele și Copiii cu ADHD: Atracție Periculoasă sau Refugiu Nociv?

Realitatea spune ca in general, un copil cu probleme de ADHD are mai putini prieteni cu care sa se joace, ca rezultat, de multe ori se joaca doar in spatele unui ecran;

Pe de alta parte, parintii unui copil cu ADHD experimenteaza mai mult stres in timpul educatiei, ceea ce ii face mai inclinati sa-si lase copilul mai mult la TV, sau sa joace jocuri electronice, astfel incat sa aiba mai mult timp sa se odihneasca.

Monitoarele in sine, dar de asemenea, anumite tipuri de "continut de activare" (violenta, continut infricosator, jocuri de curse, etc) ofera copilului un mod natural si placut pentru nevoia de stimulare crescuta (crestere stimul), de care au nevoie copiii cu ADHD;

Copiii cu ADHD par sa se concentreze mai bine doar atunci cand stau in spatele unui ecran. Ei insisi spun de multe ori ca se simt mai calmi atunci cand pot viziona televizorul sau pot juca un joc.

Izolarea de restul lumii in fata TV-ului

Psihologii sunt de parere ca un copil cu ADHD pare a se izola de restul lumii in spatele unui monitor pentru a opri complet legatura cu lumea exterioara si de aici intervine un cerc vicios. Deseori acest lucru pare a fi convenabil pentru parintii sai pentru ca in acele momente se simt oarecum eliberati de problemele sau obligatiile zilnice.

Izolarea de realitate

Indirect insa, in acest mod -  parintii copilului cu ADHD il izoleaza de realitate  - lasandu-l prea mult in fata televizorului, a computerelor sau a telefoanelor smart. Pentru ca in acest timp copilul nu trebuie sa se gandeasca la notele proaste, problemele cu colegii de clasa, sau conflictele cu parintii. Se ascund in spatele unui ecran de computer iar acest lucru poate fi o forma de auto-medicatie, de asemenea, la indemana pentru un astfel de copil.

Nevoia unui echilibru; intre timpul petrecut si placerea pentru violenta

Bineinteles ca, uneori, parintii stiu ca este necesar un echilibru sanatos: vizionarea TV-ului si jocurile nu ar trebui sa vina in detrimentul somnului, scolii, jocului afara, vietii de familie, etc.

Cu toate acestea, cercetarile arata ca, de fapt, timpul in care cei mai multi copii cu ADHD stau in spatele unui ecran, este direct proportional cu gravitatea starii lor.

Ei privesc, de asemenea, mai mult decat alti copii, mass-media cu continut violent. Aceasta diferenta se observa la baieti mai clar decat la fete. Parintii sunt de asemenea ingrijorati, pentru ca, copiii devin din nou hiperactivi atunci cand sunt indepartati de la ecran. Cercetarile au aratat ca exista o legatura între aceste elemente.

Izolarea de lumea reală nu este benefică pentru un copil cu ADHD

De altfel, modul în care relația dintre excitație, atenție și tipul de media utilizat se desfășoară exact este departe de a fi clar: știința încă lucrează la acest aspect. Însă un lucru este cert: echilibrul se află în mâinile părinților. Va trebui să înțelegeți că toate activitățile sale din jurul televizorului sau ecranelor inteligente trebuie descurajate. Și că... această izolare de lumea reală nu este benefică pentru un copil cu ADHD.

Ecranele pot fi seducătoare, mai ales pentru copiii cu ADHD. Dar adevărata provocare este să le oferim suficiente oportunități de a experimenta lumea direct, nu printr-un intermediar digital." - Dr. Edward Hallowell, un expert renumit în ADHD


Dr. Edward (Ned) Hallowell este un psihiatru și autor renumit, specializat în domeniul tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). El este considerat unul dintre cei mai proeminenți experți în ADHD, având o experiență vastă atât în tratamentul copiilor, cât și al adulților cu această condiție.

Biografie și Cariera
Dr. Hallowell a absolvit Harvard College și Tulane Medical School, iar ulterior și-a completat rezidențiatul în psihiatrie la Harvard. A lucrat ca instructor la Harvard Medical School timp de aproape douăzeci de ani. Pe lângă practica sa medicală, el a scris și coautorat peste 20 de cărți despre diverse subiecte, inclusiv ADHD și alte tulburări de dispoziție, și a scris numeroase articole pentru publicații generale și specializate.

 

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Si, se pare ca uneori medicii dau acest diagnostic unui copil prea repede.

Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui.... citeste mai departe

Despre copilul cu ADHD, merita citit si:

ADHD la copil: simptome si definitii
ADHD: ar putea avea copilul meu ADHD?
Cand copilul cu ADHD merge la scoala
Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii 2024
 referinte:
Driven to Distraction: Recognizing and Coping with Attention Deficit Disorder
Autori: Edward M. Hallowell, M.D. și John J. Ratey, M.D.
Anul publicării: 1994
Editura: Touchstone Books, Simon & Schuster
Psychologie Magazine - Olanda

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. cazac raluca
    cazac ralucatrimis la 23/12/2020

    interesant despre adhs am si eu acest caz in fam

    Raspunde la acest comentariu
  2. cazac raluca
    cazac ralucatrimis la 18/12/2020

    interesant despre adhs

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII