Autismul se manifesta diferit la fete

Autismul se manifesta diferit la fete

Autismul se manifesta diferit la fete

 • Cercetatorii evindetiaza ca autismul se poate manifesta diferit la fete in comparatie cu baiertii. Intelegerea acestor diferente determinate de sex, atat biologic si experiential detine promisiunea de a imbunatati rezultatele tuturor copiilor cu autism pe termen lung. Iata ce manifestari specifice de autism ot avea fetele.

Autismul (acum mai bine cunoscut ca spectru de tulburari de autism sau ASD) este o tulburare de neurodezvoltare cauzata, cel putin in parte, de factori genetici.

Tulburarea de obicei apare in copilarie, incepand cu probleme notabile in comunicarea sociala, cu o preferinta pentru angajarea in comportamente repetitive, orientate senzorial. Severitatea acestor deficiente variaza foarte mult in randul persoanelor diagnosticate cu ASD. Recuperarea este rara, desi este adevarat ca unele persoane ar putea face progrese substantiale in timp.

Tulburare este asociata cu povara mare de a suferi in ceea ce priveste limitarile pe care le au cei afectati. S-a acordat, de asemenea, o mare atentie sarcinilor suplimentare, diminuarea veniturilor pe care le au parintii, precum si costurilor sistemelor de asistenta sociala, educational si de sanatate.

Un aspect al autismului caruia nu i s-a acordat prea multa atentie este modul diferit in care acesta se manifesta la fete si baieti.

Despre autism mai cititi si:

Procentele copiilor cu autism sunt in crestere: 1 din 88 dintre copiii americani are autism

Intelegerea autismului prin muzica
Ne este cunoscut de multi ani ca autismul este mai frecvent la baieti decat la fete. Tulburarea apare diferit la cele doua sexe, iar aceste diferente pot avea implicatii importante atat pentru diagnostic cat si pentru tratament.

O constatare uimitoare a unui raport de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor Recente arata ca raportul dintre numarul de baieti/fete cu ASD a crescut cu 78%, el ajungand la aproximativ 5 la 1. Aceasta este mai mare decat ceea ce este, de obicei, raportat in alte studii, adica 2 la 3 sau 4 la 1.

Mai cititi despre terapii alternative si:

Nu exista nici o explicatie adecvata pentru acest dezechilibru in raportul dintre sexe, desi trebuie sa recunoastem, este, de asemenea, valabil si pentru alte tulburari de dezvoltare ale copilariei timpurii, cum ar fi dizabilitatile de invatare si deficitul de atentie. In schimb, fetele par sa fie supra-reprezentate in tulburari care incep dupa pubertate, cum ar fi depresia si anxietatea.

Ceva pare a proteja fetele de aceste tulburari de dezvoltare si ASD. Acest "ceva" ar putea fi nivelurile de hormoni din uter, factorii epigenetici care "inchid" sau "deschid" genele de susceptibilitate ale autismului in timpul dezvoltarii, sau faptul ca tinerele fete au, in general, abilitati sociale mai bune decat baietii si au nevoie de astfel o mai mare "doza" de ceea ce face ca ASD sa treaca acest prag si sa fie afectat in dezvoltare. De asemenea, este posibil ca o parte din fetele cu trasaturi usor autiste sa le piarda mai devreme si astfel, aceste trasaturi sa devina nedetectabile pana la virsta de 8 ani. (varsta copiilor din studiu CDC).

Oricare ar fi motivul, raportul intre sexe in ASD este probabil cea mai consecventa constatare in domeniu, dar, probabil, cea mai putin inteleasa. Cu toate acestea, este posibil ca acesti "factori de protectie", o data identificati si intelesi, ar putea juca un rol important in descoperirea a noi tratamente si interventii care valorificate pe aceste elemente de protectie  sa faca astfel o diferenta reala a rezultatelor pe termen lung.

Expresia clinica a autismului este de asemenea diferita la baieti. In general vorbind, fetele cu autism au dizabilitati de invatare mai mari si mai multe probleme intelectuale decat baietii. In ceea ce priveste cresterea gradului de depreciere cognitiva, raportul dintre sexe este de 1-1. In schimb, raportul dintre baieti si fete a fost chiar mai mare decat 5 la 1  printre persoanele cu ASD asa numitele cazuri "cu activitate superioara", desi nu toate studiile au fost de acord asupra acestui punct.

O constatare interesanta este faptul ca, probabil, fetele cu ASD "cu activitate superioara" nu au fost contorizate de catre medicii care sunt experti in diagnosticare. Exista unele dovezi ca intre acest subgrup de "activitate superioara" fetele cu ASD au abilitati sociale mai bune decat baietii cu ASD si, astfel, nu sunt diagnosticate la fel de usor.

Adesea, simptomele de ASD apar ca timiditate extrema sau anxietate la fete, mascand astfel faptul ca acestea nu pot sa raspunda la replicile sociale ale altora. Si, in timp ce interesele fixate sunt comune la ambele sexe cu privire la spectrul autismului, fetele tind sa se concentreze pe teme cum ar fi: ponei, printese, papusi sau desene - pasiuni comune pentru fetele care nu au autism, de asemenea. Baietii, pe de alta parte, se pot bloca pe activitati mai putin tipice, cum ar fi alinierea pietrelor sau joaca cu nisip printre degete. Ca urmare, medicii pot pierde din vedere ca unii dintre pacientii lor de sex feminin prezinta semne de autism.

Fetele cu ASD prezinta mai putine comportamente repetitive cum ar fi leganatul si filarea (spinning) si mai putin iritabile senzorial decat baietii cu ASD. Deoarece aceste semne sunt subtile, medicii nu pot recunoaste tulburarea. Diagnosticarea tarzie reduce sansele tratamentului timpuriu, care este gandit pentru a produce un rezultat mai bun.

Fetele pot fi diferite de baietii cu ASD, in experienta lor de a trai cu acest handicap. Exista o preocupare crescanda cu privire la copii cu ASD agresati de catre colegii de scoala si in comunitate. Unele dovezi sugereaza ca fetele cu ASD sunt agresate mai putin decat baietii. Ele par sa "se amestece" mai usor in grupul lor de colege si sunt mai rar victime ale agresiunii altor fete.

Diferentele de sex in ASD constitue un subiect important si totodata un subiect care recent a inceput sa capteze atentia. Intelegerea acestor diferente de sex, atat biologic si experiential detine promisiunea de a imbunatati rezultatele tuturor copiilor cu ASD pe termen lung .

Cel mai important, medicii trebuie sa fie sensibili la modul in care boala apare la fete, astfel incat cei afectati sa poata beneficia de interventia timpurie, cat mai curand posibil.

Dr. Peter Szatmari studiaza tulburarile din spectrul autismului de peste 30 de ani. El este profesor si sef al Diviziei de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Neurostiinte Comportamentale la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario. El afirma ca intelegerea diferentelor dintre baieti si fete din punct de vedere al autismului, poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor copiilor cu acest diagnostic.

Semne ale autismului

 • Desi cauzele autismului raman misterioase, semnele nu sunt neaparat aparute din senin. Cei mai multi parinti ai copiilor autisti recunosc intarzieri ale limbajului la circa 18 luni. Si de fapt, exista avertismente pe care parintii le pot urmari la copiii lor cu mult inainte de aceasta varsta. Conform unui raport din Octombrie 2007 al Academiei Americane de Pediatrie, printre semnele timpurii (de dinainte de 18 luni) si semnele subtile ale autismului se numara cititi pe larg aici:  Semne ale autismului

  Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

 • In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula! Pe forumul specializat Copii cu nevoi speciale - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.

 • Grupuri de suport despre autism:

  autor: redactor Desprecopii.com - Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2012

  Va asteptam pe forumul special:

    Copii cu nevoi speciale
  Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

   Bolile copilului

  Toate bolile aici>

   

  Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  Meseria de parinte

 • Comunitatea Desprecopii

  Toate Forumurile

  Peste 200.000 de membri inregistrati!

  Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Autismul se manifesta diferit la fete.

  intrebari

  Intrebari si raspunsuri

  Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

  Forumuri Recomandate

  Clinica Medicala Desprecopii

  Clinica Medicala Desprecopii

  Consultanta medicala online.
  Cabinet stomatologic

  Cabinet stomatologic

  Tot felul de probleme cu dintisori. Cabinet ce se bucura de sprijinul medicilor de la Clinica Dentestet.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII