De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile

De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile

De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile

Anxietatea este unul dintre cele mai obisnuite motive pentru care cei cu autism cauta sprijin din partea profesionistilor din domeniul sanatatii.

Copiii care sufera de autism au grade diferite de abilitati cognitive – acestea variind de la persoane cu intarzieri semnificative, pana la persoane cu inteligenta peste medie. Cercetarile anterioare sugereaza ca, de cele mai multe ori, trei mari factori principali contribuie la dezvoltarea anxietatii la persoanele cu autism.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Care este declansatorul anxietatii?
Factori ce contribuie la dezvoltarea anxietatii la persoanele cu autism
Persoanele cu alexithymia
Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte

Un copil autist nu isi intelege emotiile

Oamenii de stiinta care studiaza autismul la copil - sunt de parere ca cei care sufera de autism nu isi pot intelege propriile emotii.

Anxietatea este unul dintre motivele principale pentru care cei cu autism apeleaza la ajutor medical. Incapacitatea de a recunoaste emotiile celorlalti apare si in cazul propriilor emotii. Expertii sugereaza ca mindfulness ar putea fi un tratament eficient pentru cei suferinzi; mindfulness este starea de prezenta, de constientizare, de atentie nemijlocita, aici si acum, dar si o tehnica de meditatie.

Care este declansatorul anxietatii?

Oamenii de stiinta pretind ca si-au dat seama care este motivul pentru care persoanele cu autism sunt de aproximativ cinci ori mai predispuse sa dezvolte tulburari de anxietate.

Anxietatea este unul dintre cele mai obisnuite motive pentru care cei cu autism cauta sprijin din partea profesionistilor din domeniul sanatatii.

Pana acum, nu a fost clar care era declansatorul anxietatii, insa un nou studiu pretinde ca a gasit un raspuns. Cercetatorii spun ca nivelurile crescute de anxietate pot fi explicate de dificultatea persoanelor cu autism de a-si identifica si intelege propriile emotii. Prin urmare, ei sugereaza ca activitati precum mindfulness ar putea fi deosebit de eficiente – si chiar ar putea revolutiona tratamentul anxietatii cauzate de autism.

Tulburarile de spectru autist sunt o clasa ce tin de tulburari de neurodezvoltare si afecteaza aproximativ unul din 100 de copii. Ei sunt caracterizati de dificultati de interactiune sociala, de comunicare si deficiente in limbaj, precum si de comportamente stereotipice si repetitive.

Factori ce contribuie la dezvoltarea anxietatii la persoanele cu autism

Cei cu autism au grade diferite de abilitati cognitive – acestea variind de la persoane cu intarzieri semnificative, pana la persoane cu inteligenta peste medie. Cercetarile anterioare sugereaza ca, de cele mai multe ori, trei mari factori principali contribuie la dezvoltarea anxietatii la persoanele cu autism.

Acesti factori includ:

• Dificultati de adaptare la incertitudine
• Probleme in acceptarea experientelor emotionale
• Alexithymia – incapacitatea de a recunoaste emotiile celorlalti si lupta de a transpune sentimentele in cuvinte.

autism

Persoanele cu alexithymia

Studii anterioare asupra anxietatii in autism s-au focusat pe primii doi factori mentionati mai sus, iar cercetatorii acestei lucrari spun ca acesta este primul studiu care ia in considerare importanta simptomului alexithymia.

Trasatura personalitatii – care poate fi gasita in populatia generala – este frecventa la persoanele cu autism.

Persoanele cu alexithymia sunt, de cele mai multe ori, incapabile de a intelege atat propriile emotii, cat si pe ale celorlalti. Stigmatizarea sociala cu privire la persoanele cu autism ii descrie pe cei cu aceasta conditie ca fiind “reci, antisociali si dezinteresati de ceilalti,” spun oamenii de stiinta.

Misiunea studiului a fost focusarea pe cercetarile publicate mai devreme in acest an, care au constatat ca persoanele cu autism sunt la fel ca oricine altcineva in privinta emotiilor, in timp ce alexithymia ii opreste din a simti empatie.

In noul studiu, pentru a explora modul in care trasatura personalitatii ar putea avea impact asupra anxietatii in autism, cercetatorii au recrutat 151 de adulti.

Din acestia, 76 au fost diagnosticati cu autism, iar 75 nu. Toti cei 151 implicati au completat un numar de chestionare care masoara simptomele comune ale autismului. Acestea au inclus anxietatea, accepatarea emotionala, alexithymia, intoleranta la incertitudine.

Copiii autisti au niveluri mai mari de anxietate

Cum era de asteptat, rezultatele chestionarelor au confirmat ca persoanele cu autism au experimentat niveluri semnificativ mai mari de anxietate, fata de cele fara aceasta conditie.

Apoi, cercetatorii au dezvoltat un model statistic pentru a examina care factori ar putea explica relatia dintre anxietate si autism. Ei spun ca modelul a indicat in mod clar faptul ca alexithymia, acceptarea emotionala si intoleranta la incertitudine au avut un rol critic. De fapt, acesti factori impreuna au reprezentat 64% din relatia dintre autism si anxietate.

Aceasta constatare sugereaza ca persoanele cu autism experimenteaza anxietatea fiindca sunt mai predispusi sa reactioneze negativ fata de propriile experiente personale, in timp ce li se pare dificil sa isi identifice si inteleaga propriile emotii.

Coautorul Dr. Sebastian Gaigg, de la Universitatea City - Londra, a spus: “Studiul nostru este primul care arata ca alexithymia si acceptarea emotionala ar putea explica ratele ridicate de anxietate in autism. Anxietatea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care persoanele cu autism cauta sprijin din partea profesionistilor din domeniul sanatatii. Prin urmare, si munca noastra are implicatii importante asupra modului in care anxietatea ar putea fi tratata eficient la cei cu autism. Credem, in mod special, ca interventiile bazate pe mindfulness se pot dovedi eficiente pentru atenuarea anxietatii in autism.

Terapiile bazate pe mindfulness sunt concepute mai degraba pentru a stimula constientizarea experientelor de la un moment la altul ale unui individ, inclusiv pentru a stimula gandurile curente si experiente precum emotii si senzatii, decat pentru a stimula ingrijorarea cu privire la trecut sau la viitor. Prin urmare, noi credem ca astfel de tehnici ar putea fi eficiente in reducerea anxietatii in autism prin imbunatatirea abilitatii oamenilor de a identifica, intelege si accepta propriile emotii.”

Acest studiu este publicat in The Journal Of Abnormal Psychology


Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte

Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti. Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului unui copil autist. De aceea, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Va sti insa pediatrul sa le recunoasca?

Informatiile arata ca rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme.  Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism.  Iata cateva informatii care ne fac sa intelegem ce este autismul si sfatul de la Desprecopii.com

Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!

Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania. 

Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:

De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autistic 

Forumul special despre Autism

Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. beregoi nina
    beregoi ninatrimis la 18/12/2020

    am înțeles multe lucruri despre copi cu autism.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII