5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de asemeni se va familiariza cu mediul in care traieste. Este la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, rudele, animalutele de casa. Este usor de abordat, este tandru si tot mai putin nerabdator si este deja o companie foarte agreabila. La Desprecopii, crestem alaturi de copiii nostri.

 Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de asemeni se va familiariza cu mediul in care traieste.

Este la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, udele, animalele. Este usor de abordat, este tandru si tot mai putin nerabdator si este deja o companie foarte agreabila.

Dezvoltarea fizica

Un copilas de 5 ani, masoara in medie intre 105 si 111 centimetri si cantareste intre 16 si 20,5 kg. Fetele se situeaza putin sub aceaste estimari, iar baietii putin deasupra.

Ce poate face la 5 ani?'


Andrei Popescu, 5 ani,

La 5 ani, copilul sare cu usurinta intr-un picior sau pe ambele picioare si are un echilibru mai stabil.

Este maestru in ceea ce priveste bicicleta si se antreneaza mereu in noi exploari pentru care trebuie sa escaladeze, sa alunece, sa sara, sa se strecoare, sa se catere, etc.

Coordonarea manuala este mai precisa si rezultatul este vizibil in muncile manuale ale copilului. Are deja o preferinta pentru o mana in raport cu cealalta si are o mai mare usuritna in miscarea cu aceasta.

Desenele pe care le face sunt din ce in ce mai detailate.

Caracterul si personalitatea la 5 ani

Copilul de 5 ani devine din ce in ce mai capabil sa isi apare punctul de vedere intr-o conversatie. Desi este tot mai autonom in ceea ce priveste corpul sau si este dornic sa fie tratat ca un adult, el nu vrea insa sa se indeparteze pre mult de adulti si le solicita in orice moment aprobarea si avizul.
A devenit o companie cel mai adesea placuta si serviabila, si se plange si sau se smiorcaie tot mai putin.  Accesele sale de furie sunt mai putin frecvente si se leaga mai ales de obiecte si mai putin de oameni.

Fricile la 5 ani

Temerile si fricile copilului de 5 ani incep sa se atenueze de la zi la zi si devin tot mai concrete. Ii e frica de un caine care isi arata dintii, de fulgerele din noapte, de o vrajitoare care ii poate lua papusa sau de cazaturi. Deja nu mai face atit de multe trasnai sau poznioare si prins/a aspura faptului poate sa nege si sa dea vina pe altcineva.

Desi ii place sa faca lucrurile in stil si ritm propriu,este din ce  in ce mai sensibi/a la rationamentul adultului si este dornic/a sa ii faca placere: respecta regulile, cere voie de a face ceva si ar vrea sa fie considerat/a 'cuminte'.

Povestile fantastice si laudaroseniile sunt din ce in ce mai rare pentru ca acum, copilul incepe sa faca mai bine deosebirea dintre real si imaginar.

autor: Maria Bodea,  medic pediatru, in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2006

Despre copilul intre 4-12 ani mai cititi pe www.desprecopii.com

 • Importanta familiei in procesul de invatare
 • Notele de la scoala conteaza?
 • Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
 • Copiii si internetul...
 • Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
 • Cand copilul nu are încredere în el...
 • Scoala: Organizarea de dimineata
 • Parazitozele-capcane de diagnostic si tratament
 • Negocierile copiilor: A schimba jucarii cu prietenii
 • Pentru a intilni alti parinti cu copii intre 4-12 ani, participati la sectiune speciala a forumului Desprecopii.com

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

  Evalueaza acest articol
   Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
  forumuri specializate Forumuri specializate

  Ultimile 4 comentarii
  Trimis de SABO EDUARD DENIS

  NUMLE DE EDI E FRUMOS

  Trimis de ana ciobanu

  copilul meu a trait cu soacra mea aproape 2 ani si acum are 5 ani copilul acum e cu noi locuim in pania de aproape 5 ani jumate si merge la gradinita de la anul va merge in clasa 1 mai pe concret ce vreau sa va spun nu stiu ce sa fac cum sal inteleg intoate greselile care mi le face e un copil cu multa energie si foarte istet in casa nu vrea sa zica nici macar o poiezie si la scoala raspunde de toare zice poiezi cintece stie sa citeasca sa scrie si in casa e foarte energic as vrea sa imi dati un sfat cum pot sa fiu mai linistita cu el cam de multe ori il cert ba ii mai dau si citeva palme ca are o energie ca te scoate din toate adica nu sta locului sare fuge nu asculta cind ii zic sa faca ceva cel mai mult ma ingrijoreaza ca nu imi da caz in ce zicpur si simplu nu stiu ce sa mai fac nici macar cu pedese nu se remediaza o eu ca mama nu stiu cum sal educ va rog datim un sfat

  Trimis de carmen

  detailat nu exista in DEX. Poate detaliat. In rest... frumos articol.

  Trimis de mihaela

  un articol realist. am inceput sa-l citesc cu oarecare teama gandindu-ma ca precis sustine ca ar trebui ca la 5 ani copilul sa rezolve deja integrale :) si cum al meu nu stie....A fost o surpriza placuta, relaxanta chiar.va multumesc

  Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

  (!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

  Inchide

  Trimite unui prieten

  Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

  (!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.