Creează momente și rutine care incurajează autonomia copilului: 10 sfaturi utile

Creeaza momente si rutine care incurajeaza autonomia copilului: 10 sfaturi utile

Creează momente și rutine care incurajează autonomia copilului: 10 sfaturi utile

În dorința de a-l încuraja să fie independent și să aibă încredere în sine, orice copil trebuie să învețe să-și rezolve singur miciile probleme. Rezolvarea problemelor personale este una dintre cele mai importante abilități și experiențe de viață pe care un părinte trebuie să o ofere copilului.

• Iată cum poți crea momente și rutine care încurajează autonomia copilului: 10 sfaturi utile.

Autonomia este o calitate esentiala care trebuie cu grija cultivata copilului
Rezolvarea pe cont propriu a micilor probleme de zi cu zi
Invata-l cum sa isi rezolve probleme
Creeaza momente si rutine care incurajeaza autonomia copilului
Cum invatam copilul sa ia propriile decizii: cateva sfaturi de ajutor
Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit

Autonomia este o calitate esentiala care trebuie cu grija cultivata copilului

O calitate pe care parintii ar trebui sa o cultive copiilor inca de cand sunt mici, este independenta / autonomia acestora. Un copil care reuseste sa-si gestioneze singur problemele specifice varstei, va fi un copil responsabil, capabil sa faca alegerile potrivite. Invers, un copil care nu a exersat deloc independenta, va deveni nesigur, temator, pentru ca nu-si cunoaste propriile capacitati, puteri si a invatat ca parintii trebuie sa decida pentru el.

Rezolvarea pe cont propriu a micilor probleme de zi cu zi

In dorinta de a-l incuraja sa fie independent, orice copil trebuie sa invete sa isi rezolve singur micile probleme. Rezolvarea problemelor personale este una dintre cele mai importante abilitati si experiente de viata pe care un parinte trebue sa o ofere copilului.

Incepe sa iti inveti copilul sa isi rezolve singur micile probleme pe care le poate avea cu colegii, prietenii sau alte mici dileme. Incepand inca de o varsta mica sa isi rezolve singur problemele ... copilul va invata sigur sa ia decizii bune mai tarizu in viata.

Copiii se confrunta cu o varietate de mici problemute in fiecare zi. Fie ca sunt probleme pe terenul de sport, fie ca sunt in pauze, fie ca nu stie cum sa se imbrace ...

Invata-l cum sa isi rezolve probleme

Atunci cand copilul te striga, nu inseamna ca trebuie sa ii rezolvi imediat problema, indiferent de natura acesteia. Gandeste-te pentru o secunda: "Exista o cale prin care ar putea-o rezolva si singur?" Daca exista, atunci gandeste-te cum o poti aplica. Copiii nostri au mult mai multe abilitati decat credem noi, dar au obiceiul de a apela la noi pentru ca le este mai usor.

Atunci cand un copil e mic si inca invata noi abilitati iti va lua ceva timp sa ii "educi".  Copilul are nevoie de sprijin si de multe ori este nevoie de multa practica. Iar asta necesita timp si rabdare. Uneori, nu reusim - fie ca suntem in intarziere sau timpul este prea scurt. - fie ca suntem prea obositi pentru a ne face timp. Dar, se intampla sa mai si dispunem de timp, astfel trebuie sa profitam de ocazie. Sa incercam sa indemnam catre  a ne face timp pentru copii, chiar daca nu avem prea mult. Pe termen lung, aceasta investitie de timp, merita.

Creeaza momente si rutine care incurajeaza autonomia copilului

Rutina si exersarea autonomiei il va face pe copil tot mai sigur pe propriile sale decizii. Si din acest motiv, se va simti mai responsabil de propriile sale actiuni, ceea ce il va ajuta sa construiasca gradual, increderea in sine.

Cum creezi acele momente care ii incurajeaza autonomia: Iata 10 sugestii

1. Inca de cand este mic, poti sa-i dai sarcini: de exemplu, sa-si lege sireturile de la incaltari sau sa-si stranga jucariile, dar in acelasi timp sa-l responsabilizezi referitor la demersul si rezultatul final.

2. Are o sarcina mai complicata de executat? Atunci incercati sa o rezolvati impreuna, insa intreaba copilul care sunt pasii ce trebuiesc urmati.

3. Imparte sarcinile dificile pe etape si lasa-l pe el sa rezolve partile mai usoare.

4. Lasa-l din cand in cand sa experimenteze si situatii in care nu se descurca, dar ajuta-l cu un mic sfat ca sa rezolve in cele din urma problema.

5. Daca are o intrebare mai grea, nu-i raspunde imediat, ci lasa-l mai intai pe el sa vina cu o solutie.

6. Nu interveni sa-l ajuti, daca nu-i iese din prima lucrul pe care il are de facut, ci lasa-l sa incerce de mai multe ori, chiar daca rezultatul nu este cel dorit.

7. Fa-l sa inteleaga ca greselile fac parte din procesul de invatare, si ca nu este nevoie sa iasa totul perfect.

8. Renunta sa stai tot timpul dupa copil si sa-l tii ocupat, lasa-l sa-si faca si singur de lucru, “da-i voie” sa se plictiseasca.

9. Lasa-l sa se joace singur afara, fara sa fii mereu in apropierea lui ca sa il supraveghezi (asta doar daca mediul in care se joaca este sigur!)

10. Si nu in ultimul rand, daca are varsta potrivita si este pregatit din punct de vedere emotional, incearca sa-l lasi pe perioade scurte de timp singur acasa!

Cum invatam copilul sa ia propriile decizii: cateva sfaturi de ajutor

Una dintre cele mai importante aptitudini pe care le putem dezvolta propriilor copii, este prin a-i ajuta sa-si gaseaza vocea interioara si sa ia decizii singuri.

Exista multe situatii in care un copil trebuie sa decida ce are nevoie si sa fie capabil sa se exprime. Iata cum invatam copilul sa ia propriile decizii: cateva sfaturi utile.

Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit si:

Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior
Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice
Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii
Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana alternative explicate
Cine stabileste ora de somn a copilului?

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII