Folosirea antibioticelor la copii creste riscul de astm

Folosirea antibioticelor la copii creste riscul de astm

Folosirea antibioticelor la copii creste riscul de astm

Un studiu efectuat de specialisti canadieni pe un esantion de 12.082 de copii si publicat in US Journal Chest, arata ca bebelusii sub un an, tratati cu antibiotice, prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de astm, fata de cei carora nu li s-au administrat antibiotice. Cercetatorii au constatat ca, in plus, acest risc se poate pastra pana tarziu. Devine din ce in ce mai evidenta conexiunea dintre utilizarea antibioticelor in copilarie si astmul infantil, sugereaza studiile medicale.

- veti citi:
Antibioticele distrug flora bacteriana benefica din intestin
Infectii ale urechilor
Concluzii
Abuzul de antibiotice: ce trebuie sa stii

Se stie ca antibioticele distrug flora bacteriana benefica din intestin

Acum insa, devine din ce in ce mai evidenta conexiunea dintre utilizarea antibioticelor in copilarie si astmul infantil, sugereaza studiile medicale.

Un studiu efectuat de specialisti canadieni pe un esantion de 12.082 de copii si publicat in US Journal Chest, arata ca bebelusii sub un an tratati cu antibiotice, prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de astm, fata de cei carora nu li s-au administrat antibiotice. Cercetatorii au constatat ca, in plus, acest risc se poate pastra pana tarziu.

Primele studii sugereaza ca medicamentele pot afecta modul in care functioneaza sistemul imunitar, deoarece ele distrug flora bacteriana benefica din intestine, provocand perturbari ale felului in care organismul lupta cu bolile.

Infectii ale urechilor

Unul dintre cercetatorii care a condus studiul, Carlo Marra, de la University of British Columbia, Vancouver, spune: "Administrarea antibioticelor la copii coincide cu o crestere a incidentei astmului infantil. Desi nu se cunoaste de ce exista aceasta legatura intre antibiotice si astm, toate rezultatele au scos in evidenta asocierea dintre tratamentul cu un antibiotic in copilarie si aparitia astmului infantil.

Echipa canadiana de cercetatori a revazut 7 studii comparative in ceea ce priveste expunerea copiilor la cel putin un antibiotic si neadministrarea niciunui antibiotic in primul an de viata. Analiza a vizat 12.082 de copiii, dintre care 1.817 au fost raportati ca fiind bolnavi de astm.

In general, copiii care au fost expusi la cel putin un antibiotic si care s-au imbolnavit de astm au fost de doua ori mai multi decat cei care nu au fost tratati cu antibiotice.

”Studiul arata ca administrarea antibioticelor in copilarie poate creste riscul imbolnavirii de astm infantil”, Dr Lyn Smurthwaite, Asthma UK.

Echipa de cercetatori a analizat de asemenea 5 studii efectuate pe 25.167 de copii in ceea ce priveste dozele de antibiotic administrate. S-a constatat ca fiecare tratament/doza de antibiotic creste cu 1,16 riscul aparitiei asmtului.

Un alt autor al studiului, Fawziah Marra, spune ca desi antibioticele se utilizeaza in mod frecvent pentru tratatea infectiilor respiratorii si a bronsitelor, nu toate infectiile din copilarie necesita antibiotice. El spune ca mai nou, este recomandata administrarea antibioticelor la copii sub doi ani, doar in cazul infectiilor la ureche. “Oricum, majoritatea infectiilor tractului respirator superior si a bronsitelor sunt de natura virala si ca urmare, antibioticele sunt ineficiente”.

Michael Alberts, presedinte al American College of Chest Physicians, arata ca astmul este una dintre cele mai frecvente boli cornice ale copiilor si afecteaza milioane de copii.

El adauga: “Prin identificarea potentialilor factori care declanseaza astmul si educarea corecta a pacientilor si familiilor lor asupra factorilor de risc, ne asteptam la o reducere, per total, a incidentei a acestei boli”.

Dr Lyn Smurthwaite, research development manager la Asthma UK, se arata de acord cu studiul privind administrarea antibioticelor, ca potential factor de risc. “Identificarea evenimentelor din copilaria timpurie care sa influenteze aparitia astmului este o sarcina dificila.

Concluzii

Studiul arata ca administrarea de antibiotice in copilarie poate conduce la cresterea riscului de imbolnavire cu astm si pune in evidenta faptul ca antibioticele trebuie intotdeauna prescrise si administrate cu responsabilitate”, spune ea.

Abuzul de antibiotice: ce trebuie sa stii

Majoritatea parintilor care consulta medicul pediatru pentru ca micutul are dureri in gat - primesc o reteta pentru un antibiotic.

Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat de curand un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat ...Iata ce trebuie sa stii despre abuzul de antibiotice.

 

Despre antibiotice merita citit si

Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate
Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?
Top 5 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale
Antibioticele la copii si bolile digestive
Antibioticele si sarcina

sursa articolului: Jurnal de Pediatrie American - articol publicat cu acordul publicatie 
desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. magda
    magdatrimis la 17/12/2006

    sunt de acord.dar atunci cand copilul tau este operat la inima si ti se spune clar ca la cel mai mic stranut trebuie sa-i dai antibiotic atunci ce mai faci?cel putin in perioada asta a racit de cel putin 4 ori

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII