Folosirea antibioticelor la copii creste riscul de astm

Folosirea antibioticelor la copii creste riscul de astm

Folosirea antibioticelor la copii creste riscul de astm

Un studiu efectuat de specialisti canadieni pe un esantion de 12.082 de copii si publicat in US Journal Chest, arata ca bebelusii sub un an, tratati cu antibiotice, prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de astm, fata de cei carora nu li s-au administrat antibiotice. Cercetatorii au constat ca, in plus, acest risc se poate pastra pina tirziu. Devine din ce in ce mai evidenta conexiunea dintre utilizarea antibioticelor in copilarie si astmul infantil, sugereaza studii medicale.
Subiecte tratate: psihologie, sociatate

Se stie ca antibioticele distrug flora bacteriana benefica din intestin.
Acum insa, devine din ce in ce mai evidenta conexiunea dintre utilizarea antibioticelor in copilarie si astmul infantil, sugereaza studii medicale.

Un studiu efectuat de specialisti canadieni pe un esantion de 12.082 de copii si publicat in US Journal Chest, arata ca bebelusii sub un an, tratati cu antibiotice, prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de astm, fata de cei carora nu li s-au administrat antibiotice. Cercetatorii au constat ca, in plus, acest risc se poate pastra pina tirziu.

Primele studii sugereaza ca medicamentele pot afecta modul in care functioneaza sistemul imunitar, deoarece ele distrug flora bacteriana benefica din intestine, provocind perturbari ale felului in care organismul lupta cu bolile.

Infectii ale urechilor

Unul dintre cercetatorii care au condus studiul, Carlo Marra, de la University of British Columbia, Vancouver, spune: "Administrarea antibioticelor la copii coincide cu cresterea incidentei astmului infantil. Desi nu se cunoaste de ce exista aceasta legatura intre antibiotice si astm, toate rezultatele au scos in evidenta asocierea dintre tratatmentului cu un antibiotic in copilarie si aparitia astmului infantile.

Echipa canadiana de cercetatori a revazut 7 studii comparative in ceea ce priveste expunerea copiilor la cel putin un antibiotic si neadministrarea niciunui antibiotic in primul an de viata. Analiza a vizat 12.082 de copiii, dintre care 1.817 au fost raportati ca fiind bolnavi de astm.

In general, copiii care au fost expusi la cel putin un antibiotic si care s-au imbolnavit de astm au fost de doua ori mai multi decit cei care nu au fost tratati cu antibiotice.

”Studiul arata ca administrarea antibioticelor in copilarie poate creste riscul imbolnavirii de astm infantil”, Dr Lyn Smurthwaite, Asthma UK.

Echipa de cercetatori a analizat de asemenea 5 studii efectuate pe 25.167 de copii in ceea ce priveste dozele de antibiotic administrate. S-a constata ca fiecare tratament/doza de antibiotic creste cu 1,16 riscul aparitiei asmtului.
Un alt autor al studiului Fawziah Marra spune ca desi antibioticele se utilizeaza in mod frecvent pentru tratatea infectiilor respiratorii si a bronsitelor, nu toate infectiile din copilarie necesita antibiotice. El spune ca mai nou, este recomandata administrarea antibioticelor la copii sub doi ani, doar in cazul infectiilor la ureche. “Oricum, majoritatea infectiilor tractului respirator superior si a bronsitelor sint de natura virala si ca urmare, antibioticele sint ineficiente”.

Michael Alberts, presedinte al American College of Chest Physicians, arata ca astmul este una dintre cele mai frecvente boli cornice ale copiilor si afecteaza milioane de copii in Statele Unite.

El adauga: “Prin identificarea potentialilor factori care declanseaza astmul si educarea corecta a pacientilor si familiilor lor asupra factorilor de risc, ne asteptam la o reducere, per total, a incidentei a acestei boli”.

Dr Lyn Smurthwaite, research development manager la Asthma UK, se arata de acord cu studiul privind administrarea antibioticelor, ca potential factor de risc. “Identificarea evenimentelor din copilaria timpurie care sa influenteze aparitia astmului este o sarcina dificila.

Concluzii

Studiul arata ca administrarea de antibiotice in copilarie poate conduce la cresterea riscului de imbolnavire cu astm si pune in evidenta faptul ca antibioticele trebuie intotdeauna prescrise si administrate cu responsabilitate”, spune ea.

Despre antibiotice

Intrebari si raspunsuri

sursa articolului: Jurnal de Pediatrie American - articol publicat cu acordul publicatie 
desprecopii.com

Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2006

Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

Mai cititi pe www.desprecopii.com

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Ultimile 1 comentarii
Trimis de magda

sunt de acord.dar atunci cand copilul tau este operat la inima si ti se spune clar ca la cel mai mic stranut trebuie sa-i dai antibiotic atunci ce mai faci?cel putin in perioada asta a racit de cel putin 4 ori

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.