Antibioticele administrate copiilor cresc riscul apariției bolilor digestive la maturitate

Antibioticele la copii si bolile digestive

Antibioticele administrate copiilor cresc riscul apariției bolilor digestive la maturitate

În multe situatii, antibioticele sunt prescrise cu destul de multă ușurință pentru tratarea bolilor respiratorii specifice, la care copiii sunt predispuși. Și asta, în pofida numeroaselor controverse legate de folosirea lor, mai ales la vârsta copilăriei.

Efectele negative ale antibioticelor asupra organismului, pe termen scurt sau pe termen lung, au fost scoase în evidență de numeroase studii în ultimii ani.

Printre acestea se numără și consecințele nefate asupra sistemului digestiv al copiilor - iată ce trebuie să stii.

- veți citi:
Antibioticele administrate copiilor cresc riscul apariției bolilor digestive la maturitate
Medicamentele favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare?
Antibioticele distrug așa-numitele bacterii bune

Antibioticele administrate copiilor cresc riscul apariției bolilor digestive la maturitate

Studii recente au scos în evidență faptul că riscul de a dezvolta probleme digestive grave la vârsta maturității este de două ori mai mare la copiii cărora li s-au administrat antibiotice. Studiile se referă mai ales la antibioticele de tipul penicilinei, care cresc riscul apariției sindromului de colon iritabil și al bolii Crohn. Medicii sunt încă circumspecți în privința cauzelor clare ale acestor afecțiuni, însă se știe că stresul și consumul anumitor alimente, printre care carnea roșie și smântâna, le favorizează.

Medicamentele favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare?

Specialiștii sunt de părere că medicamentele favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și a altor organisme în intestine - distrugand microbiomul, acestea, la rândul lor, mărind riscul apariției a bolilor. O echipa de cercetători din Danemarca a făcut un studiu bazat pe analiza consumului de antibiotice la vârste fragede a unui număr de 580.000 de copii cu vârste peste 8 ani.

Studiul a arătat că acei copii cărora li s-au administrat cel puțin o dată antibiotice, în jurul vârstei de 4 ani, prezentau un risc dublu de dezvoltare a sindromului de colon iritabil decât restul. De asemenea, riscul de dezvoltare a bolii Crohn (o afecțiune incurabilă, manifestată prin dureri abdominale puternice, pierderea în greutate, amețeală etc) era de 3,5 ori mai mare.

• Citeste si Ce este microbiomul - sfatul medicului

Antibioticele distrug așa-numitele bacterii bune

Concluzia cercetătorilor este că antibioticele distrug așa-numitele bacterii bune, precum și organismele care formează microfloră ce protejează intestinele. Acest lucru face că intestinele să tolereze mai puțin sau chiar deloc bacteriile rele, permițând astfel apariția bolilor menționate. Cercetătorii trag și un semnal de alarmă - se pare că riscul de apariție a bolilor intestinale crește cu 12% cu fiecare nouă cură de antibiotice.

O concluzie interesantă a studiului are în vedere și latura socială a administrării antibioticelor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că mamele foarte tinere, precum și cele fără studii universitare administrează mai frecvent antibiotice copiilor lor decât cele mai în vârstă sau decât cele cu studii superioare. Acestea sunt însă doar date statistice, prea puțîn relevante pentru problema medicală în sine.

Cu toate acestea, dr. Anders Hviid, de la Statens Serum Institute - Copenhaga, consideră că rezultatele studiului realizat de către echipa pe care a condus-o demonstrează doar o legătură între administrarea de antibiotice și bolile în cauza, nu însă și o cauzalitate directă. El subliniază faptul că nu poate fi negat faptul că antibioticele sunt o decoperire revoluționară a medicinei și că efectul lor benefic în lupta împotriva anumitor boli este o certitudine, însă administrarea lor ar trebui făcută cu mai multă prudență și doar atunci când este realmente necesară.

► Citeste in continuare Cum gestionăm tratamentul cu antibiotice la sugari și copii?

Antibioticele și bebelușii: ce trebuie știut

Multi copii au primit deja antibiotice pana la varsta de un an. Unele infectii au nevoie de antibiotice, deoarece sunt cauzate de bacterii, iar infectia se va agrava daca nu este tratata.
Alte infectii sunt cauzate de virusuri, deci antibioticele sunt ineficiente in tratarea lor sau in prevenirea raspandirii lor.

Cu o creștere globală a rezistenței la antibiotice, iată ce trebuie să stii despre riscurile și beneficiile administrarii de antibiotice bebelusului tău inainte de a implini vârsta de un an. Mai departe...

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2022

 

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII