Bebelusul la 11 luni: descopera lumea cu pasi mici si stie ce inseamna NU

Bebelusul la 11 luni: descopera lumea cu pasi mici si stie ce inseamna NU

Bebelusul la 11 luni: descopera lumea cu pasi mici si stie ce inseamna NU

La 11 luni, bebelusul este inca egocentric si nu este dispus sa isi imparta jucariile. Daca te intrebi cand va face primii pasi, ei bine nu putem preciza exact cand se intampla aceasta. Unii incep sa mearga devreme, la 10 luni, in timp ce altii nu incep mai devreme de 16-17 luni. In aceasta luna, bebelusul are parte si de o vaccinare asa ca informeaza-te din timp. Bebelusul de 11 luni este tot mai interesat de povesti bune... asa ca poti sa iti pregatesti deja o colectie de carticele frumos colorate.

Iata totul despre dezvoltarea bebelusului la 11 luni - saptamana de saptamana - si sfaturi despre ce papa bebelusul de 11 luni.

► veti citi:
Copilul egocentric
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 11 luni:
Jocul in paralel
Cand are nevoie bebelusul de incaltaminte?
Alegerea, Stivuirea, Impartirea jucariilor
Vaccinarea de la 11 luni
Apropie-te de copilul tau prin povesti
Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti
Ce papa bebelusul de 11 luni?
 

Copilul egocentric

Poate ca scenariul ti se pare familiar... esti cu copilul tau intr-un grup de alti copii, te uiti cum se joaca impreuna cu un alt copil de varsta lui. Copilul tau se joaca cu o jucarie iar celalalt copil se uita. Inevitabil, celalalt copil va incerca sa i-o ia, impingandu-ti copilul. Copilul tau o va lasa din mana, se va supara, va plange si se va uita la tine cerand ajutor. Vei sari si tu si celalalt parinte. Unul dintre voi va propune "Sa incercam sa o impartim".   

Acest tip de copii sunt, dupa cum afirma expertii "egocentrici". Copii sunt convinsi ca pamantul se invarte in jurul lor si sunt incapabili sa gandeasca altfel. Din pacate, diplomatia lor nu a fost inca cizelata - ei nu sunt capabili sa inteleaga cum sa imparta.

Bebelusul la 11 luni - infografic

bebelusul la 11 luni

Asta nu inseamna ca este o pierdere de vreme pentru tine sa incerci sa-i explici copilului ca va trebui sa astepte pana sa se joace cu jucaria, sau sa-i spui ca nu este "in regula" daca ii ia jucaria altui copil. Este una din experientele prin care copilul trece si din care va invata in interactiunea lui cu alti copii. Acum, este treaba lui sa-si realizeze scopul si cercetarea lumii. Si asta se desavarseste in timpul jocului. 

 Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 11 luni:

Bebelusul la 48 de saptamani
Bebelusul la 49 de saptamani
Bebelusul la 50 de saptamani
Bebelusul la 51 de saptamani
► Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici. 

Jocul in paralel

Primul mod in care se joaca copilul, inainte de a deveni minunea neastamparata de acum, este observandu-I pe cei din jurul lui. Asta se intampla de fiecare data cand il asezai intr-un scaunel in fata unei persoane (inclusiv in fata ta). Chiar daca nu a inceput sa se joace direct cu alti copii sau chiar daca se joaca cu jucariile in acelasi fel, participa activ la actiuni observandu-le.

Curand, dupa ce copilul a invatat sa stea in fundulet si sa-si foloseasca degetelele, se angajeaza intr-un alt fel de joc numit - jocul in paralel. Un exemplu de acest fel de joc este cel descris mai sus. Chiar daca nu par ca se joaca cu altcineva, stand alaturi, copii studiaza interactiunea altora cu jucariile, modul cum vorbesc alti copii (cu ei insisi) si astfel invata din ideile altora.

Similar cu scena descrisa mai sus, daca o fetita se joaca cu o masinuta, sunt mari sansele ca un alt copil sa doreasca sa se joace cu aceeasi masinuta. Trucul consta in rezolvarea problemei de catre parinti : sa echilibreze dorinta de a se juca a copilului cu obisnuitele altercatii intre copii. O modalitate este sa te asiguri ca ai mai multe jucarii disponibile atunci cand va alaturati unui grup de copii : masinute, mingii, papusi, "lego"..

Este important sa nu te grabesti sa-i oferi copilului o alta jucarie. Copii trebuie sa invete in interactiunea lor cu alti copii arta "impartirii" si negocierii.

Cand are nevoie bebelusul de incaltaminte?

Fiecare parinte se simte usurat atunci cand vede ca copilul sau face primii pasi. Nu putem preciza exact cand se intampla aceasta. Unii incep sa mearga devreme, la 10 luni, in timp ce altii nu incep mai devreme de 16-17 luni. Indiferent de varsta, probabil ca ai primit o multime de sfaturi in legatura cu ajutorul pe care poti sa-l acorzi copilului tau in a face primii pasi, inclusiv daca are sau nu nevoie de incaltaminte.

In general, conform declaratiilor expertilor, este bine sa-i pui pantofiori imediat ce a inceput sa mearga pe langa mobila sau imediat ce a inceput sa faca primii pasi singur. Incearca sa-I cumperi pantofi cu talpa moale si flexibila dar care sa-i tina piciorul fix, sa nu alunece. Daca poti, tine-ti copilul descult daca vremea si terenul o permit, cat mai mult posibil pentru a-l ajuta sa-si intareasca picioarele, muschii, articulatiile. Multi parinti cumpara pentru copii incaltaminte mai devreme decat au nevoie acestia – este greu sa rezisti. Dar tine minte, piciorusul copilului poate creste cu o marime in mai putin de sase saptamani! Citeste Primii pantofiori ai bebelusului: cum trebuie sa fie

Alegerea, Stivuirea, Impartirea jucariilor

Daca ai lasat vreodata la indemana copilului tau un cos cu lenjerie, ai descoperit probabil unul din vechile trucuri folosite de copii pentru a se distra. La aceasta varsta, ii fascineaza mutatul obiectelor, compararea marimilor si a formelor, sa puna obiectele in locul in care le-a gasit (grozav... dar nu e totul) si sa sorteze diferite feluri de obiecte.

Daca nu vrei sa folosesti pentru aceste activitati cosul cu rufele familiei, poti cumpara un cos pentru depozitarea si sortarea jucariilor, pentru a-l multumi. De asemenea, poti sa capeti cateva momente libere sa-ti bei cafeaua in timp ce bebelusul se joaca in tacere si incearca sa-si dea seama care este gaura potrivita in care poate sa incapa un obiect.

Vaccinarea de la 11 luni

Vaccinarea bebelusului este de importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinarea bebelusului si a copilului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

 Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
 Vaccin pneumococic*

Vaccin hexavalent 
(DTPa-VPI-Hib-Hep B)
Vaccin pneumococic conjugat *
- se face la medicul de familie
Cand se face: la 11 luni - Citeste pe larg: Schema vaccinurilor -  calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Apropie-te de copilul tau prin povesti

Chiar si cei mai activi copii se bucura ca din cand in cand sa se odihneasca, sezand pe genunchii mamei sau tatei si citind impreuna o carte buna. Modul de a citi poate sa includa rasfoirea paginilor, aratatul obiectelor, participarea prin bagarea degetelelor prin gaurele sau chiar indoirea colturilor cartii. Citeste Apropie-te de copilul tau prin povesti

Chiar daca intreaga activitate poate dura numai cateva secunde, asta nu inseamna ca copilul nu va avea de castigat din aceasta experienta. Deocamdata, numai atata atentie poate acorda copilul acestei activitati. Daca veti continua sa cititi impreuna, vei descoperi ca pe masura ce va creste, va acorda mai mult timp acestei activitati.

Probabil ca iti va cere sa-i povestesti iar si iar acelasi lucru, care lui ii face placere. Cand se opreste pe un cuvant, la una din imagini sau la o anumita pagina, povesteste-I incetisor si cu rabdare. Probabil ca nu va repeta cuvantul dar asta nu inseamna ca nu-l intereseaza. Daca tu, sotul tau sau persoana care il ingrijeste ii veti citi cu dragoste si cu rabdare, nu numai ca ii va ajuta in dezvoltarea sa, inclusiv in invatarea unor cuvinte noi , dar va descoperi lumea cartilor si faptul ca a citi este un mod foarte placut de a-sa petrece timpul. Aici vei gasi textele de la  multe cantecele pe care le-ai invatat sau auzit in copilarie.

Oare ati descoperit deja ce minunat poate fi sa-i spuneti copilului o poveste? Daca nu, trebuie sa stiti ca pierdeti niste clipe minunate impreuna! Daca ati avut deja noroc de parinti care sa va spuna povesti, atunci stiti deja ca povestile spuse inainte de culcare sunt unul dintre modurile de a crea amintiri nepieritoare. Si nu-i musai sa fiti expert, tot ce trebuie sa faceti este sa dati frau liber imaginatiei. Iata sfatul de la Desprecopii.

Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti

Nu exista in toata lumea asta atat de multe povesti de cate are nevoie un copil. Sunt parte din lumea lui, alaturi de ceilalti factori necesari vietii: mancare, apa, caldura si imbratisarea parintilor.

Când să le spui, dacă nu acum, când sunt (încă) mici, când se cuibăresc seara lângă tine în pat, când le simți respirația caldă pe brațul tău și mânuțele tresărind în ritmul poveștii? Când să le spui dacă nu acum, când mai cred în ele? Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti...

Ce papa bebelusul de 11 luni?

Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi 
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

  Continuam si mergem la Luna a 12-a din viata unui bebelus.

Desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. adela fistis
    adela fististrimis la 27/1/2012

    Si noi suntem in perioada asta.II place mult sa scoata jucariile dintr-o cutie si sa le puna in alta.Ne amuzam des

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII