Rutina poveștilor de seară: 4 sfaturi importate când e vorba de povești

Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti

Rutina poveștilor de seară: 4 sfaturi importate când e vorba de povești

Nu exista in toata lumea asta atat de multe povesti de cate are nevoie un copil. Sunt parte din lumea lui, alaturi de ceilalti factori necesari vietii: mancare, apa, caldura si imbratisarea parintilor. Când să le spui, dacă nu acum, când sunt (încă) mici, când se cuibăresc seara lângă tine în pat, când le simți respirația caldă pe brațul tău și mânuțele tresărind în ritmul poveștii? Când să le spui dacă nu acum, când mai cred în ele?

Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti...

- despre rutina povestilor de seara si 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti, veti citi:
Povestile, cea mai frumoasa lume a copilariei
Rutina poveștilor de seară
Copilul învăța din povești, principii și valori
Poveștile reprezintă o metodă excelentă de îmbogățire a vocabularului
Poveștile încurajează creativitatea copilului
Poveștile deschid noi lumi
Prin povești, copilul învață să comunice coerent și consecvent
Alegeți o temă potrivită cu vârsta și personalitatea copilului
4 sfaturi importante cand e vorba despre povesti
Te-am inspirat? SPUNE DA povestilor in fiecare seara!
Cum ar arata lumea imaginata de copii?

Povestile, cea mai frumoasa lume a copilariei

Nu exista in toata lumea asta atat de multe povesti de cate are nevoie un copil. Sunt parte din lumea lui, alaturi de ceilalti factori necesari vietii: mancare, apa, caldura si imbratisarea parintilor. Când să le spui, dacă nu acum, când sunt (încă) mici, când se cuibăresc seara lângă tine în pat, când le simți respirația caldă pe brațul tău și mânuțele tresărind în ritmul poveștii? Când să le spui dacă nu acum, când mai cred în ele?

Și, știind că timpul ăsta magic e atât de scurt, cum să ratezi chiar și o singură seară de povești? Cum să o recuperezi? Ce miracol tehnic ți-ar putea aduce vreodată înapoi copilașul tău bucălat de acum, care te ascultă cu ochii rotunzi a mirare, cu inima fremătând de emoție?
Profită atunci si spune DA POVESTILOR!

Chiar dacă ai avut o zi epuizantă la serviciu, chiar dacă te doare capul, chiar dacă te-ai certat cu șeful și chiar dacă tot ce-ți dorești este să adoarmă copilul cât mai repede, ca să poți să mergi și tu la culcare sau să termini de gătit mâncarea pentru mâine. Sigur că este mult mai simplu să pornești televizorul și să-l lași pe cel mic să se uite la desene animate înainte de culcare. În lumea inundată de imagini, în care suntem bombardați de la vârsta mersului de-a bușilea de mesaje audio-vizuale, ajungem, din păcate, să preferăm  asta ca formă de relaxare. Însă o poveste spusă sau citită de părinți în locul desenului animat de la televizor îi facilitează copilului crearea unei lumi proprii, în care devine el personajul principal. Asta, pe lângă alte beneficii ale acestei perioade unice, privilegiate din viața celui mic.

Rutina poveștilor de seară

Rutina poveștilor de seară crează mediul propice pentru întărirea relației între părinți și copil. Dacă părinții voștri v-au citit, în copilărie, nu se poate să nu vă amintiți sentimentul acela indescriptibil de căldură, de ”acasă”, de confort  maxim când stăteați cuibăriți sub pătura caldă, lipiți de mama sau de tata. Este un prilej de tihnă și liniște familială savurat în primul rând de copil, care se simte protejat și iubit, dar în egală măsură de părinți. Chiar dacă realitatea zilelor noastre este una în care relaționarea părinte-copil este supusă unor numeroase provocări, crearea rutinei poveștii de seară se traduce în fapt în timp de calitate oferit copilului cu căldură și dragoste.

Copilul învăța din povești, principii și valori

Prin specificul lor, majoritatea poveștilor sunt creionate ca o antiteză între bine și rău, cu o victorie a celui dintâi. Alegând pentru cel mic poveștile cu un tâlc anume, cu un mesaj puternic, copilul va admira personajele curajoase, demne, cinstite, puternice și va încerca să manifeste, la rândul lui, aceste calități.

Poveștile reprezintă o metodă excelentă de îmbogățire a vocabularului

Pe lângă dezvoltarea abilităților de ascultare, poveștile sunt o sursă inepuizabilă prin care copilul învață cuvinte și expresii noi. Explică-i sensul cuvintelor necunoscute în contextul poveștii, dă-i exemple potrivite vârstei și ajută-l să-și fixeze noile achiziții prin repetarea cuvintelor în situații reale. În plus, prin folosirea unei intonații adecvate și a gesturilor / mimicii reprezentative din partea părintelui, copilul învață să interpreteze corect sentimente, atitudini, stări.

Poveștile încurajează creativitatea copilului

Spre deosebire de vizionarea unui desen animat, unde copilul are un rol pasiv, atunci când ascultă o poveste, copilul se transpune în universul acesteia reconstruindu-și, prin imaginație, o întreagă lume. Copilul își imaginează personajele, locurile, întâmplările poveștii, ceea ce presupune un rol activ și o exersare a abilităților sale afective. Acest exercițiu de imaginație îl va face mai creativ, mai empatic, mai deschis ideilor noi, cu o gândire mai liberă.

Poveștile deschid noi lumi

În afara avantajelor de neconstestat pe care poveștile le aduc pe plan afectiv, ele constituie, în același timp, o modalitate prin care copilul ia cunoștință cu lumea. Poveștile aparținând diverselor culturi, cele inspirate din folclorul a diferite nații îi facilitează copilului o luare de contact cu realitățile acestei lumi. El află, astfel, cât de diferiți pot fi oamenii și cât de diverse pot fi obiceiurile acestora făcând astfel cunoștință, prin intermediul poveștilor, cu primele lecții informale despre toleranță și acceptarea diversității.

Prin povești, copilul învață să comunice coerent și consecvent

Poveștile nu sunt doar o ascultare pasivă. Copilul are curiozități, pune întrebări, așteaptă explicații. Părintele dispus să-i satisfacă aceste curiozități face, de fapt, mai mult de atât: îl învață să asculte activ și critic, să urmărească un discurs, să reacționeze adecvat la mesajul acestuia. Toate acestea sunt lecții valoroase pentru procesul de învățare pe care îl va parcurge copilul, atât în școală cât și în afara acesteia.

Alegeți o temă potrivită cu vârsta și personalitatea copilului

Există o dilemă printre părinți cu privire la alegerea unor povestiri cu elemente înfricoșătoare (crime, abandon familial, violență). Probabil că cea mai bună alegere o poate face exclusiv părintele, în funcție de individualitatea propriului copil. Ca teorie generală, însă, acest tip de povești pot avea un efect benefic asupra copiilor. În cartea sa ”The Witch Must Die: The Hidden Meaning of Fairy Tales (”Vrăjitoarea trebuie să moară: sensul ascuns al poveștilor”) Dr. Sheldon Cashdan, profesor de psihologie, este de părere că atunci când copiilor li se citesc povești, ei își proiectează în mod inconștient calitățile asupra eroului sau eroinei din poveste, în timp ce defectele lor sunt proiectate asupra personajelor negative (vrăjitoarea, zmeul). Are loc o luptă la nivel inconștient între această proiecție a calităților și defectelor, întruchipată de lupta din poveste, iar vrăjitoarea este mereu cea care piere. Prin această victorie a binelui, copilul capătă încredere în forța sa de a-și depăși părțile sale slabe (exemple: vanitatea în ”Albă-ca-Zăpada”, invidia în ”Cenușăreasa”, lăcomia în ”Jack și vrejul de fasole”). Astfel de povești pot să-i ajute pe copii să facă față diverselor temeri pe care și le pot imagina: teama de a nu fi iubiți, teama de abandon, teama de a se pierde. Astfel, deși poveștile cu potențial înfricoșător par a adânci temerile, în realitate, îi ajută pe copii să și le învingă.
Alegeți, așadar, să spuneți povești copiilor voștri.  Alege cu atentie! Aici poti gasi multe povesti in format electronic.

4 sfaturi importante cand e vorba despre povesti

Țineți seama de câteva elemente care vor face ca experiența poveștilor să aducă magie și pace în viața copiilor:

Alegeți povești de o lungime potrivită. O poveste prea scurtă poate provoca frustrări și sentimente de neîmplinire, pe când una prea lungă poate deveni greu de urmărit și plictisitoare. Eventual, faceți ca Sheherezada: tăiați povestea prea lungă în mai multe bucăți. Copilul va aștepta cu nerăbdare continuarea.
Acordați o atenție specială mediului de ascultat povești. Așează-te pe fotoliu în timp ce copilul se cuibărește în patul lui sau mai bine, bagă-te lângă el. Va adora să-ți simtă căldura în timp ce va asculta, cu sufletul la gură, nemaipomenitele aventuri.
Nu te grăbi! Nu citi mecanic povestea doar pentru a bifa o activitate petrecută cu fiul tău sau fiica ta. Intră în universul poveștii, citește rar pentru a-i da timp copilului să înțeleagă și să te poată urmări, oprește-te de câte ori e nevoie pentru a explica cuvinte, atitudini, fapte. Atenție la intonație. Puțin spirit actoricesc nu strică.
Cel puțin ocazional, inventează-i povești, daca te pricepi cât de cât la asta. O poveste în care va avea surpriza să se descopere pe el ca fiind personajul principal este o bucurie și un cadou făcut din dragoste.   

Te-am inspirat?

Citeste in fiecare seara o poveste frumoasa copilului tau. Apoi, fii tovarasul lui de joaca in fiecare seara. Voia buna si relaxarea de acasa il va face pe copil tot mai increzator in sine.

Cum ar arata lumea imaginata de copii?

Oare cum ar fi lumea imaginata de copii? Mai vesela? Mai plina de magic? Ar fi o lume de poveste? Da ... probabil ca da.

Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit si:

Spune DA increderii in sine
Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior
Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice
Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii
Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana alternative explicate
Cine stabileste ora de somn a copilului?

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII